Τσαβούσογλου:Στην Ιταλία διέφυγαν δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι από την τουρκική πρεσβεία στην Ελλάδα

tsavousoglou-1_0Δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι της τουρκικής πρεσβείας στην Ελλάδα αγνοούνται μετά την ανάκλησή τους από την Αγκυρα στο πλαίσιο των ερευνών που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, δήλωσε σήμερα τούρκος αξιωματούχος στο Reuters. «Γνωρίζουμε ότι οι δύο στρατιωτικοί ακόλουθοι στην Ελλάδα προσπάθησαν να φύγουν στο εξωτερικό. Οι πληροφορίες που λάβαμε δείχνουν ότι είναι πιθανόν να πήγαν στην Ιταλία…Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, θα ενημερώσουμε σχετικά τις ιταλικές αρχές», δήλωσε ο τούρκος αξιωματούχος που δεν θέλησε να κατονομασθεί λόγω του ευαίσθητου χαρακτήρα του θέματος. Την διαφυγή των 2 επιβεβαίωσε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναφέροντας ότι διέφυγαν στην Ιταλία αφού ανακληθηκαν μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου και οι τουρκικές αρχές θα έρθουν σε επαφή με ιταλούς αξιωματούχους για την επιστροφή τους.

Για τους δύο τούρκους αξιωματικούς υπήρχαν από την τουρκική πλευρά υπόνοιες ότι πρόσκεινται  στους πραξικοπηματίες που ανεπιτυχώς επιχείρησαν να καταλάβουν την εξουσία στη γειτονική χώρα στις 15 Ιουλίου.  Η Αγκυρα φέρεται, σύμφωνα με τη Hurriyet, να είχε ζητήσει από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών την απόσυρση της διπλωματικής διαπίστευσής τους, αίτημα το οποίο, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ικανοποιήθηκε αυθημερόν από την ελληνική πλευρά, στις 7 Αυγούστου.
Πρόκειται για τον στρατιωτικό ακόλουθο, συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί και τον ναυτικό ακόλουθο, πλοίαρχο Χαλίς Τουντς. Μαζί τους χάθηκαν τα ίχνη και των μελών των οικογενειών τους, συνολικά οκτώ ατόμων.  Η ακριβής ημερομηνία που εξαφανίστηκαν οι δύο αξιωματικοί και οι οικογένειες τους δεν είναι γνωστή. Στις 29 Ιουλίου πάντως δεν εμφανίστηκαν στην προγραμματισμένη ΝΑΤΟϊκή εκδήλωση στο Ναύσταθμο της Σαλαμίνας, στην οποία ήταν προσκεκλημένοι.

Την ίδια στιγμή «ο τούρκος στρατιωτικός ακόλουθος στη Βοσνία δεν αγνοείται», δήλωσε εκπρόσωπος Τύπου της διπλωματικής αποστολής, μετά τις δηλώσεις τούρκου αξιωματούχου στο Reuters, σύμφωνα με τις οποίες ο ακόλουθος εξαφανίσθηκε μετά τη ανάκλησή του από την Αγκυρα στο πλαίσιο των ερευνών μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου. «Ο στρατιωτικός ακόλουθος στη Βοσνία δεν ανακλήθηκε στην Αγκυρα και ασκεί τα καθήκοντά του ως συνήθως», δήλωσε ο εκπρόσωπος διευκρινίζοντας ότι μόνον ένας στρατιωτικός ακόλουθος υπηρετεί στην τουρκική πρεσβεία στη Βοσνία.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα