Τουσκ:«Είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες»

1740608

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ,μιλώντας στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου αναφερόμενος στην προσφυγική κρίση είπε ότι αποτελεί δραματικό τεστ αντοχής  για την ΕΕ.

Παράλληλα,ο Ευρωπαίος αξιωματούχος,εκτίμησε  ότι «ενδεχόμενη νίκη του καθεστώτος Άσαντ στη Συρία, πιο πιθανή σήμερα με τη στήριξη της Ρωσίας και του Ιράν, θα οδηγήσει σε ένα ακόμη μεταναστευτικό κύμα».Επίσης,υπογράμμισε, ότι η αλληλεγγύη απαιτεί αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό και πρόσθεσε: «Είναι κοινή μας υποχρέωση να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.».

Όπως ανέφερε, εκτός από αλληλεγγύη χρειάζεται υπευθυνότητα και κοινή λογική. «Ευρώπη χωρίς εξωτερικά σύνορα ισούται με Ευρώπη χωρίς Σένγκεν», τόνισε και επεσήμανε ότι η αποκατάσταση του ελέγχου των εξωτερικών συνόρων αποτελεί προϋπόθεση για μια αποτελεσματική, ανθρωπιστική και ασφαλή μεταναστευτική πολιτική.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σημείωσε ότι όλοι πρέπει να τηρούν τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί από κοινού (Δουβλίνο και ποσοστώσεις) και πρόσθεσε ότι «η τήρηση των κανόνων θα σημαίνει πάντα ότι θα θυσιάζουμε μέρος των συμφερόντων μας».

Τέλος, ο κ. Τουσκ σχολίασε ότι «όλοι κάνουν κριτική και πολύ λίγοι υπερασπίζονται το καλό όνομα της Ευρώπης». «Αλλά», συνέχισε, «οι πρόσφυγες έρχονται επειδή η κοινότητά μας παραμένει η πιο ανοιχτή και η πιο ανεκτική από όλες».

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα