Eποικοδομητική η συζήτηση του Eurogroup-Τι αποφασίστηκε

Ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Δευτέρας 7 Μαρτίου η συνεδρίαση του Eurogroup που σύμφωνα με πληροφορίες υπήρξε άκρως εποικοδομητική.Οι δανειστές άναψαν το πράσινο φως για να επιστρέψουν αύριο Τρίτη, στην Αθήνα οι επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις και για την ελάφρυνση του χρέους τον Απρίλιο.Με δεδομένο ότι η έναρξη της διαπραγμάτευσης για ελάφρυνση του χρέους δεν μπορεί να αρχίσει πριν την ολοκλήρωση της τρέχουσας αξιολόγησης, αυτό φαίνεται να σημαίνει πως οι εταίροι βλέπουν λήξη της αξιολόγησης έως εκείνο το σημείο.720_400_389971

Στη συνέχεια υπήρξε συνέντευξη τύπου των Ντάισελμπλουμ, Μοσκοβισί, Ρέγκλινγκ.

 

Την Τρίτη οι επικεφαλής των θεσμών θα βρίσκονται στην Αθήνα, επεσήμανε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταισελμπλουμ μετά το πέρας της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά «εάν επιθυμούμε να πετύχουμε τους στόχους που θέσαμε το καλοκαίρι».

Ο κ. Ντέισελμπλουμ εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει επιτυχής κατάληξη σε ό,τι αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Πάντως όπως είπε, υπάρχουν κάποια δημοσιονομικά κενά και απαιτείται εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων.

Γ.Νταισελμπλουμ:Η επιστροφή των θεσμών θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν

Η επιστροφή των θεσμών θα σηματοδοτήσει τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν σε σχέση με την ελάφρυνση του χρέους, εφόσον η Ελλάδα υλοποιήσει μεταρρυθμίσεις και επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, πρόσθεσε.

Συμπλήρωσε ότι το ζήτημα του χρέους θα τεθεί επί τάπητος στο εγγύς μέλλον. «Γνωρίζουμε ότι ένα κομμάτι της λύσης, περιλαμβάνει και το ζήτημα του χρέους» πρόσθεσε και στάθηκε στην ανάγκη, ως προς αυτό το θέμα, να υπάρξουν συγκεκριμένα βήματα. «Είμαστε κοντά στο σημείο έναρξης αυτού του διαλόγου», διευκρίνισε.

Ερωτηθείς για τους δημοσιονομικούς στόχους του προγράμματος, ανέφερε ότι οι είχαν τεθεί το καλοκαίρι. «Για εμάς είναι απλό, υπάρχουν βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν», υπογράμμισε, υπενθυμίζοντας ότι ο στόχος για το 2018 είναι να υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 3,5%.

Επιπλέον, ο κ. Ντέισελμπλουμ συνεχάρη τις κυπριακές αρχές για την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο.

Μοσκοβισί: Χρειάζεται δουλειά, ενθαρρυντική η επιστροφή των θεσμών απο αύριο

Ενθαρρυντική χαρακτήρισε την απόφαση για την επιστροφή των θεσμών από αύριο στην Αθήνα ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Οικονομία Πιερ Μοσκοβισί, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης του Eurogroup, ωστόσο αναγνώρισε ότι πρέπει να γίνει ακόμα δουλειά σε συγκεκριμένα ζητήματα όπως το ασφαλιστικό.

Όπως εξήγησε, πρέπει να παρακολουθούμε εκ του σύνεγγυς τη δουλειά που αφορά:

  • Θεμελίωση του Ταμείου επενδύσεων
  • Φορολογικό
  • Μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού
  • Ανεξαρτησία ΓΓΔΕ
  • Μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Αναφέρθηκε στην ανάγκη να συμφωνηθούν τα μέτρα που θα χρειαστούν για την επίτευξη του πλεονάσματος που προβλέπει η συμφωνία του καλοκαιριού.

Αναγνώρισε ότι «προφανώς και υπάρχει συσχετισμός με το προσφυγικό γι’ αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά συγκεκριμένα μέτρα».

Σε ό,τι αφορά το χρέος τόνισε ότι θα υπάρχουν συζητήσεις για το χρέος το επόμενο διάστημα.

Ερωτηθείς για το πότε θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση απάντησε ότι «δεν προσπαθώ να προβλέπω το μέλλον. Δεν έχω πέσει έξω στο πρόγραμμα και τα χρονοδιαγράμματα. Θα τα καταφέρουμε μετά τη συνάντηση του ΔΝΤ. Πριν το Πάσχα την 1η Μαΐου. Θέλουμε λύση το ταχύτερο δυνατόν».

Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν στρατόπεδα σους θεσμούς είμαστε όλοι στο Eurogroup και συμφωνήσαμε ότι οι θεσμοί μπορούν να επιστρέψουν αύριο.

Να «τρέξει» η αξιολόγηση ζητεί ο Ρέγκλινγκ

«Θέλουμε να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση γιατί τα περιθώρια ρευστότητας στενεύουν», ανέφερε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ και στάθηκε στην ανάγκη επιτάχυνσης της όλης διαδικασίας.

Όπως είπε, η ομάδα του ESM  θα βρίσκεται αύριο Τρίτη στην Αθήνα. «Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης», υπογράμμισε.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ρέγκλινγκ τόνισε ότι τα έσοδα το πρώτο δίμηνο του έτους ήταν περισσότερα απ’ ό,τι αναμενόταν, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η αξιολόγηση θα ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα