Το Brexit στο επίκεντρο του Eurogroup

0,,18579357_303,00Οι επιπτώσεις του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος στην Ευρωζώνη βρέθηκαν στο επίκεντρο του Eurogroup της Δευτέρας. Βάσει «προκαταρκτικής εκτίμησης» της Επιτροπής, την οποία παρουσίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Πιερ Μοσκοβισί, το αποτέλεσμα υπέρ του Brexit στο δημοψήφισμα θα στοιχίσει σε ανάπτυξη 1 – 2,5% του ΑΕΠ στο Ηνωμένο Βασίλειο και 0,2 – 0,5% του ΑΕΠ στην Ευρωζώνη.

«Είδαμε την αντίδραση των αγορών μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και σίγουρα υπάρχουν επιπτώσεις για την Ευρώπη και την Ευρωζώνη. Λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας οι επιπτώσεις θα είναι οικονομικές, αλλά και πολιτικές», υπογράμμισε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης. Ωστόσο, υπογράμμισε, πως η Ευρωζώνη πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και την ενίσχυση των φιλικών προς την ανάπτυξη πολιτικών.

Από την πλευρά του ο κ. Μοσκοβισί κάλεσε την Τερέζα Μέι, η οποία θα αναλάβει πρωθυπουργός της Βρετανίας την Τετάρτη, να «ξεκαθαρίσει» την κατάσταση το συντομότερο δυνατό, μέσα από την επίσημη κοινοποίηση της πρόθεσης της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ε.Ε., κάτι που αποτελεί «προϋπόθεση για να ξεκινήσει η οποιαδήποτε διαπραγμάτευση».

Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ επισήμανε ότι ο ESM δεν επηρεάζεται άμεσα σε ότι αφορά τις χρηματοδοτικές του επιχειρήσεις από το Brexit, καθώς η Βρετανία δεν είναι μέλος ούτε της Ευρωζώνης ούτε του ESM.

Τι συζητήθηκε για Πορτογαλία – Ισπανία

Εξάλλου, σε ότι αφορά το ζήτημα των κυρώσεων στην Πορτογαλία και την Ισπανία, λόγω των ελλειμμάτων τους, οι 19 είχαν μια σύντομη συζήτηση επί της διαδικασίας που ενεργοποιείται για πρώτη φορά από την ίδρυση της ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup, υπήρξε ευρεία συμφωνία πως η Επιτροπή σωστά απεφάνθη ότι οι δύο χώρες δεν έλαβαν «ικανοποιητική δράση» για τη μείωση των ελλειμμάτων τους και πως στο Ecofin της Τρίτης (12 Ιουλίου) αναμένεται να εγκριθεί η σύσταση της Επιτροπής «ομόφωνα».

Ο κ. Μοσκοβισί διευκρίνισε ότι κατά τη «σημερινή συνεδρίαση δεν ελήφθησαν αποφάσεις για κυρώσεις» και επανέλαβε πως οι κανόνες θα εφαρμοστούν με «έξυπνο» τρόπο, χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας στις δύο χώρες.

Ντέισελμπλουμ για ιταλικές τράπεζες

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις ιταλικές τράπεζες, ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε πως επιθυμεί να μείνει μακριά από «εικασίες», παραπέμποντας στους ισχύοντες κανόνες περί ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών απευθείας από τον ESM. Όπως ανέφερε, το ζήτημα βρίσκεται στα χέρια των «αρμόδιων ευρωπαϊκών και εθνικών αρχών», ενώ σχολίασε πως από τους κανόνες προβλέπεται η δυνατότητα περιορισμένης κρατικής παρέμβασης.

Επισήμανε, ωστόσο, ότι το bail in είναι ένα πολύ αποτελεσματικό εργαλείο για την τραπεζική ενοποίηση. «Αυτοί που καρπώνονταν τα κέρδη τις καλές ημέρες, θα επωμιστούν τις απώλειες τις άσχημες», κατέληξε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα