Φλαμπουράρης: Η συμφωνία δύσκολη αλλά απαραίτητη προς το συμφέρον του ελληνικού λαού

Ο Υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο «Κόκκινο» και τη Μαρία Λούκα εξέφρασε την άποψη ότι «Η κυβέρνηση θα πετύχει μια συμφωνία, η οποία θα είναι αρκετά δύσκολη, αλλά απαραίτητη και προς το συμφέρον τόσο του ελληνικού λαού όσο και των δανειστών»

1663540

 

Επίσης πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα είναι μακράς πνοής και όχι τρίμηνη ή εξάμηνη, ότι θα περιλαμβάνει ρητή δέσμευση για τη διαχείριση του δημόσιου χρέους και ότι θα περιέχει χρηματοδοτικό πακέτο που επιτρέψει την ανάσα της ελληνικής οικονομίας.

«Θα υπάρχει μία δέσμευση η οποία δε θα λύνει σήμερα το πρόβλημα, αλλά θα το αναγνωρίζει και θα ξεκινήσει η διαδικασία για τη λύση του. Το ζητάμε, επιμένουμε σε αυτό και πιστεύουμε ότι θα το πετύχουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για το ΦΠΑ στα νησιά επεσήμανε τα εξής:

«Αυτό που επιδιώκουμε είναι στα 7-8 γνωστά νησιά,  όπου ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν εισοδήματος είναι υψηλός να φύγει η έκπτωση του 30% αλλά να παραμείνει στα μικρά νησιά, άγονης γραμμής, με μικρό κατά κεφαλήν εισόδημα. Θα επιμείνουμε και θα γίνει δεκτό. Ήδη εξετάζεται από νομικά γραφεία για να εξαιρεθούν αυτά τα νησιά και σε ότι αφορά τα ζητήματα συνταγματικότητας που έχουν προκύψει».

Ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ο ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%.

«Η 13η σύνταξη δε θα αναφέρεται στη συμφωνία αλλά είναι στη διακριτική μας ευχέρεια» δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, προσθέτοντας πως ο στόχος είναι στο τέλος του 2015 να δοθεί η 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους. Επανέλαβε τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι θα προωθηθεί το νομοσχέδιο για την αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ότι θα επανέλθει σταδιακά ο κατώτατος μισθός.

Για τις  ιδιωτικοποιήσεις τόνισε ότι δε θα προχωρήσουν στις περιπτώσεις του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ. Θα προχωρήσουν το λιμάνι του Πειραιά, τα αεροδρόμια και το Ελληνικό με βελτίωση όμως των όρων.

«Η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας είναι μέσα στους στόχους μας. Για κάποιες από αυτές που είναι στο τελικό στάδιο, αεροδρόμια, κάποια λιμάνια, το Ελληνικό, που έχουν υπογραφεί, επιδιώκουμε να καλυτερεύσουμε τους όρους. Δυστυχώς δε μπορούμε να τις ανατρέψουμε αλλά σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να πετύχουμε καλύτερους όρους, πιο κοντά στο δικό μας σκεπτικό για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με αυξημένο το ποσοστό του ελληνικού δημοσίου, επιβολή ανθρώπινων εργασιακών σχέσεων και με συνταξιοδοτικά δικαιώματα, ώστε σε αυτές τις επενδύσεις να υπάρχουν εργασιακές σχέσεις που δε θα μοιάζουν με αυτές που υπάρχουν σε πολλούς τομείς της ζωής της χώρας».

«Είναι υπό συζήτηση πού θα πάνε τα έσοδα, η δική μας προσπάθεια είναι ένα μέρος να πηγαίνει για τα ασφαλιστικά ταμεία, είναι μία προσπάθεια την οποία προσπαθούμε να την κερδίσουμε», σημείωσε ο κ. Φλαμπουράρης.

Διευκρίνισε ότι η συμφωνία πριν πάει στη Βουλή θα συζητηθεί στα συλλογικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ. Εκτίμησε ότι η συντριπτική πλειοψηφία θα ταχθεί υπέρ της ψήφισης της και αποσαφήνισε ότι δε θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας. Συμπλήρωσε ότι σε περίπτωση που δεν υπάρξει κυβερνητική πλειοψηφία, θα προκύψει εμπλοκή , η οποία μπορεί να επιλυθεί μόνο με την προσφυγή στις κάλπες και «όχι με κυβερνήσεις τύπου Παπαδήμου ή Πικραμένου», όπως είπε χαρακτηρισικά ο υπουργός Επικρατείας.

Για την καταβολή της δόσης προς το ΔΝΤ, ο κ. Φλαμπουράρης απάντησε ως εξής: «Νομίζω ότι μόλις γίνει συμφωνία θα βρεθεί η τεχνική δυνατότητα να πληρωθεί το ΔΝΤ, είτε με μικρή παράταση, με αγορά ομολόγων, δε θα είναι πρόβλημα αυτό από τη στιγμή που θα υπάρξει η συμφωνία».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα