ΥΠ.ΠΟ.: Αρχαιολογικός χώρος σχεδόν όλο το Ελληνικό

ellhniko-tampelaΜε επιστολή του προς το ΤΑΙΠΕΔ και τα αρμόδια υπουργεία το υπουργείο Πολιτισμού ενημερώνει ότι οι υπηρεσίες του πρόκειται να κινήσουν τη διαδικασία οριοθέτησης αρχαιολογικού χώρου σε περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού-Αργυρούπολης» και ουσιαστικά καλύπτει το σύνολο της προς παραχώρηση έκτασης.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής», η επιστολή της Γενικής Διεύθυνσης Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του υπουργείου, με ένδειξη εξαιρετικά επείγουσα, κοινοποιείται μεταξύ άλλων και στο ΤΑΙΠΕΔ, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας και την υπό παραχώρηση Ελληνικό Α.Ε.

Ζητάει, δε, από τους αποδέκτες της επιστολής τις απόψεις τους εντός δύο μηνών προκειμένου να προβούν στις περαιτέρω ενέργειες.

Το ζήτημα δεν αφορά μόνο νέους χαρακτηρισμούς κτιρίων ως διατηρητέων αλλά και την κήρυξη του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου.

Και αυτό την ώρα που η ολοκλήρωση παραχώρησης του Ελληνικού αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση και καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων είναι η 16η Νοεμβρίου του 2016.

ΕΜΠ: Αξιόλογα προς διάσωση ιστορικά κτίρια και εγκαταστάσεις

Έκθεση του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, που συντάχθηκε τον Ιούνιο του 2016, τεκμηριώνει την ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική σπουδαιότητα συγκεκριμένων κτιρίων, εγκαταστάσεων και κινητού εξοπλισμού που σώζoνται στο χώρο του πρώην αεροδρομίου και του Αγίου Κοσμά.

Στο μεγάλο χωρικό σύμπλεγμα το αεροδρομίου διασώζονται εκατοντάδες κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής και των μεταγενέστερων φάσεων λειτουργίας του.

Το κτιριακό απόθεμα του συνόλου του χώρου, καταγράφηκε συστηματικά και αξιολογήθηκε στο πλαίσιο της έρευνας του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος ΕΜΠ «Βασικές αρχές σχεδιασμού Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού» (2009- 2011).

Στην έκθεση περιλαμβάνονται όσα εξ αυτών αξιολογούνται ως εξόχως σημαντικά ως προς την ιστορική, αρχιτεκτονική, τοπιακή και τεχνική τους αξία.

Πρόκειται για κτίρια, τεχνικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό της Ολυμπιακής Αεροπορίας, για τα κτίρια της αρχικής φάσης του πρώην Αμερικανικού Κολλεγίου Θηλέων (νυν Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) όπως και για τα κτίρια και εγκαταστάσεις της αρχικής φάσης του Εθνικού Αθλητικού Κέντρου Νεότητας Αγίου Κοσμά.

Αντιδράσεις από Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων

Με ανάρτησή του στο facebook ο Σταύρος Θεοδωράκης κατηγορεί υπουργούς και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ «που συνωμοτούν αυγουστιάτικα για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού».

Ολόκληρη η ανάρτηση του επικεφαλής του Ποταμιού έχει ως εξής:

Θα τους θυμάστε και από το σχολείο. Είναι αυτοί που όταν έχαναν, έπαιρναν την μπάλα και έφευγαν. Ή την πετούσαν στον δρόμο, να την πατήσει το αυτοκίνητο να τελειώσει άδοξα το ματς. Ή την πήγαιναν στο γραφείο των καθηγητών. «Κύριε – κύριε κάποιος θα χτυπήσει».

Τέτοιοι τύποι είναι σήμερα υπουργοί. Δεν τους άρεσε η απόφαση για την Cosco και προσπάθησαν να την ανατρέψουν εισάγοντας λάθρα στην Βουλή ένα δικό τους κείμενο -ελπίζοντας ότι οι Κινέζοι δεν ξέρουν ελληνικά. Τώρα με το μισό κράτος στις διακοπές θέλουν να ορίσουν ως αρχαιολογική ζώνη το παλιό αεροδρόμιο! Ναι δεν είναι πλάκα.

Υπουργοί και ένα τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ συνωμοτούν Αυγουστιάτικα, για να καθυστερήσει ακόμα περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. Κινούν την διαδικασία για να οριστεί ως αρχαιολογικός χώρος η περιοχή που εκτείνεται στους Δήμους Αλίμου και Ελληνικού – Αργυρούπολης.

Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στην Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό.

Γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων. Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το Υπουργείο σου… Να χάσουν και την δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου…

Πέτα καλύτερα την μπάλα στην … αρχαιολογία!

Στο ίδιο μήκος και η ανακοίνωση της Ένωσης Κεντρώων:

«Έπρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Όλα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς» αναφέρει και σημειώνει ότι «είμαστε άξιοι της μοίρας μας».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα