«Τρομοκρατικό» αντιτρομοκρατικό νόμο πέρασε η Ρωσία

gvΈνα σκληρό νομοσχέδιο κατά της τρομοκρατίας πέρασε την Παρασκευή με 325 ψήφους το κοινοβούλιο της Ρωσίας. Σύμφωνα με αυτό, οι Αρχές θα πρέπει να ειδοποιούνται όταν υπάρχουν “αξιόπιστες” πληροφορίες για σχεδιαζόμενες τρομοκρατικές επιθέσεις, ένοπλες εξεγέρσεις, πειρατεία και άλλου είδους συναφή εγκλήματα.

Επιπλέον, όταν κάποιος εκφράζει την έγκρισή του καιεπιδοκιμάζει τέτοιου είδους ενέργειες στο διαδίκτυο, θα αντιμετωπίζει πλέον έως και 7 χρόνια φυλάκισης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian, το νέο νομοσχέδιο επιβάλει σε όλους τους προμηθευτές τηλεφωνίας και ιντερνετ, να αποθηκεύουν τα αρχεία από όλες τις επικοινωνίες για 6 μήνες και όλα τα δεδομένα για 3 χρόνια, καθώς και να βοηθούν τις μυστικές υπηρεσίες να αποκρυπτογραφούν κωδικοποιημένα μηνύματα.

Οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, ωστόσο, έχουν διαμαρτυρηθεί πως οι χρήστες και όχι εκείνες κατέχουν τα κλειδιά αποκωδικοποίησης και ότι η αποθήκευση αυτού του τεράστιου όγκου πληροφοριών θα απαιτούσε καινούρια και καινούρια υποδομή.

Οι αντιδράσεις από υπέρμαχους των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και τον Έντουαρντ Σνόουντεν, είναι σφοδρές, καθώς όπως υποστηρίζουν το νέο νομοσχέδιο θα υπονομεύσει τις προσωπικές ελευθερίες και την ιδιωτικότητα.

Ο Σνόυντεν, μάλιστα, στον οποίο έχει παρασχεθεί άσυλο από τη Ρωσία από το 2013, με ανάρτησή του στο twitter σημειώνει ότι αυτός ο “νόμος Big Brother”, όπως τον χαρακτηρίζει, συνιστά “αδικαιολόγητη καταπάτηση των δικαιωμάτων που θα αφαιρούσε χρήματα και ελευθερία από όλους τους Ρώσους, χωρίς να υπάρξει βελτίωση της ασφάλειας”.

Επιπλέον, το νέο νομοσχέδιο φαίνεται πωςστρέφεται κατά των αντιπάλων του Κρεμλίνουκαι των διαδηλωτών, καθώς η μέγιστη ποινή για εξτρεμισμό –η οποία επιβάλλεται κυρίως εναντίον των χρηστών των κοινωνικών δικτύων οι οποίοι επικρίνουν την ανάμειξη της Ρωσίας στην Ουκρανία- θα αυξηθεί από 4 σε 8 χρόνια φυλάκιση.

Επιπλέον, η ενθάρρυνση για συμμετοχή σε “μαζικές αναταραχές”, θα συνιστά έγκλημα που θα επιφέρει ποινή φυλάκισης από 5 έως 10 χρόνια.

 

Πηγή:cnn.gr

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα