«Τώρα είναι η ώρα για το χρέος – Να κλείσει ο δρόμος στη λιτότητα και να ανοίξει στην ανάπτυξη»

tsipras-indicatorΜε βασικό θέμα τις κύριες προκλήσεις για την ευρωμεσογειακή περιοχή, αρχισε σήμερα Δευτέρα, στη Βραυρώνα, η ετήσια Ευρωμεσογειακή Σύνοδος, η οποία διοργανώνεται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, οι πιστωτές της θα πρέπει να πράξουν το ίδιο και να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους ως το τέλος του έτους, τόνισε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Ευρωμεσογειακής Συνόδου που πραγματοποιείται στη Βραυρώνα.

Σήμερα, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, ολοκληρώνεται η πρώτη αξιολόγηση. Αποδεσμεύεται και το τελευταίο σκέλος της υποδόσης – 1,7 δισ. ευρώ που θα πάνε στην πραγματική οικονομία, για ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Οι αποφάσεις του Eurogroup που τηρούμε απαρέγκλιτα δεσμεύουν και τους εταίρους μας. Η απόφαση προσδιορίζει και τις υποχρεώσεις των πιστωτών, σημείωσε, καλώντας τους να λάβουν τα απαραίτητα και αναγκαία μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους και την αποκατάσταση της βιωσιμότητάς του.

Τώρα είναι η ώρα, που η Ελλάδα γυρνά σελίδα για να τηρήσουν και οι πιστωτές μας τις δεσμεύσεις τους, με συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα ικανοποιούν τις προϋποθέσεις που έθεσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ για να μπει και η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και να βγει στις αγορές, σημείωσε.

Τα δυο προηγούμενα προγράμματα απέτυχαν και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να αποτύχει και το τρίτο. Κανείς δεν θα επιθυμούσε νέες αναταράξεις, σε μια περίοδο που η ένταση και η αστάθεια είναι περισσότερο από φανερή, τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Κανείς δεν θα επιθυμούσε να μετατραπεί η συζήτηση για το ελληνικό χρέος σε βασικό πολιτικό επιχείρημα και όπλο της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στις χώρες που έχουν μπροστά τους εκλογικές αναμετρήσεις.», είπε ο κ. Τσίπρας.

«Αδιανόητη» η επιμονή για εργασιακά

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποτελούν ευρωπαϊκό κεκτημένο. Είναι αδιανόητο να επιμένουν για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η περυσινή συμφωνία των κοινωνικών εταίρων δεν πρέπει να παραμείνει ως μια φωτεινή εξαίρεση. «Πρέπει να λειτουργήσει ως η πυξίδα για νέα κοινωνική συμφωνία για την ανάπτυξη και την απασχόληση. Αυτή τη νέα κοινωνική συμφωνία έχει ανάγκη ο τόπος», σημείωσε.

Επίθεση στις χώρες Βίζενγκραντ

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά και ειδικότερα στις χώρες του Βίζενγκραντ, σημειώνοντας ότι «η Ευρώπη αλά καρτ είναι η επιλογή της μη Ευρώπης».

«Ακούω να γίνεται λόγος για τη λεγόμενη ευέλικτη αλληλεγγύη, που επινόησαν οι χώρες του Βίζενγκραντ για να δικαιολογήσουν την άρνησή τους να εφαρμόσουν κοινές αποφάσεις και την ξενοφοβική τους πολιτική.», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Κατηγόρησε δε και την ΕΕ για έλλειψη ξεκάθαρης πολιτικής βούλησης να κλείσει ο δρόμος της λιτότητας αλλά και στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης, για αδυναμία να επιβάλλει τις ίδιες της τις αποφάσεις στα κράτη – μέλη.

Κρίσιμη η συνεννόηση του Νότου

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για δεύτερη Ευρωμεσογειακή Σύνοδο, αναφερόμενος στην πρώτη, σε επίπεδο αρχηγών κρατών που είχε λάβει χώρα στην Αθήνα.

Τόνισε ότι «είμαστε οι χώρες που έχουν πληγεί δυσανάλογα από τις οικονομικές πολιτικές της λιτότητας. Είμαστε οι χώρες στην πρώτη γραμμή του Σένγκεν και βιώνουμε δυσανάλογα τις συνέπειες της προσφυγικής κρίσης».

Εκανε λόγο για κοινό συμφέρον να συνεργαστούμε για κοινές πρωτοβουλίες και προτεραιότητες, σημειώνοντας ότι δεν κρίνεται απλά η έκβαση μιας κρίσης, κρίνεται η ίδια η συνοχή της Ευρώπης, από την ικανότητά της να αντιμετωπίσει με αλληλεγγύη και αποτελεσματικότητα τις τρεις παράλληλες κρίσεις – οικονομική, προσφυγική και κρίση ασφάλειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα