Τροποποίηση του συντάγματος για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού εξετάζει το Βερολίνο

images

O Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ,πρότεινε να τροποποιηθεί το γερμανικό Σύνταγμα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η μεταναστευτική κρίση.

O συντηρητικός υπουργός,έπειτα από μια έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής εσωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, υπογράμμισε «Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο. Το ζήτημα απαιτεί γρήγορες αποφάσεις».

Σύμφωνα,με εκτιμήσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Μετανάστευσης και Προσφύγων (BAMF), φέτος αναμένονται στη Γερμανία έως και 800.000 μετανάστες, όμως τα κρατίδια εκτιμούν ότι ο αριθμός τους ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο.Κάτι τέτοιο σημαίνει ιδιαίτερα μεγάλο οικονομικό κόστος, τόσο για τα γερμανικά κρατίδια, όσο και για τις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης,σύμφωνα με το Γερμανικό Σύνταγμα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση δεν μπορεί να στηρίξει άμεσα τα κοινότητες, ενώ μπορεί να συμμετέχει μόνο κατά 50% στα έξοδα των κρατιδίων.Ο ντε Μεζιέρ επιθυμεί να αλλάξει αυτό, κάτι που δήλωσε και σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit τονίζοντας «Πρέπει να προσαρμοστούμε στις αλλαγές: το σχολείο, την αστυνομία, τις κατοικίες, το υγειονομικό σύστημα, τα πάντα. Αναφέρομαι και σε τροποποίηση του συντάγματος. Και όλα αυτά πρέπει να γίνουν πολύ γρήγορα, σε διάστημα εβδομάδων!» ενώ υπογράμμισε «Αυτή τη στιγμή το ποσοστό αποδοχής των αιτήσεων για την παροχή ασύλου φτάνει το 40%, οπότε θα πρέπει να σκεφτούμε ότι εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα παραμείνουν στη χώρα μας».

Παρόλα αυτά για την τροποποίηση του Συντάγματος υπάρχουν μεγάλα κοινοβουλευτικά εμπόδια. Η άνω και η κάτω βουλή της Γερμανίας θα πρέπει να υιοθετήσουν τις τροποποιήσεις με πλειοψηφία δύο τρίτων. Αυτή τη στιγμή ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει στην Μπούντεσταγκ την απαραίτητη πλειοψηφία, όχι όμως και στη Μπούντεσρατ.

Παράλληλα ο ντε Μεζιέρ ζήτησε να δημιουργηθούν κέντρα πρώτης υποδοχής μεταναστών και στην Ουγγαρία. Όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό ZDF αυτό θα μπορούσε να καταστεί εφικτό με τη βοήθεια της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR).

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα