«Συνιδρυτές του Ισλαμικού Κράτους» ο Ομπάμα και η Κλίντον λέει ο Τραμπ

Republican presidential candidate Donald Trump gestures and declares "You're fired!" at a rally in Manchester, New Hampshire, June 17, 2015. REUTERS/Dominick Reuter TPX IMAGES OF THE DAY - RTX1GZCO

Ο μεγιστάνας του κτηματομεσιτικού τομέα είχε επικρίνει και στο παρελθόν τον Ομπάμα και την Κλίντον (η οποία ήταν επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μεταξύ 2009-13) για τον τρόπο με τον οποίο αποχώρησαν τα αμερικανικά στρατεύματα από το Ιράκ μετά τον πόλεμο. Υποστηρίζει ότι το γεγονός αυτό βοήθησε να δημιουργηθεί η εξτρεμιστική ισλαμιστική οργάνωση που έχει καταλάβει πολλά εδάφη στο Ιράκ και τη Συρία.

Η ιδέα ότι ένας εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ δημιούργησε μια τρομοκρατική οργάνωση η οποία είναι αποφασισμένη να σκοτώνει Αμερικανούς και άλλους δυτικούς πολίτες οδήγησε την κριτική του Τραμπ σε νέα επίπεδα. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος προέβαλε αυτόν τον ισχυρισμό αρχικά σε μια ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης στη Φλόριντα και τον επανέλαβε σε συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα το πρωί στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.

“Εκείνος (ο Ομπάμα) ήταν ο ιδρυτής του ΙΚ. Και εκείνη επίσης. Εννοώ, τους αποκαλώ συνιδρυτές” είπε ο Τραμπ ο οποίος υποστηρίζει ότι είχε αντιταχθεί στον πόλεμο στο Ιράκ. “Δεν θα έπρεπε να έχει αποχωρήσει έτσι όπως το έκανε. Ήταν καταστροφή, αυτό που έκανε”, συνέχισε.

Ο Μπαράκ Ομπάμα είχε δεσμευτεί κατά την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές του 2008 ότι θα τερμάτιζε τον πόλεμο στο Ιράκ. Οι μάχιμες στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ αποχώρησαν από το Ιράκ το 2011.

Το Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (όπως αυτοαποκαλείτο αρχικά η οργάνωση των τζιχαντιστών) προήλθε από την Αλ Κάιντα η οποία ισχυροποιήθηκε και έδρασε στο Ιράκ μετά την αμερικανική εισβολή στη χώρα, το 2003. Το 2014 οι τζιχαντιστές ανακοίνωσαν την ίδρυση ενός “χαλιφάτου” στο Ιράκ και τη Συρία, όπου οι συγκρούσεις μαίνονται μέχρι και σήμερα.

Ο εκπρόσωπος της Κλίντον Τζέσι Λίριτς, απαντώντας στα σχόλια του Τραμπ, υπενθύμισε τις πρόσφατες αμερικανικές επιτυχίες εναντίον του ΙΚ στη Λιβύη. “Προς ενημέρωσή σας – μαχητές που στηρίζονται απο τις ΗΠΑ ανακατέλαβαν το προπύργιο του ΙΚ στη Λιβύη σήμερα, χάρη στα αεροπορικά πλήγματα που ενέκρινε ο Ομπάμα” έγραψε στο Twitter αργά το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Τραμπ δεν υποχώρησε, διερωτώμενος κατά τη συνέντευξη που έδωσε στο CNBC: “Είναι κακό να το λέω αυτό; Γιατί διαμαρτύρεται ο κόσμος επειδή είπα ότι ήταν ο ιδρυτής του ΙΚ; Το μόνο που κάνω είναι να λέω την αλήθεια, είμαι αυτός που λέει την αλήθεια”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα