Τουρκία:Καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα από το σωφρονιστικό και δικαστικό σύστημα

erdoganΠριν ακόμη εκδηλωθεί το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, τον προηγούμενο μήνα, το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας βρίσκονταν ήδη στα όρια του. Οι φυλακές ήταν γεμάτες ασφυκτικά, ενώ η δικαιοσύνη καθυστερούσε να διεκπεραιώσει τις υποθέσεις που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα.Σήμερα, στο δραματικό απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, το τουρκικό σωφρονιστικό σύστημα δοκιμάζει οριακά τις αντοχές του, καθώς είναι αντιμέτωπο με τις φυλακίσεις χιλιάδων ανθρώπων που έχουν συλληφθεί κατά τις ημέρες που ακολούθησαν την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος.
Η τουρκική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κατάσταση είναι υπό έλεγχο, ενώ διαψεύδεται από τις φωτογραφίες των κρατουμένων που έχουν δημοσιευτεί και στις οποίες, εμφανίζονται να φορούν μόνο τα εσώρουχά τους, να είναι με τα χέρια πίσω φορώντας χειροπέδες, ενώ οι συνθήκες της γενικότερης κράτησης τους, προκαλούν την ανησυχία των διεθνών οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι αναφορές των οργανώσεων αυτών, γνωστοποιούν ότι σε μερικές φυλακές η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη ως προς τις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων, ώστε αυτοί κοιμούνται σε βάρδιες.

Παράλληλα, γίνεται γνωστό ότι η Τουρκία δε διαθέτει τις κατάλληλες δικαστικές υποδομές για να προχωρήσει σύντομα στις δίκες όσων έχουν συλληφθεί, ενώ θα χρειαστεί να κατασκευάσει νέα δικαστικά μέγαρα. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και στον τομέα του κατάλληλου ανθρώπινου δυναμικού των δικαστών, καθώς 3.000 εισαγγελείς και δικαστές συμπεριλαμβάνονται μεταξύ των κρατουμένων, με την υποστελέχωση του δικαστικού σώματος να είναι ένα άλλο σοβαρό πρόβλημα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα