Υπό κράτηση για δωροδοκία ο υπουργός Οικονομίας της Ρωσίας

EPA/YURI KOCHETKOV / POOL
EPA/YURI KOCHETKOV / POOL

Ο Ρώσος υπουργός Οικονομίας Αλεξέι Ουλουκάγιεφ βρίσκεται υπό κράτηση διότι φέρεται να δωροδοκήθηκε με 2 εκατομμύρια δολάρια για να δώσει θετική εκτίμηση στην εξαγορά από την πετρελαϊκή/strong> εταιρεία Rosneft του 50% των μετοχών της Bashneft, του ίδιου κλάδου, δήλωσε η Επιτροπή Ερευνών στη Μόσχα.

Η Επιτροπή, που υπάγεται άμεσα στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι οι κατηγορίες θα απαγγελθούν σύντομα.

Ο υπουργός ήταν υπεύθυνος για το τεράστιο πρόγραμμα ιδιωτικοποίησης της ρωσικής κυβέρνησης και είναι ο πιό υψηλόβαθμος κυβερνητικός που έχει συλληφθεί στη Ρωσία μετά από το αποτυχημένο πραξικόπημα το 1991.

Η Rosneft, που ελέγχεται από το Κρεμλίνο, πλήρωσε 300 δισεκατομμύρια ρούβλια (5 δις δολάρια/4,64 δις ευρώ) τον Οκτώβριο για την συναλλαγή.

Η συμφωνία έκλεισε στις 12 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Sputnik. Rosneft εξαγόρασε το τμήμα μετοχών της Bashneft που ανήκει στο ρωσικό δημόσιο, και μετέφερε περίπου 5,2 δις δολάρια στον προϋπολογισμό του ρωσικού κράτους.

Ο Ουλουκάγιεφ είχε δηλώσει τότε ότι «υπήρξε άλλος ένας ενδιαφερόμενος αγοραστής ο οποίος απέτυχε να πλειοδοτήσει της Rosneft».

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφάλειας της Ρωσίας παρακολουθούσε τον υπουργό για πάνω από ένα χρόνο, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες.

ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα