Τσακαλώτος στη WSJ: Αναγκαία η συμφωνία για το χρέος-Έλλειψη εμπιστοσύνης της Γερμανίας

eukleidis-tsakalotosΝέο μήνυμα προς τους ευρωπαίους εταίρους ότι εάν δεν συμφωνήσουν σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα υπονομεύσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της χώρας μας από την κρίση, απηύθυνε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, εγκαλώντας παράλληλα τη Γερμανία για έλλειψη εμπιστοσύνης απέναντι στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Wall Street Journal, ο κ. Τσακαλώτος επισήμανε ότι δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για αναβολή των κρίσιμων αποφάσεων, καθώς τυχόν μετάθεση της συζήτησης για μετά το τέλος του Μνημονίου θα στείλει αρνητικό μήνυμα στους επενδυτές σχετικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Ο Ευ.Τσακαλώτος δηλώνει χαρακτηριστικά « εάν κλωτσήσουμε αυτή την απόφαση παρακάτω και πούμε “θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια” για το πώς θα καταστήσουμε βιώσιμο το χρέος της Ελλάδας, τότε και οι επενδυτές επίσης θα αναβάλουν τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα».

Ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ θεωρεί ότι η γερμανική άρνηση να συζητήσει την ελάφρυνση του χρέους πηγάζει από την έλλειψη εμπιστοσύνης που επιδεικνύει η το Βερολίνο απέναντι στην Αθήνα και δεν εξαρτάται από τις επικείμενες γερμανικές εκλογές. «Σε κάποιο στάδιο μίας σχέσης, πρέπει να εμπιστευτείς τον άλλον, διότι η έλλειψη εμπιστοσύνης έχει τεράστιες συνέπειες».

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος υπογραμμίζει πως η ευρωζώνη θα επιβιώσει μόνον εάν πείσει τους πολίτες ότι μπορεί να επιλύσει χρόνιες προκλήσεις, εξηγώντας ότι η άμεση λήψη αποφάσεων για το ελληνικό χρέος θα αποδεικνύει ακριβώς τη βούληση της νομισματικής ένωσης να δράσει.

Το μήνυμα Τσακαλώτου έρχεται μία ημέρα μετά την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα, κατά την οποία ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης του χρέους, θέση που απορρίφθηκε άμεσα από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα