Την Πέμπτη τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια ελέγχου των δανειστών στην Αθήνα

3f670763861139bf2201e7bc224257d4_Generic

Τα πρώτα τεχνικά κλιμάκια  ελέγχου των δανειστών αναμένονται να προσγειωθούν την Πέμπτη στην Αθήνα και να πιάσουν αμέσως δουλειά για τις ασφυκτικές προθεσμίες της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με το Reuters,πληροφορίες από κορυφαίο αξιωματούχο στην Ελλάδα, αναφέρει ότι κατά τα τέλη Οκτωβρίου υπολογίζεται η έλευση των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα, καθώς σφίγγει ο κλοιός με σκοπό να ξεκινήσει η διαδικασία της πρώτης αξιολόγησης, βάσει των συμφωνηθέντων και απώτερο στόχο την εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ.Επίσης ,αναφέρει πως ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας δεσμεύτηκε στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων σε συνάρτηση και με τα προαπαιτούμενα που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup.Εάν η πρώτη αξιολόγηση ολοκληρωθεί επιτυχώς, τότε η Αθήνα θα λάβει 3 δισ. ευρώ έως το τέλος του 2015, ενώ παράλληλα θα προχωρήσει η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους.

Παράλληλα, μετά την ολοκλήρωση της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων οι ελεγκτές επιστρέφουν στην Αθήνα. Στόχος τους να συγκεντρώσουν όλα τα στοιχεία που αφορούν την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων που συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια που απαιτούν οι δανειστές.

Η κυβέρνηση έχει να υλοποιήσει  48 προαπαιτούμενων έως τις 15 Οκτωβρίου υπό την πίεση για «κούρεμα» καταθέσεων από 1/1//16 εάν δεν επιτευχθεί η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και με επιπλέον αγκάθια του ασφαλιστικού, των εργασιακών, των «κόκκινων» δανείων, της αγοράς ενέργειας και της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ θα κριθούν από την αξιολόγηση των δανειστών, η οποία αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου.Ο «λογαριασμός» με τα μέτρα της διετίας 2015-2016 φθάνει συνολικά τα 6,379 δισ. ευρώ. Απ’ αυτά έχουν ψηφιστεί απ’ τη Βουλή μέτρα ύψους 4,35 δισ ευρώ στο πλαίσιο του νέου Μνημονίου: 1,268 δισ. ευρώ από περικοπές σε συντάξεις, εισφορές και παροχές κοινωνικής ασφάλισης και 2,494 δισ. ευρώ από επιπλέον φόρους.

Ωστόσο, στο Πρόγραμμα προβλέπεται και η λήψη νέων μέτρων που θα πρέπει να περιληφθούν στο επικαιροποιημένο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και στο τελικό κείμενο του προϋπολογισμού του 2016 που θα είναι έτοιμο το Νοέμβριο.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα