Τι λένε τα κόμματα για την σύγκλιση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών

Αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για τη σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών. Μπορεί το Ποτάμι να συμμετάσχει, αλλά δεν θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση, δήλωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης. Για πρόθεση διαμόρφωσης «κλίματος ψευδεπίγραδης συναίνεσης» κάνει λόγο το ΚΚΕ. «Κουτοπόνηρο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Άδωνις Γεωργιάδης και «ανίκανο» ο Κυριάκος Μητσοτάκης.


Το Ποτάμι θα παραστεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών αν την συγκαλέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά δεν θα δώσει στήριξη στην κυβέρνηση, σύμφωνα το Σταύρο Θεοδωράκη.

Σε ανάρτησή του στο facebook με τίτλο «Τα δανεικά τέλος» ο επικεφαλής του Ποταμιού διαμήνυσε ότι κόμμα τους θα προσέλθει στο συμβούλιο χωρίς ψευδαισθήσεις. «Ξέρουμε ότι το μόνο που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας είναι η επανάληψη του ίδιου σεναρίου. Να συμφωνήσουμε στο πλαίσιο και να δώσει εκείνος το περιεχόμενο που θέλει. Ό,τι έγινε και με το Μνημόνιό του».

Πρόσθεσε ότι «λέγαμε πως πρέπει να σωθεί η χώρα με μεταρρυθμίσεις και μείωση του κομματικού κράτους, και εκείνος έβαλε νέους φόρους, αφήνοντας απείρακτες τις συντεχνίες και τα συμφέροντα. Μόνο που την ίδια απάτη δεν μπορείς να την κάνεις δυο φορές. Τουλάχιστον στους ίδιους ανθρώπους».

Με τον δικό του τρόπο σχολίασε ότι τι είχε πει προεκλογικά ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας: «Είναι ο άνθρωπος που τη μια μέρα θα σου ζητήσει δανεικά για να πάρει γάλα για το παιδί του και την άλλη μέρα θα σε καταγγείλει ότι του έδωσες λεφτά και πήγε και μέθυσε».


Πρόθεση διαμόρφωσης «κλίματος ψευδεπίγραδης συναίνεσης» καταλογίζει στην κυβέρνηση το ΚΚΕ, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να πάρει μέρος «σε ένα διάλογο-παρωδία, που έχει στόχο να κάνει το λαό συνένοχο στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου και σε μέτρα, όπως είναι η διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης, που αποτελούν αιτία πολέμου για το εργατικό-λαϊκό κίνημα».

Στη σχετική ανακοίνωσή του το κόμμα αναφέρει ότι η πρόταση αυτή «γίνεται για να πετύχει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να εξασφαλίσει ένα και μοναδικό στόχο:

»Να καλλιεργήσει κλίμα ψευδεπίγραφης συναίνεσης, δήθεν “εθνικής ομοψυχίας”, έτσι ώστε να αποσπάσει την ανοχή των κομμάτων και του λαού στα μέτρα σφαγιασμού του, που έχει ήδη δρομολογήσει μετά την ψήφιση του τρίτου μνημονίου, την ψήφιση, με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και fast track διαδικασίες, προαπαιτούμενων και την προετοιμασία νέων αντιλαϊκών μέτρων».

Το ΚΚΕ προσθέτει ότι επίσης ότι «η σύγκληση του Συμβουλίου συνδέεται και με τις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις, στο πλαίσιο των οποίων η κυβέρνηση προωθεί την περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή, με τεράστιους κινδύνους για τον ελληνικό λαό, απαιτώντας απ’ αυτόν επίσης ανοχή και συναίνεση στις επιδιώξεις του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ».


«Κουτοπόνηρο» χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό ο Άδωνις Γεωργιάδης. Συγκεκριμένα, ο υποψήφιος πρόεδρος της δεξιάς παράταξης έγραψε στο twitter: «Η κουτοπονηριά του κ.Τσίπρα να ζητά Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών ενώ ξέρει ότι δεν υπάρχει Αρχηγός στη ΝΔ ξεπερνά κάθε όριο».

Με τη σειρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε: «Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε». Συμπλήρωσε ότι μέχρι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να εκλέξει επόμενο αρχηγό τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού», δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών

«Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η ΝΔ βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές», αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το αίτημα του πρωθυπουργού για σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

«Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού», τονίζει ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ και καλεί τον πρωθυπουργό αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής «τότε βεβαίως η ΝΔ είναι ανοικτή να συζητήσει, καθώς σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές».

«Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη», προσθέτει και σημειώνει πως η ΝΔ θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, «ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία».


 

Η Ένωση Κεντρώων θα συμμετάσχει στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος.

«Κατά τη σύσκεψη ο κ. Λεβέντης θα επιμείνει στην ανάγκη σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης από τεχνοκράτες, γιατί αν δεν είναι αυτή η ώρα να παραμερίσουμε εγωισμούς και αλαζονεία, πια είναι αυτή η ώρα;», αναφέρεται.

«Έγινε το πρώτο βήμα για οικουμενική»

«Η πρόταση για σύγκληση του Συμβουλίου των Αρχηγών αποτελεί το πρώτο βήμα για “οικουμενική” κυβέρνηση νεομνημονιακών και παλαιομνημονιακών», τονίζει σε δήλωσή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας δήλωσε, μεταξύ άλλων, πως «η πρόταση Τσίπρα για σύγκληση Συμβουλίου Αρχηγών των κομμάτων, προς κατεδάφιση του ασφαλιστικού, είναι μια πρόταση πανικού και αδιεξόδου. Είναι μια πρόταση παρωδία προς συνενόχους, που ψήφισαν από κοινού το τρίτο καταστροφικό μνημόνιο και τώρα κάποιοι κάνουν “νερά” για την εφαρμογή του».

Ο κ. Λαφαζάνης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει μπει σε τροχιά κατάρρευσης, «εν μέσω γενικής κοινωνικής κατακραυγής». «Η πρόταση για σύγκληση των αρχηγών αποτελεί το πρώτο βήμα για δήθεν οικουμενική κυβέρνηση, νεομνημονιακών και παλαιομνημονιακών, προκειμένου όλοι μαζί να ρημάξουν και να δώσουν τη χαριστική βολή στη χώρα», κατέληξε το κορυφαίο στέλεχος της ΛΑΕ τονίζοντας ότι μόνη λύση παραμένει η ανατροπή.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα