Το κείμενο των θεσμών στο Eurogroup

Σύμφωνα με τους Financial Times που έχουν στη διάθεσή τους αντίγραφο του  «κειμένο σκοπιμότητας»  όπως το ονόμασε αξιωματούχος λένε πως μοιάζει πολύ με την εκδοχή που είχαν επιστρέψει με υπομνήματα στην Αθήνα την Τρίτη οι πιστωτές.

150216-Greece-no-eurogroup-deal-OE-Blog_2

 

 

 

Στο πρώτο σημείο που πρέπει να δει κανείς είναι η σελίδα τρία του εγγράφου των εννέα σελίδων, εκεί που ξεκινά το κομμάτι που αφορά τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο στο οποίο κολλάνε οι δυο πλευρές και, ενώ κάνει κάποιες υποχωρήσεις έναντι της ελληνικής κυβέρνησης, ωστόσο σε μεγάλο βαθμό διατηρεί τις απαιτήσεις των πιστωτών για κατάργηση των πρόωρων συντάξεων και για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πολύ σύντομα.

Στο πλαίσιο του σχεδίου που απεστάλη στους υπουργούς Οικονομικών, η Αθήνα θα διασφαλίσει πως το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης αυξάνεται στα 67 χρόνια μέχρι το 2022, σημαντικά νωρίτερα απ’ όσο επιθυμεί ο Αλέξης Τσίπρας. Αρχικά η Αθήνα ζητούσε τα όρια ηλικίας να αυξηθούν μέχρι το 2036, όμως η συμβιβαστική πρόταση που υπέβαλε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη Δευτέρα μετέφερε την ημερομηνία αυτή στο 2025.

Ωστόσο, υπάρχει και μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των πιστωτών στο συνταξιοδοτικό: οι πιστωτές προσπαθούν να υπάρξει κατάργηση του ΕΚΑΣ το αργότερο μέχρι το 2017 και η Αθήνα μέχρι το 2020. Το νέο σχέδιο «μοιράζει» τη διαφορά, στον Δεκέμβριο του 2019. Η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ θα ξεκινήσει αμέσως, όμως, με το πιο εύπορο 20% των δικαιούχων να χάνει το επίδομα μόλις περάσει η νομοθεσία.

Υπάρχουν και ορισμένα άλλα στοιχεία του ελληνικού σχεδίου που έχουν «επιβιώσει», όπως η αύξηση της συνεισφοράς των συνταξιούχων για τον κλάδο υγείας από το 4% στο 6%.

Το άλλο μεγάλο «αγκάθι» μεταξύ των δυο πλευρών ήταν οι ανατροπές στον ΦΠΑ. Και σε αυτό, το σχέδιο των πιστωτών κάνει κάποιες υποχωρήσεις: αρχικά οι πιστωτές ήθελαν δυο κλίμακες, με τα περισσότερα αγαθά να φορολογούνται με ΦΠΑ 23%. Οι πιστωτές συμφωνούν τώρα με την ελληνική πρόταση για τρεις κλίμακες, συμπεριλαμβανομένου ενός «υπερμειωμένου» συντελεστή 6% για τα φάρμακα, τα βιβλία και το θέατρο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα