Σήμερα ο δεύτερος και πλέον κρίσιμος γύρος για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος

cb21e102c9b57b403af30d235bf4a500-696x464Ξεκινούν σήμερα,Τετάρτη, οι επαφές για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγηση αφού  στηνΑθήνα βρίσκεται το κουαρτέτο .Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) αναμένεται να συναντηθούν το μεσημέρι (14:00), με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Σταθάκη.

Το απόγευμα (18:30), αντί της Πέμπτης, προγραμματίστηκε κατά τις πληροφορίες το πρώτο κρίσιμο ραντεβού για το Ασφαλιστικό με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο.
Τα βασικά θέματα της αξιολόγησης είναι το Ασφαλιστικό, τα μέτρα κάλυψης του δημοσιονομικού κενού, το νέο φορολογικό, το υπερ-ταμείο για τις ιδιωτικοποιήσεις, τα κόκκινα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τα κόκκινα στεγαστικά.
Η ελληνική πλευρά επιδιώκει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαρτίου ή το αργότερο στις αρχές Απριλίου, προκειμένου να αρχίσει η συζήτηση για τη διευθέτηση του χρέους και να σταλεί στις αγορές ένα σαφές μήνυμα επιστροφής στην κανονικότητα.

Με τη συγκεκριμένη επιδίωξη συμφωνούν– σε γενικές γραμμές- με πρόσφατες δηλώσεις τους, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν, ο οποίος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «το θέμα του χρέους βρίσκεται τώρα στο τραπέζι».

Άγνωστη ωστόσο παραμένει επί του παρόντος η στάση του ΔΝΤ, τόσο αναφορικά με το χρονοδιάγραμμα των συζητήσεων, όσο και με τις απαιτήσεις που θα θέσει για το δημοσιονομικό κενό και το ύψος των μέτρων για την κάλυψή του.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα