Τουσκ:Μέχρι τον Οκτώβριο οι συζητήσεις για τη βίζα-Νέος κύκλος αντιπαράθεσης Βερολίνου-‘Αγκυρας

jhhkjΗ Ευρωπαϊκή Ενωση βρίσκεται πιο κοντά στην κατάργηση της βίζας για τις μετακινήσεις των τούρκων πολιτών στην Ευρώπη, αλλά οι συνομιλίες για το θέμα θα συνεχισθούν μέχρι τουλάχιστον τον Οκτώβριο, δηλώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Bild.

Στην ερώτηση «πότε θα καταργηθεί η βίζα για τους Τούρκους», ο Τουσκ απαντά:«Οταν θα έχουν εκπληρωθούν όλοι οι όροι, χωρίς εξαιρέσεις…Είναι βέβαιο ότι οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά πλησιάζουμε».

Η συμφωνία για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας για τους τούρκους πολίτες με αντάλλαγμα τον περιορισμό της ροής προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη συναντά προσκόμματα στην αντιτρομοκρατική τουρκική νομοθεσία, η οποία αφήνει περιθώρια για διασταλτική ερμηνεία του όρου τρομοκρατική δράση. Ο αντιτρομοκρατικός νόμος χρησιμοποιείται για τον περιορισμό της ελευθερίας της έκφρασης και της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία και κατηγορίες έχουν διατυπωθεί κατά πανεπιστημιακών, δημοσιογράφων και συγγραφέων.

Η Τουρκία διατείνεται ότι ο αντιτρομοκρατικός νόμος είναι απαραίτητος για την αντιμετώπιση πολλαπλών απειλών για την ασφάλειά της.

Η Αγκυρα θεωρεί ότι περιμένει θετική έκβαση των συνομιλιών με την Ευρωπαϊκή Ενωση για την κατάργηση του καθεστώτος της βίζας εντός των προσεχών ημερών.

Από την άλλη όμως  και όσον αφορά τις σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας,η Άγκυρα επεξεργάζεται μέτρα τα οποία ενδέχεται να λάβει ως απάντηση στην υιοθέτηση ψηφίσματος από το γερμανικό κοινοβούλιο που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων το 1915 από τις οθωμανικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουρετίν Τσανικλί.   “Δεν είναι δυνατό να παραμείνουμε απαθείς σ’ αυτό”, δήλωσε ο Τσανικλί σε συνέντευξη Τύπου στη διάρκεια συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

“Η εργασία για το αν είναι δυνατό να ανατρέψουμε αυτή την απόφαση και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν συνεχίζεται”, δήλωσε. Στο μεταξύ στο Βερολίνο, ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Σέφερ δήλωσε πως το υπουργείο εξακολουθεί να εξετάζει την κατάσταση της ασφάλειας των τουρκικής καταγωγής γερμανών βουλευτών καθώς και το ενδεχόμενο να τους προειδοποιήσει να μην ταξιδεύουν στην Τουρκία.

Ο Σέφερ δήλωσε ότι τα 11 τουρκικής καταγωγής μέλη του γερμανικού κοινοβουλίου και τα κόμματά τους θα ενημερωθούν σύντομα γραπτώς για την εκτίμηση του υπουργείου σχετικά με νέες εν δυνάμει απειλές για την ασφάλεια. Οι βουλευτές δέχθηκαν απειλές μετά το ψήφισμα του γερμανικού κοινοβουλίου για την αρμενική γενοκτονία.

“Δεν υπάρχει ταξιδιωτική οδηγία”, δήλωσε ο Σέφερ, όταν ερωτήθηκε για ένα δημοσίευμα το Σάββατο στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. “Είναι σωστό ότι, δεδομένων των γεγονότων των λίγων τελευταίων ημερών, γίνονται και συνεχίζουν να γίνονται σκέψεις για τις πολιτικές και τις νομικές συνθήκες που υφίστανται στην Τουρκία … Αυτή η διαδικασία πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα”.

Παράλληλα,σε σημερινή συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung o πρόεδρος του γερμανικού κόμματος των Πρασίνων Τζεμ Εζντεμιρ,δήλωσε ότι η «Ενταξη της Τουρκίας υπό τον Ερντογαν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ασφαλώς δεν θα υπάρξει, αλλά έχουμε μακροπρόθεσμα συμφέρον να υπάρξει μια δημοκρατική Τουρκία στην Ευρώπη».

Ο τουρκικής καταγωγής γερμανός πολιτικός ασκεί κριτική στο χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU) και το αδελφό του βαυαρικό χριστιανοκοινωνικό κόμμα (CSU), τα οποία λανθασμένα άνοιξαν «την πόρτα στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις» και τώρα μιλούν για «προνομιακή σχέση» της Τουρκίας με την Ε.Ε.   Ο Εζντεμιρ επικρίνει τη συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας για το προσφυγικό την οποία προώθησε κυρίως η καγκελάριος Μέρκελ, και δηλώνει ότι «είναι επίσης λάθος της να καλοπιάνει τον Ερντογαν, διότι απλώς εξυπηρετεί βραχυπρόθεσμα συμφέροντα.

Στο θέμα της πολιτικής για την Τουρκία τα δύο αυτά κόμματα έχουν χάσει τη πυξίδα της εξωτερική πολιτικής. Εχουν μονίμως μια τακτική, αλλά όχι στρατηγική για τη Τουρκία», τονίζει.

Σοβαρές αμφιβολίες για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρώπη εκφράζει και ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ. Είναι καιρός να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα με την Αγκυρα, λέει σε συνέντευξή του στη κυριακάτικη έκδοση της Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Οσο λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον, αυτό οδηγεί σε απογοητεύσεις, προειδοποιεί.   Ο γερμανός πολιτικός ζητεί τόσο από τους Σοσιαλδημοκράτες, όσο και τους Πράσινους να διακόψουν τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία. «Ηρθε πλέον ο καιρός να συζητήσουμε για μια νέα αρχή σχέσεων με την Τουρκία, δεδομένου ότι απομακρυνόμαστε κάθε μέρα από το στόχο της πλήρους τουρκικής ένταξης στην Ε.Ε.», λέει ο Βέμπερ.   Ο γερμανός συντηρητικός πολιτικός αναφέρεται επίσης και στην κριτική που άσκησε στον Ταγίπ Ερντογαν ο σοσιαλδημοκράτης πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς την προηγούμενη εβδομάδα. Ο Βέμπερ χαρακτηρίζει τις δηλώσεις Σουλτς «ένδειξη» της αλλαγής πολιτικής των Σοσιαλδημοκρατών απέναντι στην Αγκυρα. «Διαπιστώνω μια σαφή απομάκρυνση από την Τουρκία», λέει o Βέμπερ στη FAZ.

«Η πλήρης ένταξη είναι πλάνη μιας ολόκληρης γενιάς πολιτικών. Λέμε ψέματα ο ένας στον άλλον όταν καμωνόμαστε πως υφίσταται ακόμα θέμα πλήρους ένταξης. Δεν γνωρίζω κανέναν αρχηγό κράτους ο οποίος να το θέλει στα σοβαρά. Η τουρκική κυβέρνηση το γνωρίζει κατά βάσιν και η ίδια».   Ο Βέμπερ λέει επίσης πως δεν πρόκειται για διάρρηξη των σχέσεων με την Τουρκία, αλλά για μια «νέα ρεαλιστική αρχή».

Ο Βέμπερ ο οποίος είναι και αναπληρωτής πρόεδρος του βαυαρικού χριστιανοκοινωνικού κόμματος (CSU) τάσσεται υπέρ μια ελκυστικής προσφοράς προς την Τουρκία και αναφέρει ως πιθανά πεδία συνεργασίας, εκτός από την μεταναστευτική πολιτική, τις οικονομικές σχέσεις και την συμμετοχή στην ειρήνευση στη Συρία και τις γειτονικές χώρες. Κατά τον Μάνφρεντ Βέμπερ η συμφωνία Ε.Ε.-Τουρκίας λειτουργεί και αποτελεί απόδειξη για το ότι και οι δύο πλευρές μπορούν από κοινού να βρουν βιώσιμες λύσεις για κοινά προβλήματα και μάλιστα ανεξάρτητα από την πλήρη ένταξη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα