Υεμένη: Δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Χάντι ανακατέλαβαν στρατιωτικές βάσεις

13c0d7622bdae96428c9c480505e9564_XLΟι δυνάμεις πιστές στον πρόεδρο Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι εξαπέλυσαν χθες μια νέα επίθεση ανατολικά της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά ανέφερε η στρατιωτική διοίκηση, καθώς οι ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονταν στο Κουβέιτ υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών έληξαν χωρίς την επίτευξη μιας συμφωνίας.

Η επίθεση, με την υποστήριξη αεροπορικών επιδρομών της σαουδαραβικής συμμαχίας, ξεκίνησε έπειτα από ανακοίνωση των σιιτών ανταρτών Χούτι, που θεωρείται ότι έχουν την στήριξη του Ιράν και του κόμματος του πρώην προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ για την συγκρότηση δεκαμελούς κυβερνητικού συμβουλίου, ενάντια στις επιθυμίες των ΗΕ.

Οι Χούτι και το Γενικό Λαϊκό Κογκρέσο (GPC) του Σάλεχ ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος των βόρειων εδαφών της Υεμένης, ενώ οι δυνάμεις πιστές στον Χάντι μοιράζονται με τοπικές φυλές τον έλεγχο της υπόλοιπης χώρας.

O στρατός της Υεμένης και συμμαχικές δυνάμεις τοπικών φυλών με την στήριξη αεροπορικών βομβαρδισμών της σαουδαραβικής συμμαχίας ξεκίνησαν ευρεία επιχείρηση «για την απελευθέρωση της επαρχίας Νεμέχ, ανατολικά της Σαναά». Η περιοχή αποτελεί ζωτικής σημασίας διαδρομή προς την πρωτεύουσα, η οποία ελέγχεται από τους Χούτι από το 2014.

Συγκρούσεις επίσης αναφέρθηκαν και στα σύνορα Υεμένης–Σαουδικής Αραβίας, όπου ένας Σαουδάραβας συνοριοφύλακας σκοτώθηκε από πυρά που προήλθαν από την υεμενίτικη πλευρά, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας SPA, επικαλούμενο έναν εκπρόσωπο των δυνάμεων ασφαλείας.

Ένας εκπρόσωπος του σαουδαραβικού συνασπισμού κατηγόρησε τους Χούτι για κλιμάκωση των επιθέσεων κατά μήκος των συνόρων, όπου ο συνασπισμός έχει περιορίσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις για να δώσει μια ευκαιρία στις ειρηνευτικές συνομιλίες να επιτύχουν.

Οι τελευταίες εξελίξεις ήρθαν έπειτα από την ανακοίνωση του ειδικού απεσταλμένου των ΗΕ για την Υεμένη Ισμαήλ Ουλντ Σέιχ Άχμεντ για διακοπή των συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου που διεξάγονται στο Κουβέιτ, με τον ίδιο να υπόσχεται για την συνέχιση τους μέσα στον μήνα, χωρίς να αναφέρει όμως τον τόπο διεξαγωγής τους.

Νωρίτερα χθες το πρακτορείο ειδήσεων sabanew.net, που ελέγχεται από τους Χούτι, έδωσε στην δημοσιότητα τα ονόματα δέκα αξιωματούχων που, όπως τόνισε, ορίστηκαν ως μέλη μιας πολιτικής επιτροπής για την διακυβέρνηση της χώρας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα