Τζανακόπουλος: Το ΔΝΤ οφείλει να πάρει άμεσα αποφάσεις

Κάλεσμα στο ΔΝΤ να πάρει άμεσα αποφάσεις «με όποια μορφή και αν αποφασίσει να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα» απηύθυνε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Μιλώντας στον Alpha 989, ο κ. Τζανακόπουλος ξεκαθάρισε, πάντως, ότι δεν θα γίνουν δεκτές παράλογες απαιτήσεις που σημαίνουν νέα μέτρα μετά τη λήξη του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.

Πρόσθεσε ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% το 2018 θα επιτευχθεί χωρίς την λήψη νέων μέτρων.

Ο κ. Τζανακόπουλος είπε, ακόμα, ότι αν επιτευχθεί μια συμφωνία που να είναι αποδεκτή από όλους, τότε η κυβέρνηση θα ήταν έτοιμη να συζητήσει για ένα μηχανισμό αυξημένων εγγυήσεων, εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι δεν θα χρειαστεί η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μηχανισμού.

Εξηγώντας τι σημαίνει αυτός ο μηχανισμός, είπε ότι αφορά μια πιθανή επέκταση, για ένα χρόνο, του μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης, («κόφτη»).

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί εντός των χρονοδιαγραμμάτων και ότι η χώρα θα ενταχθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ εντός του πρώτου τριμήνου του 2017.

Σε ό,τι αφορά την πλήρη απελευθέρωση του ορίου απολύσεων, είπε ότι το ποσοστό τους στην Ελλάδα αντιστοιχεί στο μέσο ευρωπαϊκό όριο, ενώ και το υπουργικό πλαίσιο είναι συμβατό με το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο, και προσέθεσε πως «το ΔΝΤ πρέπει να κατανοήσει ότι εδώ είναι Ευρώπη και δεν μπορεί να συνεχιστεί το καθεστώς εξαίρεσης της χώρας από το πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, ούτε και μπορεί η χώρα να μετατραπεί σε Ειδική Οικονομική Ζώνη».

Εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση των διαδικασιών της αξιολόγησης το συντομότερο δυνατό και είπε ότι το υπουργείο Οικονομικών θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών στην κατεύθυνση αυτή ενόψει του Eurogroup της 26ης Ιανουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο εκλογών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, επισήμανε καταρχήν ότι η κυβέρνηση εργάζεται με αποκλειστικό στόχο την ταχύτατη ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης, τόνισε ότι τις κυβερνήσεις τις ανεβάζει και τις ρίχνει ο λαός.

Στην ερώτηση «τι θα συμβεί αν επιμένει ο κ. Σόιμπλε για νέο πρόγραμμα», υπενθύμισε ότι πολύ πρόσφατα ο Γερμανός υπουργός είχε δηλώσει πως αν χρειαζόταν να αντικατασταθεί το ΔΝΤ από τον ESM, αυτή η αλλαγή στην περίπτωση που θα χρειαζόταν την έγκριση του γερμανικού Κοινοβουλίου, δεν θα δημιουργούσε ένταση στην Γερμανία.

Κληθείς να σχολιάσει την παρθενική ομιλία του Ντόναλντ Τραμπ ως 45ου προέδρου των ΗΠΑ, ο κ. Τζανακόπουλος επισήμανε ότι το ΔΝΤ δεν συμμετέχει με χρηματοδότηση στο τρίτο ελληνικό πρόγραμμα, είπε ότι δεν πρέπει να υπάρχει βιασύνη και προσέθεσε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα επιδιώξει καλές και εποικοδομητικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, στον νέο Πρόεδρο των οποίων ευχήθηκε καλή επιτυχία.

Κληθείς να προχωρήσει σε μια αποτίμηση της διετούς διακυβέρνησης της χώρας, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η διαπραγμάτευση που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2015 έως το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς άγγιξε τα όρια της κοινωνικής αντοχής, τα πολιτικά όρια του ΣΥΡΙΖΑ και ψηλάφισε τα όρια της Ευρώπης, προσθέτοντας «δεν καταφέραμε όσα θέλαμε, αλλά καταφέραμε αρκετά», ενώ τόνισε ότι το πρόγραμμα που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε καμία σχέση με το πρόγραμμα της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου.

Επίσης, σχετικά με τα ποσοστά που εμφανίζει ο ΣΥΡΙΖΑ στις δημοσκοπήσεις, είπε ότι κάθε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής επιφέρει φθορά στις κυβερνήσεις, σημείωσε ότι αρκετές φορές οι εταιρείες δημοσκοπήσεων «έπεσαν έξω» και προσέθεσε ότι «έχουμε δώσει τεράστιες μάχες για πολύ μεγάλα τμήματα του πληθυσμού».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν, όπως προβλέπει το Σύνταγμα, το φθινόπωρο του 2019.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα