Τουρκία:Τουλάχιστον 50 οι τραυματίες από ισχυρή έκρηξη στην πόλη Βαν

csjeu_ew8aejnixΣχεδόν 50 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην ανατολική Τουρκία, την ευθύνη για την οποία οι αρχές αποδίδουν στους αντάρτες του εκτός νόμου Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ).

Η επίθεση, που πραγματοποιείται την επομένη της απομάκρυνσης αρκετών δημάρχων που θεωρούνται ύποπτοι για διασυνδέσεις με την κουρδική αυτονομιστική οργάνωση, σημειώθηκε στο πολυσύχναστο κέντρο της τουριστικής πόλης Βαν, κοντά στην περιφερειακή έδρα του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) και κοντά στο κυβερνείο όπου αστυνομικοί κρατούσαν σκοπιά.

Ο προσωρινός απολογισμός από την έκρηξη κάνει λόγο για τουλάχιστον 48 τραυματίες, από τους οποίους δύο νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του κυβερνείου.

Συνολικά “46 πολίτες και δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκινήτου (που διέπραξαν) τα μέλη της αυτονομιστικής οργάνωσης”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος, υποδηλώνοντας το ΡΚΚ, το οποίο η Άγκυρα και οι δυτικοί σύμμαχοί της θεωρούν “τρομοκρατική” οργάνωση.

Για την έκρηξη που σημειώθηκε την πρώτη ημέρα της ‘Ειντ αλ-Αντχα, της μουσουλμανικής Γιορτής της Θυσίας, δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης.

“Η τρομοκρατική οργάνωση έχει πραγματοποιήσει κατά το παρελθόν επιθέσεις εναντίον της έδρας του κόμματός μας, του ΑΚΡ” και η έκρηξη αυτή δεν είναι παρά “μια μεταξύ αυτών”, δήλωσε ο Μπεσίρ Αταλάι, βουλευτής του ΑΚΡ στην περιφέρεια αυτή.

Σημειώνεται ότι τρεις επαρχίες του Βαν, οι Έρτζις, Ιπέκγιολου και Οζάλπ, ήταν μεταξύ των 28 δήμων στις οποίες η κυβέρνηση διόρισε χτες δημοτικούς άρχοντες αντικαθιστώντας τους δημάρχους που διώκονται με την κατηγορία της υποστήριξης προς το ΡΚΚ. Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναφερόμενος σήμερα στο διορισμό είπε ότι «ήταν ένα βήμα που έπρεπε να γίνει και έγινε μάλιστα καθυστερημένα».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα