Τσίπρας: Οι εταίροι να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το χρέος

cw2ezqnveaewtv6Η συμφωνία με τους εταίρους προβλέπει αμοιβαίες δεσμεύσεις, ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας ότι πλέον έφτασε η στιγμή να αναγνωριστούν οι προσπάθειες της Ελλάδας, μέσω της λήψης των απαραίτητων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, στο Μέγαρο Μουσικής την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι το 2016 είναι το έτος σταθεροποίησης, καθώς, όπως συμπλήρωσε, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας.

Εν συνεχεία, επεσήμανε ότι το 2017 θα βρει την Ελλάδα να αναπτύσσεται με υψηλούς ρυθμούς μεγέθυνσης, να συμμετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ και να επιστρέφει αυτοδύναμη στις αγορές. «Αυτό εκτιμούν οι περισσότεροι αναλυτές αλλά και οι επίσημοι θεσμικοί φορείς της Ευρώπης και του ΔΝΤ.  Απαραίτητη όμως προϋπόθεση για να διατηρηθεί αυτή η θετική δυναμική είναι αποσαφήνιση της στρατηγικής γύρω από τη διαχείριση του ελληνικού χρέους», πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.

Είπε επιπλέον ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης «έπεισε και τους πλέον δύσπιστους ότι κάτι έχει αλλάξει στη χώρα. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να βάζει στόχους και να τους εκπληρώνει».

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι με το κλείσιμο και της δεύτερης αξιολόγησης που βρίσκεται σε εξέλιξη θα καθοριστούν άμεσα και εντός Δεκεμβρίου τα βραχυπρόθεσμα μέσα διευθέτησης του ελληνικού χρέους. «Επιδιώκουμε ταυτόχρονα, από την αρχή του νέου έτους, να ξεκινήσει ο καθορισμός και των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων παρεμβάσεων. Ο οικονομικός ορίζοντας πρέπει να γίνει ξεκάθαρος. Το έχει ανάγκη η οικονομία μας, οι αγορές αλλά και η ίδια η Ευρωζώνη», είπε επιπλέον ο Πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: «Ιδιαίτερα σε μια ρευστή διεθνή συγκυρία, όλοι πια συνειδητοποιούν ότι δεν υπάρχει πια κανένας λόγος να διαιωνίζεται το ελληνικό ζήτημα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα