Τουρκία:Θα ανασταλεί η συμφωνία αν δεν καταργηθεί η βίζα

newego_LARGE_t_1101_54682869_type13145Η Τουρκία μπορεί να χρειαστεί να αναστείλει τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναχαίτιση της συρροής μεταναστών στην Ευρώπη αν δεν υπάρξει συμφωνία για την κατάργηση των θεωρήσεων διαβατηρίου για τους τούρκους πολίτες που ταξιδεύουν στην Ένωση, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη δημόσια ραδιοτηλεόραση TRT Haber,όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σε τηλεοπτική συνέντευξή του που μεταδόθηκε απευθείας, ο Τσαβούσογλου είπε πως η γερμανική κυβέρνηση πρέπει να καταστήσει σαφές ότι δεν συμφωνεί με το ψήφισμα του γερμανικού Κοινοβουλίου που χαρακτηρίζει γενοκτονία τη σφαγή των Αρμενίων από τις Οθωμανικές δυνάμεις το 1915.

Ο τούρκος ΥΠΕΞ είπε ακόμη πως η Τουρκία απέχει μία με δύο συναντήσεις από την εξομάλυνση των σχέσών της με το Ισραήλ και είναι σημαντικό το Ισραήλ να άρει τα εμπόδια που θέτει στη χορήγηση βοήθειας στην Παλαιστίνη και στη Γάζα.

Οι σχέσεις των δύο πρώην συμμάχων επιδεινώθηκαν αφότου Ισραηλινοί κομάντος επέδραμαν σε τουρκικό πλοίο που μετείχε σε έναν στολίσκο για παροχή βοήθειας στη Γάζα, σκοτώνοντας 10 Τούρκους.

Το Ισραήλ έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να άρει τον αποκλεισμό της παλαιστινιακής περιοχής από θάλασσα και αέρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ακόμη ότι η Τουρκία θα υποστηρίξει σθεναρά ενδεχόμενη επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, μιας πόλης στο βόρειο τμήμα του Ιράκ, από τους μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι ιρακινές δυνάμεις, με τη βοήθεια του υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συνασπισμού, αναμένεται να εξαπολύσουν επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης αργότερα φέτος. Προς το παρόν ο ιρακινός στρατός επιτίθεται στην πόλη Φαλούτζα, προπύργιο του ΙΚ, κοντά στη Βαγδάτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα