Τουρκία:Εγκρίθηκαν τα 3 δισ. ευρώ για το προσφυγικό

690_28f3079a2b6ebfc48e71470ec54b409dΟι χώρες της ΕΕ ενέκριναν χθες την παροχή της οικονομικής βοήθειας των 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση της κρίσης με το προσφυγικό κύμα στην Ευρώπη.

Η πρόταση υπεγράφη από τις 28 χώρες μέλη της ΕΕ σε Σύνοδο που έγινε στις Βρυξέλλες μετά την άρση των ενστάσεων της Ιταλίας στο σχέδιο αυτό, το οποίο είχε εγκριθεί αρχικά τον Νοέμβριο.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε την απόφαση αυτή, ενώ βάσει της διμερούς συμφωνίας του Νοεμβρίου, η τουρκική κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μειώσει τη ροή των προσφύγων και των μεταναστών προς την Ευρώπη με αντάλλαγμα οικονομική βοήθεια συνολικού ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Το 1 δισεκατομμύριο θα προέλθει από τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Πρόκειται για το διπλάσιο ποσό από αυτό που σχεδιαζόταν αρχικά να δώσει βάσει της συμφωνίας του Νοεμβρίου. Τα υπόλοιπα θα δοθούν από τις 28 χώρες μέλη, με τη Γερμανία να έχει τη μεγαλύτερη συμβολή, με 427,5 εκατομμύρια ευρώ το 2016.

Η Βρετανία ακολουθεί με την παροχή φέτος 327,6 εκατομμυρίων ευρώ, η Γαλλία με 309,2 εκατομμύρια ευρώ, η Ιταλία με 224,9 εκατομμύρια και η Ισπανία με 152,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η ΕΕ ευελπιστεί πως η συμφωνία αυτή θα συμβάλει να μειωθεί ο αριθμός των ανθρώπων που ζητούν άσυλο στα κράτη μέλη της.

«Η Τουρκία φιλοξενεί τώρα μια από τις μεγαλύτερες κοινότητες προσφύγων στον κόσμο και έχει δεσμευτεί να μειώσει σημαντικά τους αριθμούς των μεταναστών που περνούν στην ΕΕ», δήλωσε μετά την έγκριση της πρότασης ο Επίτροπος που είναι αρμόδιος για τη Διεύρυνση, Γιοχάνες Χαν.

«Η Βοήθεια για τους Πρόσφυγες στην Τουρκία θα παρασχεθεί απευθείας στους πρόσφυγες, για την παροχή παιδείας, υγειονομικών υπηρεσιών και τροφίμων. Η βελτίωση των συνθηκών της ζωής τους και η προσφορά μιας θετικής προοπτικής θα επιτρέψει στους πρόσφυγες να παραμείνουν πιο κοντά στα σπίτια τους”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα