Τρόμος στις ΗΠΑ μετά το μακελειό στο Ορλάντο-Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη

575d79d5e4b06384a4261ef0_o_F_v1Παγκόσμιο σοκ προκαλεί το μακελειό με τους 50 νεκρούς και τουλάχιστον 53 τραυματίες από την επίθεση ενόπλου σε gay μπαρ του Ορλάντο.Πρόκειται για τη χειρότερη επίθεση στην ιστορία των ΗΠΑ από έναν δράστη. Η προηγούμενη είχε σημειωθεί το 2007 στην Πολυτεχνική Σχολή της Βιρτζίνια όπου ένας άνδρας σκότωσε 32 σπουδαστές και καθηγητές.

Το μακελειό σημειώθηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας σε gay bar ου Ορλάντο, στην Πολιτεία της Φλόριντα, όταν οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας (SWAT) επενέβησαν για να απελευθερώσουν τους ομήρους που κρατούσε ένας ένοπλος, ο οποίος νωρίτερα είχε ανοίξει πυρ μέσα στην αίθουσα όπου διασκέδαζαν δεκάδες θαμώνες. Σύμφωνα με τις αρχές δράστης είναι ο 29χρος Ομάρ Ματίν, αφγανικής καταγωγής που ζούσε στο Port St. Lucie της Φλόριδας. Σύμφωνα με τις ίδιες αναφορές, ο Ματίν ήταν ζωσμένος με εκρηκτικά. «Η επίθεση ήταν καλά προετοιμασμένη και καλά οργανωμένη» αναφέρουν αστυνομικές πηγές.

Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στο Ορλάντο

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για την σφαγή 50 ανθρώπων και τον τραυματισμό 53 ακόμη κατά τη διάρκεια της νύχτας σε κλάμπ του Ορλάντο, στην Πολιτεία της Φλόριντα

Σύμφωνα με το πρακτορείο Amaq που πρόσκειται με το Ισλαμικό Κράτος, ο Ομάρ Ματίν ήταν μαχητής του Ισλαμικού Κράτους.

Ποιος ήταν ο δράστης;

Το FBI ανέφερε ότι ο ένοπλος ονομαζόταν Όμαρ Σιντίκι Ματίν, ήταν 29 ετών κι είχε γεννηθεί στη Νέα Υόρκη. Ο άνδρας σκοτώθηκε στην ανταλλαγή πυρών με άνδρες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου μέσα στο νάιτκλαμπ Pulse.

Επρόκειτο για έναν αμερικανό υπήκοο αφγανικής καταγωγής, ο οποίος ζούσε περίπου 200 χλμ. νοτιοανατολικά του Ορλάντο, στην πόλη Πορτ Σεντ Λούσι, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Πριν διαπράξει τη χειρότερη μαζική σφαγή στην πρόσφατη ιστορία των ΗΠΑ, το ποινικό μητρώο του ήταν λευκό.

ΟΜΑΡ ΜΑΤΙΝ - ΜΑΚΕΛΑΡΗΣ - ΟΡΛΑΝΤΟ

Όπως έγινε γνωστό εργαζόταν από το 2007 για τη G4S, τη μεγαλύτερη εταιρεία ιδιωτικής ασφάλειας του κόσμου, και οπλοφορούσε στο πλαίσιο της άσκησης των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με την G4S, ο Όμαρ Ματίν υποβλήθηκε σε έλεγχο όταν είχε προσληφθεί το 2007 και ο έλεγχος δεν αποκάλυψε τίποτε ανησυχητικό. Η εταιρεία ενημερώθηκε το 2013 ότι ο Ματίν είχε ανακριθεί από το FBI αλλά η έρευνα έκλεισε, ανέφερε ακόμη η εκπρόσωπός της. Η G4S δεν έχει καμιά πληροφορία περί σύνδεσης του Ματίν με τρομοκρατικές οργανώσεις ή δραστηριότητες ή άλλες έρευνες του FBI.

«Ήταν βίαιος και ψυχολογικά διαταραγμένος»

Η πρώην σύζυγός τους δήλωσε ότι ο δράστης ήταν ψυχολογικά διαταραγμένος και είχε βίαιη συμπεριφορά, αλλά μολαταύτα είχε επιδιώξει να γίνει αστυνομικός. Η Σιτόρα Γιουσούφι είπε στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε και μετέδωσε το CNN ότι την «έσωσαν» μέλη της οικογένειάς της από τον πρώην σύζυγό της έπειτα από τέσσερις μήνες ενός ταραχώδους γάμου που κατέληξε σε διαζύγιο.

Η πρώην σύζυγος του Ματίν είπε πως πιστεύει ότι ο Ματίν, που την κακοποιούσε κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, είχε διπολική διαταραχή.«Στην αρχή ήταν ένας φυσιολογικός άνθρωπος που νοιαζόταν για την οικογένεια, του άρεσε να αστειεύεται, του άρεσε να περνάει καλά, αλλά έπειτα από μερικούς μήνες που ήμασταν παντρεμένοι είδα την αστάθειά του. Είδα ότι ήταν διπολικός και ότι γινόταν έξαλλος από το τίποτα. Τότε άρχισα να ανησυχώ για την ασφάλειά μου», δήλωσε.

Ορλάντο - gay bar – Pulse - μακελάρης - δράστης

Η Σιτόρα Γιουσούφι, που είπε ότι γνώρισε τον Ματίν μέσω Διαδικτύου πριν από επτά χρόνια, δήλωσε πως η κακοποίησή της έγινε τόσο σοβαρή που η οικογένειά της αναγκάστηκε να τη «διασώσει» και περιέγραψε τη νύχτα που εγκατέλειψε όλα τα υπάρχοντά της κι έφυγε από το σπίτι.

Ομπάμα:Πράξη μίσους το μακελειό στο Ορλάντο-Δεν θα υποκύψουμε, θα σταθούμε ενωμένοι

Η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών δήλωσε ο Μπαράκ Ομπάμα σε διάγγελμά του μετά την τραγωδία στο Ορλάντο κάνοντας λόγο για σπαρακτική ημέρα για την LGBT κοινότητα και ολόκληρες τις ΗΠΑ. Ο Αμερικανός πρόεδρος μίλησε για τρομοκρατική ενέργεια και πράξη μίσους, επισημαίνοντας ότι την υπόθεση χειρίζεται το FBI και επί του παρόντος δεν υπάρχει σαφής εκτίμηση για τα κίνητρα του δράστη.

Μεσίστιες οι σημαίες στον Λευκό Οίκο και όλα τα δημόσια κτίρια στις ΗΠΑ για τη χειρότερη μαζική δολοφονία στην πρόσφατη ιστορία της χώρας.

Στο 10 διάγγελμα της θητείας του έπειτα από περιστατικό μαζικών πυροβολισμών -αυτή τη φορά του πλέον αιματηρού στην πρόσφατη αμερικανική ιστορία, γεγονός που ίδιος υπογράμμισε- ο Ομπάμα διαμήνυσε ότι «καμία τρομοκρατία ενέργεια, καμία πράξη μίσους δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που είμαστε».

Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι το FBI ηγείται των ερευνών για την επίθεση στο νυχτερινό κέντρο Pulse και τόνισε ότι προς το παρόν οι αμερικανικές αρχές δεν έχουν διαλευκάνει τα ακριβή κίνητρα του δράστη.

Ο Μπαράκ Ομπάμα έκανε λόγο για μια θλιβερή ημέρα για την κοινότητα των LGBT (Λεσβίες, Ομοφυλόφιλοι, Αμφιφυλόφιλοι και Διεμφυλικοί) και υπογράμμισε ότι η επίθεση εναντίον οποιουδήποτε Αμερικανού είναι επίθεση εναντίον όλων των Αμερικανών πολιτών.

Δεν θα υποκύψουμε, θα σταθούμε ενωμένοι για να προστατεύσουμε τους Αμερικανούς εναντίον εκείνων που απειλούν τη χώρα μας, υπογράμμισε ο Ομπάμα.

 

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες. “Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί”
Ο Κένεθ Μελέντεζ και οι φίλοι του βρίσκονταν στο νυχτερινό κέντρο όταν ξέσπασαν οι πυροβολισμοί. Τέσσερις από τους φίλους του τραυματίστηκαν.
«Είναι κάτι που βλέπεις στις ταινίες αλλά ποτέ δεν σκέφτεται ότι μπορεί να συμβεί σε εσένα» περιέγραψε ο ίδιος.
«Αρχικά, όταν άκουσα τους πυροβολισμούς νόμιζα ότι ήταν η μουσική, ωστόσο συνειδητοποίησα ότι συνέβαινε στην πραγματικότητα. Άρχισα να τρέχω και είδα κάποιον να αιμορραγεί από το χέρι. Σκέφτηκα: συμβαίνει πραγματικά και συνέχισα να τρέχω».
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες τουλάχιστον 40 πυροβολισμοί έπεσαν στο κλαμπ.
Στις 5 το πρωί τοπική ώρα οι αρχές χρησιμοποίησαν έναν εκρηκτικό μηχανισμό για να τραβήξουν την προσοχή του δράστη, κατόπιν εισέβαλαν με ένα όχημα. Πριν από τις 6 το πρωί η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης ήταν νεκρός. Οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αντήλλαξαν πυροβολισμούς με εκείνον δύο φορές.
Εννέα αστυνομικοί ενεπλάκησαν κι ένας τραυματίστηκε στο κεφάλι. Σώθηκε χάρη στο κράνος που φορούσε.
Η διεύθυνση του Pulse ανήρτησε μια ανακοίνωση στον ιστότοπό του: «βγείτε όλοι έξω και αρχίστε να τρέχετε».
Ο Κρίστοφερ Χάνσεν, 32 ετών, μετακόμισε στο Ορλάντο πριν από δύο μήνες και επισκεπτόταν για πρώτη φορά το κλαμπ. Βρισκόταν κοντά στην έξοδο του μπαρ όταν άρχισαν οι πυροβολισμοί.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα