Υπαρκτός ακόμη ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη

abb4a514c067bb67ed4e552f8f109c6f

Ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν έχει φύγει ακόμα και ενδέχεται να επανέλθει στο τραπέζι και πάλι του χρόνου, όπως εκτιμούν οι οικονομολόγοι.Συγκεκριμένα,αμφισβητούν τον στόχο των 50 δισ. από την πώληση περιουσιακών στοιχείων, αλλά και τα οφέλη της επιβολής περισσότερης λιτότητας ενώ θεωρούν πως χωρίς ελάφρυνση χρέους, η χώρα θα δυσκολευτεί να παραμείνει στην ευρωζώνη.

Σε δημοσκόπηση του Bloomberg που συμμετείχαν  34 οικονομολόγοι το ο 71% εκτιμά πως εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος η Ελλάδα να αναγκαστεί να φύγει από την ευρωζώνη μέχρι το τέλος του 2016, ενώ το 70% είπε πως εκτιμά ότι η χώρα θα είναι «ασφαλής» για το υπόλοιπο του 2015 αν και περίπου το ήμισυ θεωρεί πως το τρίτο πακέτο ύψους 86 δισ. ευρώ που επιδιώκει ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι πολύ μικρό.

Τα ελαττώματα στη συμφωνία που έκλεισε με τους ηγέτες της ευρωζώνης την περασμένη εβδομάδα πυροδοτούν τις ανησυχίες ότι η χώρα θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει το τριετές πρόγραμμα στο οποίο στοχεύει η ελληνική κυβέρνηση.Παράλληλα,οι πιστωτές αρνούνται να δεσμευτούν για αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που το ΔΝΤ θεωρεί βασικό για να μπορέσει η χώρα να σταθεροποιήσει τα οικονομικά της, ενώ υπάρχουν επίσης αμφιβολίες για τον στόχο των 50 δισ. από πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων και για κέρδη από την επιβολή περισσότερης λιτότητας σε μια κατεστραμμένη οικονομία.

Ο Peter Dixon της Commerzbank υπογραμμίζει ότι «Χωρίς κάποιου είδους ελάφρυνση χρέους, το πακέτο ποτέ δεν θα είναι αρκετά μεγάλο»και προσθέτει «Το να φορτώνεις επιπλέον δάνεια σε μια χώρα που δεν μπορεί να τα αποπληρώσει αντιστοιχεί στον ορισμό του Αϊνστάιν για την τρέλα: να δοκιμάζεις κατ’ επανάληψη το ίδιο πράγμα περιμένοντας διαφορετικό αποτέλεσμα».

Επίσης, ο Alan McQuaid της Merrion Capital Group σχολιάζει «Πέραν της Γερμανίας, φαίνεται πως οι περισσότεροι συμφωνούν ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια σημαντική απομείωση του χρέους»ενώ συμπληρώνει «Αν δεν υπάρξει αυτή η απομείωση, είναι δύσκολο να δούμε τη χώρα να επιβιώνει εντός της ευρωζώνης επ’ αόριστον».

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα