Φ. Βάκη : Κόκκινη γραμμή η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων

«Καταγράφονται σημάδια ανάπτυξης της οικονομίας και αύξηση της μισθωτής εργασίας» δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 Fm» η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φωτεινή Βάκη, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη και αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς την κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων.

«Η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας είναι κόκκινη γραμμή για την κυβέρνηση […] δεν είναι ιδεοληψία, όπως μας κατηγορεί η ΝΔ» τόνισε για τις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια εργασιακή ζούγκλά, η οποία δεν μπορεί να αντιστραφεί εν μια νυκτί, αλλά οι προσπάθειες της κυβέρνησης είναι σε αυτή την κατεύθυνση. Την εξασφάλιση των εργαζομένων».

Ερωτηθείσα για την αξιολόγηση και το ΔΝΤ, απάντησε ότι η αποχώρηση του Ταμείου μπορεί να έχει δύο ερμηνείες: «είτε ότι η ευρωζώνη αποφασίζει με τα δικά της εργαλεία να προχωρήσει στην οικονομική διακυβέρνηση, είτε -κάτι που το απεύχομαι- να δηλώνει ότι μεγαλώνει η γερμανική επικυριαρχία».

Σημείωσε, πάντως, με αφορμή την εκλογή Ταγιάνι, ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει πολιτική να βγουν οι λαοί από τη λιτότητα και τη φτώχεια για να μπει ένα φρένο στην άνοδο ακροδεξιών μορφωμάτων.

Ερωτηθείσα για τις εξελίξεις στον ΔΟΛ, απάντησε: «Δεν μπορώ να μιλήσω για την απόφαση του κ. Μουλόπουλου […] αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στο συγκρότημα εργάζονται 2.000 άνθρωποι και πρέπει να διασωθούν οι θέσεις εργασίας και να καταστεί βιώσιμη και η επιχείρηση». Σχολιάζοντας, δε, την ανακοίνωση της ΝΔ, είπε ότι «η αξιωματική αντιπολίτευση θα έπρεπε να κάνει αυτές τις σκληρές δηλώσεις, όσο ήταν στη διακυβέρνηση της χώρας, δίνοντας χωρίς έλεγχο τα δάνεια των ΜΜΕ».

Σχολιάζοντας το πόρισμα της εξεταστικής για τα δάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, υπογράμμισε ότι στο πολυσέλιδο κείμενο προκύπτει πως τα Μέσα Ενημέρωσης δανειοδοτήθηκαν με επισφαλείς εγγυήσεις, με ποσά 1,3 δισ ευρώ, ενώ περισσότερα από 400 εκατομμύρια πήραν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Καταλήγοντας σημείωσε ότι, βάσει του πορίσματος, τα κόμματα προσπάθησαν να νομοθετήσουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να απαλλαγούν από τις όποιες ευθύνες τα τραπεζικά στελέχη που ενέκριναν τον δανεισμό προς τα κόμματα χωρίς εγγυήσεις.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα