Τετ α τετ Τσίπρα-Ομπάμα στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

24f726313b573a20c2933a3e1e07cfdcΣυνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα είχε ο Αλέξης Τσίπρας στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που διεξάγεται στη Βαρσοβία.

Στην ατζέντα της συνάντησης, η οποία διήρκεσε μισή ώρα και πραγματοποήθηκε με πρωτοβουλία της αμερικανικής πλευράς, τέθηκαν όλα τα  σημαντικά ζητήματα της περιόδου όπως οι εξελίξεις στην Ευρώπη μετά και το βρετανικό δημοψήφισμα, η προσφυγική κρίση καθώς και θέματα περιφερειακής ασφάλειας.

Όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο, ο κ. Ομπάμα συζήτησε επίσης με τον κ. Τσίπρα την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα στην αντιμετώπιση των οικονομικών προκλήσεων, αλλά και του ζητήματος της μετανάστευσης.

Ο κ. Ομπάμα στη συζήτηση επανέλαβε ότι η Ουάσιγκτον τάσσεται υπέρ της ουσιαστικής ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Παράλληλα,ήταν παρόντες  ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος.

Πρόκειται για το τρίτο κατά σειρά τετ α τετ κορυφής του Αλ. Τσίπρα το τελευταίο διάστημα αφού προηγήθηκε η επίσημη επίσκεψη Πούτιν στην Αθήνα και η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κινέζο Πρόεδρο,  Σι Τζινπίνγκ.

 

Μετά το πέρας της συνάντησης το γραφείο τύπου του πρωθυπουργό εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Μπαράκ Ομπάμα. Η συνάντηση έγινε κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου στη Βαρσοβία.

Αντικείμενο της μεταξύ τους συζήτησης ήταν η πορεία του ελληνικού προγράμματος, το προσφυγικό, καθώς και η πορεία του Κυπριακού.

Συγκεκριμένα, σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα συζητήθηκε η ανάγκη, η έξοδος από την λιτότητα να συμβαδίσει με την αποτελεσματική απομείωση του χρέους.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη θετική συνεισφορά των ΗΠΑ στο ζήτημα του χρέους και ζήτησε να συνεχιστεί η στενή συνεργασία με τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Τζακ Λιού.

Επίσης, ο Πρωθυπουργός ανέλυσε τις σημαντικές μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, καθώς και την πρόθεσή της να αντιμετωπίσει αποφασιστικά το ζήτημα της διαφθοράς και τη διαπλοκής οικονομικών συμφερόντων και πολιτικών κέντρων εξουσίας. Στον τομέα αυτόν, ζήτησε τη στήριξη και τη συνεργασία των ΗΠΑ.

Αναφορικά με την προσφυγική κρίση, στην συζήτηση αναδείχθηκε ο ρόλος της Ελλάδας στην αποτελεσματική διαχείριση των ροών και στην ανάδειξη των αξιών του ανθρωπισμού και της αλληλεγγύης, καθώς και η σημασία του ενεργού ρόλου του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Παράλληλα, συζητήθηκε ο ενεργός διπλωματικός ρόλος της Ελλάδας ως δύναμης συνεργασίας που διατηρεί εποικοδομητικές σχέσεις με όλες τις χώρες της ευρύτερης περιοχής.
Τέλος, στο πλαίσιο της συζήτησης για το Κυπριακό, ο Έλληνας Πρωθυπουργός, τόνισε την σημασία της δίκαιης και βιώσιμης λύσης του ζητήματος, στην βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, με αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων και κατάργηση των εγγυήσεων.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, ενώ υπογραμμίστηκαν η καλή συνεργασία και οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

 

Αλ.Τσίπρας στο ΝΑΤΟ:«Αναγκαία η οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή»

Χθες,ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρία για θέματα αποτροπής και άμυνας του Βορειοατλαντικού Συμβουλίου, στην Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Βαρσοβία,αναφέρθηκε,στην  αναγκαιότητα οικοδόμησης μιας νέας ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας με στόχο την ειρήνη, την σταθερότητα και την αντιμετώπιση των αυξανόμενων διεθνών και περιφερειακών συγκρούσεων, την ανάγκη να περιλαμβάνεται στην αρχιτεκτονική αυτή η Ρωσία, και να υπάρχει στενή συνεργασία με τον ΟΗΕ και το γεγονός ότι η Ελλάδα αποτελεί πόλο σταθερότητας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Μ. Ανατολής και της Β. Αφρικής.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προσαρμογής του ΝΑΤΟ, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και ασταθές περιβάλλον, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το πλήρες φάσμα των προκλήσεων στην ευρύτερη περιοχή, αλλά – κυρίως – τις ανησυχίες των μελών του. Η Συμμαχική ασφάλεια είναι αδιαίρετη: είτε ισχύει στην ολότητά της για τον κάθε ένα Σύμμαχο, είτε δεν υφίσταται καθόλου, τόνισε, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Επισήμανε ότι μπορεί η Ελλάδα να μην συμφωνεί με όλα τα επιχειρήματα των Συμμάχων της για το πως να αντιμετωπιστεί η Ρωσία και η στάση της, προσθέτοντας, ταυτόχρονα, ότι η χώρα μας επιδεικνύει αλληλεγγύη στις ανησυχίες των Συμμάχων, όπως οφείλει, αναμένει όμως να υπάρξει αλληλεγγύη και «για τις δικές μας ανησυχίες ασφαλείας».

Ο κ. Τσίπρας στην τοποθέτησή του, πάντα σύμφωνα με πληροφορίες, είπε ότι αναμφισβήτητα η υλοποίηση του Σχεδίου Ετοιμότητας(Rapid Action Plan) και η προκεχωρημένη παρουσία του ΝΑΤΟ στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, ενδυνάμωσε σε σημαντικό βαθμό την ετοιμότητά, την ικανότητα ανταποκρίσεως και την ευελιξία, καθώς και την εν γένει Συμμαχική αποτρεπτική και αμυντική διάταξη, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η συλλογική ασφάλεια δεν μπορεί να οικοδομηθεί και να εξασφαλισθεί μόνο με στρατιωτικά μέσα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι με τον ίδιο τρόπο που η Συμμαχία επιδεικνύουμε την αποφασιστικότητά μας στρατιωτικά, θα πρέπει να επιδείξουμε την αποφασιστικότητά μας να παραμείνουμε δεσμευμένοι στον διάλογο και στην επίλυση των διαφορών με ειρηνικά μέσα και να απέχουμε από την απειλή ή την χρήση βίας, όπως προβλέπεται στην Ιδρυτική Συνθήκη της Ουάσιγκτον.

Πρόσθεσε ότι πρέπει να αποφευχθεί η ενίσχυση των διαχωριστικών γραμμών στην Ευρώπη, υπογραμμίζοντας πως όλοι γνωρίζουμε, από την πρόσφατη ή παλαιότερη εμπειρία πόσο καταστροφικό μπορεί να είναι το αποτέλεσμα εσφαλμένων υπολογισμών.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Συμμαχία πρέπει να μάθει από τα λάθη της όχι για να δοθεί έδαφος στην επιθετικότητα, αλλά για να αντιμετωπιστεί αυτή αποτελεσματικά.

Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή ασφάλεια δεν είναι νοητή χωρίς την Ρωσία με την τελευταία να αποτελεί μέρος του προβλήματος, ενώ συγχρόνως, δεν μπορεί παρά να αποτελέσει μέρος της λύσης.

Η αποτροπή πρέπει να συνοδεύεται από ένα ισχυρό και ουσιαστικό διάλογο με τη Ρωσία προκειμένου να αποφεύγονται εσφαλμένες εκτιμήσεις και αναίτια κλιμάκωση, ενώ ιδίως σε καιρούς όπου επικρατεί ένταση, ο διάλογος για την ενίσχυση της διαφάνειας και της προβλεψιμότητας είναι απαραίτητος, τόνισε ο πρωθυπουργός, τασσόμενος υπέρ της συνέχισης υλοποίησης του έργου της Συμμαχίας ακολουθώντας την διττή προσέγγιση της συλλογικής άμυνας και του ουσιαστικού διαλόγου.

Ανέφερε στην συνέχεια ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Ελλάδα χαιρέτισε και υποστήριξε την απόφαση για την εκ νέου σύγκληση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας, αλλά και για τον οποίο η Ελλάδα θεωρεί απαραίτητη την συνέχιση των προσπαθειών εκσυγχρονισμού και ενίσχυσης ενός επαληθεύσιμου, αποτελεσματικού και νομικά δεσμευτικού καθεστώτος Ελέγχου των Συμβατικών Εξοπλισμών στην Ευρώπη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι εκτός από την αστάθεια στον Βορρά υπάρχει αστάθεια και στον Νότο, υπογραμμίζοντας ότι η αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής επηρεάζει βαθιά την Ευρώπη, μέσω της συνεχούς ροής προσφύγων και μεταναστών, αλλά και μέσω της ενίσχυσης τρομοκρατικών δικτύων και υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα βρέθηκε και βρίσκεται στην πρώτη γραμμή αυτών των μεταναστευτικών πιέσεων.

Η υλοποίηση του «Πλαισίου προσαρμογής του ΝΑΤΟ στις προκλήσεις ασφαλείας από το Νότο» οφείλει να αποτελεί τμήμα μιας ευρύτερης πολυδιάστατης απάντησης της διεθνούς κοινότητας για την οικοδόμηση μιας αρχιτεκτονικής ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή σε συνεργασία με εταίρους της Συμμαχίας, με τον ΟΗΕ και με την ΕΕ υπογράμμισε ο κ Τσίπρας.

Αναφερόμενος στην πολιτική που ακολουθεί η χώρα μας, ο πρωθυπουργός είπε πως η Ελλάδα αγωνίζεται με συνέπεια για αυτό το στόχο, τόσο μέσω όλων των διεθνών οργανισμών στους οποίους ανήκει, όσο και διαμορφώνοντας διμερή και τριμερή σχήματα διαλόγου, συνεργασίας και συνανάπτυξης στην περιοχή.

Ο κ. Τσίπρας, τόνισε ότι σε μια ευρύτερα αποσταθεροποιημένη περιοχή η Ελλάδα προσπαθεί ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να αποτελέσει πόλο σταθερότητας και ταυτόχρονα δύναμη ειρήνης, συνεργασίας και εποικοδομητικού διαλόγου με χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, πάντοτε με σεβασμό στην αρχή της μη επέμβασης στα εσωτερικά τους.

 

Τα βασικά σημεία της παρέμβασης του Τσίπρα στο δείπνο εργασίας των ηγετών του ΝΑΤΟ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η παρέμβαση του Πρωθυπουργού κατά το χθεσινοβραδινό δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών-μελών του ΝΑΤΟ περιείχε τα παρακάτω βασικά σημεία:

• Είναι σαφές ότι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασφαλείας, όπως οικοδομήθηκε μετά τον ψυχρό πόλεμο, έχει σε μεγάλο βαθμό αποδομηθεί.

• Η αμφισβήτηση βασικών αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας και το απαραβίαστο των συνόρων, η διάλυση της Συνθήκη για τις Συμβατικές Δυνάμεις στην Ευρώπη και η αποδυνάμωση του Κειμένου της Βιέννης και βέβαια η ουσιαστική ακύρωση του ρόλου του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

• Είναι σαφές, επίσης, ότι σε αυτό το περιβάλλον πρέπει να προασπίσουμε την συνολική, αδιαίρετη ασφάλειά μας.

• Κάθε Σύμμαχος έχει το δικαίωμα να εκφράσει και να προβάλλει τις ανάγκες του για λήψη διαβεβαιώσεων ασφαλείας και η Συμμαχία έχει την υποχρέωση να ανταποκριθεί αποφασιστικά στις ανάγκες αυτές. Αυτό έγινε. Αποφασίστηκε στη Σύνοδό μας.

• Ενδυναμώσαμε την προκεχωρημένη παρουσία μας στο ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας. Αλλά δεν μπορούμε να μείνουμε εκεί. Αν επικεντρωθούμε μόνο σε αυτά, ο εγκλωβισμός σε φαύλους κύκλος κλιμακούμενης στρατιωτικοποίησης και της ψυχροπολεμικής ρητορικής, είναι αναπόφευκτος.

• Απαραίτητο στοιχείο για να εξασφαλίσουμε την αδιαίρετη ασφάλειά μας δεν είναι μόνο το πλαίσιο αποτροπής και άμυνάς μας, αλλά και τα εργαλεία και οι δίαυλοι διαλόγου μας.

• Δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε, τουλάχιστον μεσο-μακροπρόθεσμα, την συλλογική μας ασφάλεια στο ΝΑΤΟ χωρίς να ξαναρχίσουμε να οικοδομούμε μια νέα, βιώσιμη ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφάλειας.

• Η οποία δεν μπορεί να οικοδομηθεί εναντίον της Ρωσίας ή ακόμα και χωρίς τη Ρωσία, αλλά μαζί της.

• Και αυτό δεν το επιτάσσουν μόνο οι «εσωτερικές» ανάγκες της ευρωπαϊκής ασφάλειας – αλλά και η ανάγκη για συνεργασία για την αντιμετώπιση σειράς διεθνών και περιφερειακών προκλήσεων – την επίλυση του Συριακού, την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας, τη σταθεροποίηση στο Αφγανιστάν.

• Εκεί πρέπει να επικεντρωθούμε τώρα και να στηρίξουμε τις διπλωματικές πρωτοβουλίες για εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ και ειρήνευση στην Ουκρανία.

• Από πλευράς μας, καλωσορίσαμε και υποστηρίξαμε την απόφαση της Συμμαχίας για επανενεργοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας σε επίπεδο Μονίμων Αντιπροσώπων.

• Αποτελεί πεποίθησή μας ότι αυτός είναι ο ασφαλέστερος τρόπος προκειμένου να ενισχυθεί η διαφάνεια και η προβλεψιμότητα, να αποφευχθούν δυνητικά επικίνδυνες κλιμακώσεις της έντασης και να γίνουν κατανοητές οι εκατέρωθεν θέσεις.

• Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι η επόμενη συνάντηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας έχει καταρχήν αποφασισθεί να διεξαχθεί αμέσως μετά την Σύνοδο Κορυφής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα