Τυνησία:Επιθέσεις τζιχαντιστών με τουλάχιστον 50 νεκρούς σε περιοχή κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη

isis_k_4Tουλάχιστον 50 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους τζιχαντιστές, αλλά και στελέχη των δυνάμεων επιβολής της τάξης και άμαχοι σκοτώθηκαν σήμερα σε μία περιοχή της Τυνησίας κοντά στα σύνορα με τη Λιβύη, σε πρωτοφανούς εύρους «ταυτόχρονες» επιθέσεις οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των συνόρων με την χώρα αυτή.

Οι περιπολίες από εδάφους και αέρος αναμένεται να ενισχυθούν κατά μήκος των κοινών συνόρων με τη Λιβύη, όπου το χάος βοήθησε τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος να κερδίσουν έδαφος, ανακοίνωσαν οι αρχές της Τυνησίας.

Οι επιθέσεις, που πραγματοποιήθηκαν το ξημέρωμα, είχαν ως στόχο έναν στρατώνα των ενόπλων δυνάμεων, ένα φυλάκιο της αστυνομίας κι ένα φυλάκιο της εθνοφρουράς της Τυνησίας στο Μπεν Γκερντάν, μια κοινότητα με πληθυσμό 60.000 κατοίκων πολύ κοντά στη Λιβύη.

Στις εικόνες που μεταδίδουν τηλεοπτικά δίκτυα διακρίνονται στρατιώτες και αστυνομικοί να καλύπτονται μπροστά από τις εισόδους των σπιτιών και να ακροβολίζονται στις στέγες ενώ ριπές όπλων αντηχούν στο κέντρο της πόλης. Πτώματα μαχητών κείτονταν στους δρόμους πλησίον των οδοφραγμάτων του στρατού αφού τα στελέχη των δυνάμεων ασφαλείας ανέκτησαν τον έλεγχο.

Σε έναν προσωρινό απολογισμό, τα υπουργεία Άμυνας και Εσωτερικών γνωστοποίησαν ότι τουλάχιστον 33 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις. Επιπλέον τουλάχιστον 7 άμαχοι έχασαν επίσης την ζωή τους σε αδιευκρίνιστες προς το παρόν συνθήκες.

«Είδα πολλούς μαχητές την αυγή, να τρέχουν κρατώντας τα καλάσνικόφ τους» περιέγραψε σε τηλεφωνική επικοινωνία με το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ένας κάτοικος, ο Χουσέιν.

«Έλεγαν ότι ανήκουν στο Ισλαμικό Κράτος και ήρθαν να επιτεθούν εναντίον του στρατού και της αστυνομίας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο συνολικός αριθμός των τζιχαντιστών που ενεπλάκησαν δεν έχει καταστεί γνωστός ούτε η ταυτότητά τους, όμως οι αρχές υπογράμμισαν ότι οι επιχειρήσεις παραμένουν «σε εξέλιξη προκειμένου να εκδιωχθούν οι τρομοκράτες».

«Η Τυνησία βρίσκεται στον δρόμο της νίκης εναντίον αυτών των ομάδων» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου της κυβέρνησης Χάλεντ Σάουκετ, στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Wataniya.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει επιβληθεί στο Μπεν Γκερντάν από τις 19.00 έως τις 05.00 το πρωί τοπική ώρα, ενώ ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρόεδρο της χώρας Μπέτζι Καϊντ Εσέμπσι, απηύθυνε έκκληση στους κατοίκους να «επαγρυπνούν».

«Επρόκειτο για μία πρωτοφανή, πολύ καλά σχεδιασμένη επίθεση» τόνισε ο Τυνήσιος πρόεδρος σε τοπικό ραδιοφωνικό δίκτυο.

«Ωστόσο οι πολίτες στον νότο μπορούν να είναι σίγουροι ότι ο στρατός και η αστυνομία θα νικήσουν τη βαρβαρότητα κατά μήκος των συνόρων».

Οι δημόσιες υπηρεσίες έκλεισαν σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, την ώρα που οι δυνάμεις επιβολής της τάξης περιπολούν στους δρόμους και καλούν από μεγάφωνα τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου στην περιοχή.

Σε βίντεο που έχουν κυκλοφορήσει στο Διαδίκτυο οι κάτοικοι παρακολουθούν την επιχείρηση των αρχών και χειροκροτούν τους στρατιώτες.

«Ζήτω η Τυνησία! Ο Θεός είναι μεγάλος!» φωνάζουν ενώ αντηχούν οι ριπές των όπλων.

Μεταξύ των αμάχων που έχασαν την ζωή τους βρίσκεται ένα 12χρονο αγόρι, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμπντελκρίμ Σαφρούντ, υπεύθυνος του νοσοκομείου της πόλης.

Οι δυνάμεις της Τυνησίας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού για το ενδεχόμενο τζιχαντιστές να διεισδύσουν στην χώρα έπειτα ιδίως από τους βομβαρδισμούς που πραγματοποίησε η αμερικανική πολεμική αεροπορία τον προηγούμενο μήνα στοχοθετώντας μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στην Τυνησία σε ένα στρατόπεδο κοντά στα σύνορα με την περιοχή Σαμπράτα της Λιβύης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα