«Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα»-Πρωτοβουλίες Τσίπρα προτού γίνουν «δυσκολότερα»

iiuui“Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα” τραγουδούσε πριν αρκετά χρόνια ο Κερκυραίος μουσικός χωρίς βέβαια να έχει στο μυαλό του την περίοδο που διανύουμε ή που θα διανύσουμε το επόμενο διάστημα.

Προφανώς όντας γνώστης του συγκεκριμένου άσματος  και προτού τα “δύσκολα” γίνουν “δυσκολότερα”,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για Παρίσι, Στρασβούργο και Βρυξέλλες προκειμένου να αναζητηθεί στήριξη για μια πολιτική διευθέτηση των εκκρεμών θεμάτων στη διαπραγμάτευση για την πρώτη αξιολόγηση.

Ο πρώτος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα θα είναι σήμερα στο Μέγαρο των Ηλυσίων Πεδίων, στο Παρίσι,όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Φρανσουά Ολάντ.Εν συνεχεία αύριο Πέμπτη, 14 Απριλίου, στις 12 μ.μ. ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει προγραμματισμένο γεύμα εργασίας με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο,ενώ αμέσως μετά ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες, προκειμένου στις 7 μ.μ. να συμμετάσχει ως προσκεκλημένος ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Αν και τα παραπάνω αποτελούν τις συναντήσεις που έχουν ανακοινωθεί έως τώρα επίσημα, κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός θα πραγματοποιήσει επιπλέον  συναντήσεις που δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Έτσι,δύο περίπου εικοσιτετράωρα πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ- όπου αναμένεται να υπάρξουν συζητήσεις για την πορεία της αξιολόγησης-αλλά και δύο εικοσιτετράωρα μετά την χωρίς συμφωνία συζήτηση των δανειστών με την κυβέρνηση στην Αθήνα,ο Έλληνας πρωθυπουργός αναλαμβάνει τα ηνία της διαπραγμάτευσης και σε συνδυασμό  με την ανακοίνωση Τσακαλώτου – Κατρούγκαλου για την κατάθεση  δύο νομοσχεδίων στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, γίνεται προσπάθεια να “τορπιλίσουν’ τα υπόγεια εμπόδια που φαίνεται ότι καθυστερούν τις διαδικασίες ολοκλήρωσης της αξιολόγησης.

Ωστόσο,στη χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησε με τους κ. Κατρούγκαλο και Σταθάκη μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για την πιθανότητα να υπάρξει έκτακτο Eurogroup στις 24 ή 25 Απριλίου που θα εγκρίνει τη συμφωνία,ενώ σε ό,τι αφορά τα  δύο νομοσχέδια,υποστήριξε ότι τα νομοσχέδια προωθούνται προκειμένου να αξιοποιηθεί ο χρόνος, δεδομένου ότι τα περιθώρια είναι στενά και νομοσχέδια όπως το ασφαλιστικό δεν μπορούν να συζητηθούν κατεπείγουσες διαδικασίες.

Ο ίδιος μάλιστα,άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν ακόμα και κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, προσθήκες, βελτιώσεις,  ανάλογα με τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς από Δευτέρα,αποκλείοντας με αυτόν τον τρόπο το σενάριο της μονομερής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα,χθες,η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών άσκησε εκ νέου κριτική στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λέγοντας πως ενώ η Λαγκάρντ χαρακτήρισε «ανοησίες» τα περί στρατηγικής της κωλυσιεργίας εκ μέρους των στελεχών του, και τάχθηκε υπέρ της έγκαιρης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης δεν επαληθεύεται μέχρι στιγμής η πρόθεσή του για το δεύτερο.

Εκτός συνόρων τώρα, δηλώσεις για το ελληνικό ζήτημα έκανε και ο Σόιμπλε ο οποίος αν κι επέμεινε στη γνωστή θέση του για το χρέος,ξεκαθάρισε  ότι  «δεν θα αντιμετωπίσουμε πάλι φέτος μια ελληνική κρίση».

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε  πως «κανείς δεν απαιτεί από την Ελλάδα να εφαρμόσει τα πάντα μέχρι το τελευταίο γράμμα» αλλά πρόσθεσε και πως πρέπει να βγαίνουν τα νούμερα: «το συνολικό αποτέλεσμα πρέπει να βγάζει νόημα και τα προαπαιτούμενα να ανταποκρίνονται σε όσα συμφωνήθηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Είναι σημαντικό η Ελλάδα να μη συνεχίσει να αμφισβητεί αυτά που είχαμε συμφωνήσει από κοινού. Δεν είναι αυτός ο τρόπος που οικοδομεί κανείς εμπιστοσύνη».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα