Το σχέδιο για το ελληνικό χρέος στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης του EWG

Greeces-Financial-Crisis_Feature-ImageΤο EWG θα συνεδριάσει τη Δευτέρα και θα συντάξει ένα σχέδιο αλλά και τις συνθήκες ενεργοποίησής του για την εξομάλυνση της αποπληρωμής του ελληνικού χρέους προς τους πιστωτές.  «Αν φτάσουμε σε ένα προσχέδιο, θα είναι κάτι θετικό», είπε Ευρωπαίος αξιωματούχος. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσει να πάρει μέρος και το ΔΝΤ, καθώς υπάρχει «η προσδοκία ότι το ΔΝΤ θα είναι στην πρώτη αξιολόγηση και όχι στη δεύτερη ή την τρίτη», ανέφερε  ο ανωτέρω αξιωματούχος.

Η πρόταση του ΔΝΤ είναι να παρατείνει  την περίοδο χάριτος έως το 2040 και την παράταση αποπληρωμής των δανείων έως το 2080 και σταθερά επιτόκια για 30-40 χρόνια στο 1,5%

Αναφορικά με τον ESM Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφέρθηκε στην προσπάθεια να τερματιστεί η μακροχρόνια διαμάχη για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την πρόταση εξαγοράς του χρέους που διακρατεί το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.Ο Regling έχει προτείνει τη χρήση κονδυλίων του ESM, μεταξύ των οποίων και κονδύλια, ύψους 20 δισ. ευρώ, που «περίσσεψαν» από τις ΑΜΚ των ελληνικών τραπεζών, για την αγορά του ελληνικών δανείων του ΔΝΤ.

«Στον ESM υπάρχουν πολλά λεφτά που απλώς κάθονται και κανείς δε χρειάζεται», φέρεται να είπε ευρωπαίος αξιωματούχος, υπό το καθεστώς της ανωνυμίας.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η αποπληρωμή των χρεών του ΔΝΤ θα μείωνε το συνολικό χρέος τη Ελλάδας κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 91,8% επί του ΑΕΠ έως το 2040.

Όσον αφορά τη συμφωνία στο Eurogroup της Δευτέρας για χρέος και προληπτικό μηχανισμό(Κόφτης) εκφράζουν την αισιοδοξία τους οι Βρυξέλλες. “Δύσκολο αλλά όχι ανέφικτο” το χαρακτήρισε ο Γ. Ντάισελμπλουμ, ενώ ο γνωστός “Ευρωπαίος αξιωματούχος” εξέφρασε την πεποίθησή του για μια “πολιτική συμφωνία”.

Παράλληλα η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση αλλά και τα μέτρα για τον προληπτικό μηχανισμό, τον περίφημο «κόφτη»,φέρνει στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές το τελευταίο νομοσχέδιο με τα εναπομείναντα μέτρα με στόχο να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή,ενώ οι οι Ε. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης θα ενημερώσουν την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το πολυνομοσχέδιο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα