Τρ. Αλεξιάδης: Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ με αναλογική φορολόγηση του συνόλου της περιουσίας

tryfonas-alexiadisΑντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ και υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών

Αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από έναν νέο φόρο που θα έχει αφορολόγητο όριο και που θα μεταφέρει τα βάρη στη μεγάλη και πολύ μεγάλη ακίνητη περιουσία, προαναγγέλλει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης με συνέντευξή του.

«Ο ΕΝΦΙΑ δεν είναι στο ιδεολογικό μας πλαίσιο. Μία αναγκαιότητα είναι και πρέπει να αντικατασταθεί από έναν φόρο που θα φορολογεί το σύνολο της περιουσίας, με αφορολόγητο και σίγουρα χωρίς υπερβολές και γραφικότητες», υπογραμμίζει μιλώντας στο «Έθνος» της Κυριακής και προσθέτει: «Στα πρότυπα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, πρέπει να έχουμε έναν φόρο περιουσίας που θα μεταφέρει το βάρος στη μεγάλη και πολύ μεγάλη περιουσία, θα απαλλάξει την πολύ μικρή και θα ελαφρύνει σημαντικά τη μεσαία».

Ο κ. Αλεξιάδης προαναγγέλλει ακόμα υποχρεωτική ηλεκτρονική δήλωση της περιουσιακής κατάστασης, ενώ παράλληλα κάνει λόγο για σύγχρονες μεθόδους διασταυρώσεων στοιχείων για τον εντοπισμό περιπτώσεων απόκρυψης εισοδημάτων.

Αφήνει δε, ανοιχτό το ενδεχόμενο καθιέρωσης κινήτρων για τους φορολογουμένους που καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, ενώ για το νέο Περιουσιολόγιο, αναφέρει ότι θα υπάρχει ειδική εφαρμογή στο Taxis, όπου η δήλωση θα γίνεται μία φορά και θα αλλάζει με την αγορά ή πώληση κάποιου στοιχείου.

Παράλληλα, χαρακτηρίζει «όνειρο θερινής νυκτός» τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο και παράλληλα σημειώνει ότι η ΝΔ «που επιθυμεί να επανέλθει στην εξουσία χωρίς να καταθέτει την αυτοκριτική της, θεωρώντας την κυβερνητική της περίοδο πρότυπο παραδείσου, ζητά διαρκώς εκλογές, χωρίς να καταθέσει το πρόγραμμά της».

Τέλος, τονίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να εξελιχθεί σε δημοκρατικό ανοιχτό κόμμα που να απαντά στα προβλήματα της κοινωνίας και σημειώνει ότι όλοι στην κυβέρνηση θα πρέπει να κριθούν με βάση το έργο τους.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα