Τα καλέσματα για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

polyte-2-thumb-largeΟ τριήμερος εορτασμός της 43ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών, φτάνει σήμερα Πέμπτη, στο αποκορύφωμά του, με την πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία, στις 3 το μεσημέρι.

Ανοικτές παρέμειναν χθες για δεύτερη ημέρα οι πύλες του Πολυτεχνείου, ώστε οι πολίτες να αποτίσουν έναν ελάχιστο φόρο τιμής στα θύματα της 17ης Νοέμβρη.

Μεταξύ άλλων,πληθώρα αριστερών και αναρχικών συλλογικοτήτων καλούν σε μαζική διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.Σε κάλεσμα έχει προχωρήσει επίσης το ΠΑΜΕ και το ΛΑΕ

 

ΣΣΠ: Στον δρόμο του Νοέμβρη – Εξέγερση παντού. 17/11 όλοι στη διαδήλωση του Πολυτεχνείου

ΕΜΠΡΟΣ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ – ΕΞΕΓΕΡΣΗ ΠΑΝΤΟΥ

ΝΑ ΤΣΑΚΙΣΟΥΜΕ ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ

Όλοι/ες στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11

Αθήνα: 14:30 πλατεία κλαυθμώνος

Θεσσαλονίκη: 17:00 Πολυτεχνείο

Ιωάννινα: 18:00 Δόμπολη

Τα τελευταία 6 μνημονιακά χρόνια, τα ΑΕΙ και ΤΕΙ είναι αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή υποχρηματοδότηση (80% από το 2009). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα πολλά κομμάτια (ή και ολόκληρα τμήματα) των ΑΕΙ-ΤΕΙ να απειλούνται άμεσα με «ξαφνικούς θανάτους»-κλεισίματα λόγω αδυναμίας λειτουργίας τους (βλ. εστίες ΤΕΙ Θεσσαλονίκης). Η λύση που προτείνουν πρυτάνεις και κυβέρνηση είναι η μείωση των φοιτητών και η επιβολή διδάκτρων, για την «αυτονόμηση» υποτίθεται των ΑΕΙ-ΤΕΙ από το κράτος, λες και ευθύνεται ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας τους για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται και όχι το πετσόκομμα που έχουν υποστεί οι προϋπολογισμοί για να κερδίζουν οι τραπεζίτες, οι τοκογλύφοι και οι αετονύχηδες εργολάβοι!

Τα δίδακτρα είναι μια πάγια επιδίωξη των κυβερνήσεων των τελευταίων 25 χρόνων. Ο λόγος που ως τώρα δεν έχουν εφαρμοστεί είναι ότι το φοιτητικό κίνημα αντιστάθηκε δυναμικά. Σήμερα για αυτούς τα δίδακτρα, είναι πιο επιτακτικά από ποτέ. Αποτελούν εντολή από την Ε.Ε. και τον Ο.Ο.Σ.Α και βασική επιδίωξη των ντόπιων καπιταλιστών και δοσίλογων, αφού τους είναι αδιανόητο σε μια οικονομία σαν την ελληνική να υπάρχει δωρεάν εκπαίδευση.

Το Πολυτεχνείο πιο επίκαιρο από ποτέ

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου μοιάζει σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ. Τότε το φοιτητικό κίνημα, μαζί με το εργατικό, εξεγέρθηκαν ενάντια στη χούντα. Σήμερα, 43 χρόνια μετά, οι φοιτητές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια ολομέτωπη επίθεση, στην εκπαίδευση, τα εργασιακά μας δικαιώματα και στην ίδια μας τη ζωή. Το νέο νομοσχέδιο για τα εργασιακά που επιθυμεί διακαώς να ψηφίσει η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το επόμενο διάστημα και το οποίο θα φέρει μεσαιωνικές συνθήκες εργασίας πρέπει να μας βρει απέναντί του! Και αυτό γιατί μας αφορά περισσότερο από τον καθένα, καθώς είμαστε αυτοί που θα δουλεύουμε για 200€ (και αν) το μήνα και ανασφάλιστοι, που δε θα έχουμε καμία φωνή/δύναμη απέναντι στον εργοδότη, που θα μας στερούν το δικαίωμα των δικαιωμάτων, της αντίδρασης και της διεκδίκησης.

Οι χούντες πέφτουν με αγώνες και εξεγέρσεις

Τότε το φοιτητικό κίνημα είχε απέναντί του μια αμερικανοκίνητη στρατιωτική χούντα. Σήμερα μπορεί να μην έχουμε τανκς στους δρόμους αλλά έχουμε κάτι εξίσου δύσκολο και επικίνδυνο να αντιμετωπίσουμε. Ένα πλήθος από μηχανισμούς ελέγχου της οικονομίας και της κοινωνίας (τρόικα- θεσμοί κτλ) τους ξένους και εγχώριους τοκογλύφους-δανειστές και το Κράτος Έκτακτης Ανάγκης που προσπαθεί να επιβάλει τα μνημόνια στην ελληνική κοινωνία με τη βία των ΜΑΤ και τα δικαστήρια. Με την επιβολή του 3ου Μνημονίου ο αγώνας γίνεται πιο επιτακτικός από ποτέ. Για να μπορέσουμε να ζήσουμε αξιοπρεπώς, για να έχουμε δημόσια-δωρεάν εκπαίδευση-υγεία-ασφάλιση, για την επαναφορά όλων των δικαιωμάτων και των ελευθεριών που μας κατάργησαν, πρέπει να βγούμε όλοι στον αγώνα!

Η μάχη που πρέπει να δώσουμε σήμερα δεν είναι απέναντι στην χούντα των συνταγματαρχών, αλλά ενάντια σε μια νέα χούντα το ίδιο σκληρή και απάνθρωπη. Την χούντα των μνημονίων, που δε διστάζει να κλείσει σχολεία και ΑΕΙ-ΤΕΙ, να επιβάλλει δίδακτρα και κάθε λογής αντισυνταγματικά μέτρα, που κλείνουν νοσοκομεία και καταδικάζουν χιλιάδες σε θάνατο, που μειώνουν μισθούς, συντάξεις και καταργούν κάθε είδους δημοκρατικά και εργασιακά δικαιώματα. Την Χούντα της ΕΕ και του Ευρώ που επιβάλλει με πραξικοπηματικό τρόπο την διακυβέρνηση της χώρας από δικά της πειθήνια όργανα, όπως είναι η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ και οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις.

Βυθίζουν στον πόλεμο και την απόγνωση ολόκληρο τον πλανήτη

Όσο η κρίση του παγκόσμιου καπιταλισμού «βαθαίνει» ερχόμαστε όλο και πιο κοντά σε εκτεταμένες πολεμικές συγκρούσεις, ακόμα και σε ένα τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Με τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις να έχουν πλέον ανοιχτά τρία θερμά μέτωπα (Συρία, Ουκρανία, ΝΑ Ασία-Ειρηνικός Ωκεανός). Αυτό επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά το αδιέξοδο του καπιταλιστικού συστήματος, ότι η κρίση δεν είναι πλέον διαχειρίσιμη και πως τους έχουν τελειώσει οι λύσεις οικονομικού χαρακτήρα με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στον πόλεμο.

Η σύγκρουση στην Συρία δείχνει ξεκάθαρα πλέον πως είναι αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουν όλα τους τα όπλα για να επιβληθούν στους αντιπάλους τους, με τα ολέθρια αποτελέσματα στους λαούς της περιοχής. Ο ανταγωνισμός των βασικών παικτών αυτού του αιματηρού και επικινδύνου παιχνιδιού «ΗΠΑ μαζί με ΕΕ εναντίον της Ρωσίας και της Κίνας» έχει χτυπήσει κόκκινο . Με την εκρηκτική αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής και την κλιμάκωση του πολέμου η κατάσταση γίνεται ιδιαίτερα επικίνδυνη για όλους μας. Το στοίχημα του «παιχνιδιού» (τα εξαιρετικά μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, φυσικού αερίου και γαιανθράκων της περιοχής) έχει ανεβεί τόσο πολύ, όπου πλέον κανένας μεγάλος ιμπεριαλιστής δεν μπορεί να υποχωρήσει από τις διεκδικήσεις του, γιατί αυτό θα σημαίνει μια σειρά από υποχωρήσεις στο παγκόσμιο οικονομικό και γεωπολιτικό επίπεδο. Έτσι η απειλή του παγκόσμιου πολέμου γίνεται σήμερα ακόμα πιο τρομακτική για το μέλλον της ανθρωπότητας, εξαιτίας της τεράστιας κρίσης και του σαπίσματος του καπιταλιστικού συστήματος.

Στο πλαίσιο της σκλήρυνσης της στάσης τους στην Συρία, στις 15 Νοέμβρη επισκέπτεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα τη χώρα μας. Δεν είναι καθόλου τυχαία η συγκεκριμένη χρονική στιγμή που επέλεξε ο βασικός εγκληματίας της υδρογείου για να έρθει στην Ελλάδα. Η επίσκεψη είναι περισσότερο μια διαπραγμάτευση που απαιτεί από την Ελληνική κυβέρνηση κάθε δυνατή «διευκόλυνση», την πλήρη παραχώρηση των ΝΑΤΟϊκών βάσεων στην πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στη Συρία. Η επικινδυνότητα αυτής της συνάντησης είναι μεγάλη καθώς θα φέρει ακόμα πιο κοντά την χώρα μας στον πόλεμο. Έκτος από τα παραπάνω η παρουσία Ομπάμα στην Αθήνα προσβάλλει το εξεγερτικό μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Για όλους αυτούς τους λόγους είναι ζήτημα ζωής ή θανάτου στην Ελλάδα, την Ευρώπη και σε όλη την περιοχή να δώσουμε νέα πνοή στο αντιπολεμικό και αντιιμπεριαλιστικό κίνημα και να υποδεχτούμε με ένα μαζικό κίνημα τον πολεμοκάπηλο και σφαγέα «πλανητάρχη». Στην κοινή, διεθνιστική πάλη των λαών, ενάντια στον πόλεμο και τους ιμπεριαλιστές εμπρηστές του, ενάντια στις ντόπιες κυβερνήσεις και αστικές τάξεις που τους υπηρετούν.

Δεν θα το επιτρέψουμε! Όλοι στον Αγώνα

Να παλέψουμε για το χτίσιμο ενός μαζικού και μαχητικού φοιτητικού κινήματος, που όπως τον Νοέμβρη του 1973, θα παίξει το ρόλο του πυροδότη μιας γενικευμένης εξέγερσης ολόκληρης της κοινωνίας. Απέναντι σε όλα αυτά που μας επιφυλάσσουν και στις επιθέσεις που έρχονται, εμείς να συγκροτήσουμε παντού επιτροπές δράσης που θα συμμετέχουν όλοι όσοι εναντιώνονται στον νέο εργασιακό νόμο και τα μνημόνια. Μέσα από τις συνελεύσεις μας να πάρουμε αγωνιστικές αποφάσεις, να πραγματοποιήσουμε καταλήψεις στις σχολές μας, αποκλεισμούς δρόμων και δημοσίων κτηρίων, να γνωστοποιήσουμε τα αιτήματα και τις δράσεις μας στην υπόλοιπη κοινωνία και να συνεχίσουμε με κάθε αναγκαία μορφή πάλης σε αυτόν τον αγώνα για την απαλλαγή από τα μνημόνια και όλους τους παλιούς και νέους μνημονιακούς.

  • Να μην περάσει ο νέος νόμος για τα Εργασιακά
  • Κάτω η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Κατάργηση των μνημονίων
  • Καμία εμπλοκή της Ελλάδας σε επεμβάσεις ή πολεμικές συγκρούσεις
  • Να κλείσουν οι βάσεις. Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο
  • Έξω από ΝΑΤΟ, ΕΕ και κάθε ιμπεριαλιστικό οργανισμό

 

Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη (ΣΣΠ)


Διαδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου 17/11, 3μμ, πλ. Κλαυθμώνος – Η εξέγερση μόνο όπλο ενάντια σε πόλεμο και φασισμό!

Η εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ προσθέτει άλλο ένα κομμάτι στο παζλ της αποδόμησης. Η ακροδεξιά ανεβαίνει στην Ευρώπη ενώ παρατηρούμε ένα σκηνικό επεμβάσεων και πραξικοπημάτων στη Μέση Ανατολή, στον Ειρηνικό, στην Κεντρική και Λατινική Αμερική.

Οι συνθήκες στο σήμερα είναι ξεκάθαρα δυσμενείς. Κάνοντας μία αναδρομή στο παρελθόν του 1973, όμως, οι όροι που αντιμετώπισαν οι τότε “350 ονειροπόλοι και τυχοδιώκτες” ήταν ακόμα πιο σκληροί. Η Χούντα είχε εξαπλωθεί σε όλο το κοινωνικό περιβάλλον τσακίζοντας την κάθε παραμικρή υποψία αντίστασης.

Οι αγωνιστές, βασιζόμενοι στη φλόγα του αγώνα, πλημμυρισμένοι με αποφασιστικότητα και εκμεταλλευόμενοι τις αδυναμίες και τα κενά που παρουσιάστηκαν στο αστικό στρατόπεδο ύψωσαν μία αντικαθεστωτική άρνηση και έριξαν για άλλη μία φορά, μετά το ’44, το σπόρο μιας διαφορετικής προοπτικής.

Σήμερα ο συμβολισμός της επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, είναι ακόμα πιο σημαντικός. Με αφορμή την επίσκεψη του Ομπάμα, είναι καθήκον του ταξικού κινήματος να αρπάξει την ευκαιρία, να διορθώσει λάθη του παρελθόντος και να πάει παρακάτω.

Συνεχίζουμε στα μισά του δρόμου που έμεινε η εξέγερση του ’73. Την επόμενη φορά να μη μείνουμε στην άρνηση και στην αμφισβήτηση. Να πάμε βήματα παρακάτω και να ξαναφέρουμε στο προσκήνιο τα λυτρωτικά οράματα της Ισότητας, της Αδερφοσύνης, της Αλληλεγγύης και της Δικαιοσύνης.

 

ΟΡΜΑ


Η ΑΔΥΕ στηρίζει και καλεί στην πορεία “υποδοχής” ενός εκ των πρόσφατων σφαγέων της Μέσης Ανατολής, Μπάρακ Ομπάμα, όπως ακριβώς του αρμόζει, την Τρίτη 18.00 στο Πολυτεχνείο.

Καλούμε στην πορεία της 17ης Νοέμβρη, η οποία, χωρίς να χάνει την ιστορική της σημασία, ανανοηματοδοτείται από τις πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Το κίνημα οφείλει να βρίσκεται σε εγρήγορση και να μη αφήσει ούτε εκατοστό ελεύθερου χώρου στους φασίστες, κρατικούς και παρακρατικούς.

Η ΑΔΥΕ θα παραμείνει κλειστή την Τρίτη 15/11 και την Πέμπτη 17/11.

Αυτοοργανωμένη Δομή Υγείας Εξαρχείων


Εργαζόμενοι, Νέοι, όλοι στη διαδήλωση τη Πέμπτη 17/11

Η μνημονιακή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, με μια κατάπτυστη απόφαση, απαγορεύει τις συγκεντρώσεις ενάντια στην επίσκεψη του Ομπάμα στην Ελλάδα, κατονομάζοντας όλες τις οργανώσεις που καλούν σε αυτές (ανάμεσα τους την ΟΚΔΕ και τη Σοσιαλιστική Σπουδαστική Πάλη).

Η κυβέρνηση, για ακόμα μια φορά, αποδεικνύει πως είναι άξιος συνεχιστής των προκατόχων της, τόσο στις μνημονιακές πολιτικές που εφαρμόζει, όσο και στο επίπεδο καταστολής και αστυνομοκρατίας – και βέβαια διαπιστευτηρίων στους ιμπεριαλιστές. Ετοιμάζεται να υποδεχτεί μετά βαΐων και κλάδων τον πολεμοκάπηλο και σφαγέα Ομπάμα και είναι έτοιμη να δώσει τα πάντα, έστω και για μια διακοσμητική δήλωση «ρύθμισης» του χρέους.

43 χρόνια, η ιστορία επαναλαμβάνεται. Τότε η χούντα των συνταγματαρχών, σήμερα η χούντα των Μνημονίων, της ΕΕ και του ΔΝΤ. Στον δρόμο της εξέγερσης του Νοέμβρη του ’73, με τον αγώνα μας να κάνουμε ξεκάθαρο πως δεν πρόκειται να αφήσουμε να μας κάνουν ούτε δουλοπάροικους, ούτε κρέας για τα κανόνια τους, στις επεμβάσεις και τους πολέμους που έχουν αιματοκυλίσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, οδηγώντας ολόκληρους λαούς στην προσφυγιά.

Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να σπάσουμε στον δρόμο την απαγόρευση και την τρομοκρατία. Να συμμετέχουμε μαζικά στη διαδήλωση την Πέμπτη 17/11 στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 14:30 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

15/11/2016

ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΔΙΕΘΝΙΣΤΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ


Η κοινοτοπία της ανάθεσης αναδεικνύει “τέρατα” κι “ελπίδες”

Η κοινωνική αντιεξουσία στο προσκήνιο

ΠΟΡΕΙΑ – 17 ΝΟΕΜΒΡΗ Πλ.Κλαυθμώνος 14:00

Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας


Ολοι αύριο στην πορεία του Πολυτεχνείου

Η φετινή πορεία του Πολυτεχνείου έχει έναν ξεχωριστό συμβολισμό, καθώς το τριήμερο τιμής στην εξέγερση του Νοέμβρη του 1973 και στους νεκρούς της μαγαρίστηκε από την παρουσία του επικεφαλής του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, που οι ντόπιοι λακέδες του, με επικεφαλής τον Τσίπρα, τον υποδέχτηκαν με τη δουλοπρέπεια και τη χαμέρπεια που πάντοτε χαρακτήριζαν το πολιτικό προσωπικό της ραγιάδικης ελληνικής αστικής τάξης.
Ομπάμα και Τσίπρας αποπάτησαν πάνω στους τάφους αγωνιστών που σώριασε η αμερικανοκρατία από το 1947 μέχρι σήμερα. Εξέμεσαν όλη τη χυδαιότητά τους στη μνήμη εκείνων που κάηκαν από τις βόμβες ναπάλμ, εκείνων που στήθηκαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, εκείνων που μαρτύρησαν στα κολαστήρια του αμερικανοκίνητου μοναρχοφασισμού και της χούντας. Επί δύο συνεχείς μέρες ξανακούσαμε το «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας» σε δεκάδες παραλλαγές.
Τουλάχιστον έχουμε την ικανοποίηση ότι οι αμερικανοί επικυρίαρχοι δεν μπόρεσαν να οργανώσουν κι εδώ τις φιέστες λαϊκής υποδοχής που οργανώνουν σε άλλες μπανανίες, όπου ρουβίτσοι και ρουβίτσες ανεμίζουν πλαστικές αστερόεσσες και ο «πλανητάρχης» μοιράζει χαμόγελα, χειραψίες και «χάι φάιβ» υπό τα βλοσυρά βλέμματα των γορίλων του. Εδώ, οι μόνες λαϊκές συγκεντρώσεις που έγιναν ήταν αντιαμερικανικές-αντιιμπεριαλιστικές, έστω κι αν δεν κατάφεραν να σπάσουν την απαγόρευση που επέβαλε η δωσιλογική κυβέρνηση των Τσιπροκαμμένων.
Στην καθιερωμένη πορεία της 17ης Νοέμβρη από το Πολυτεχνείο στην αμερικάνικη πρεσβεία πρέπει να είμαστε πιο πολλοί και τα αντιαμερικάνικα-αντιιμπεριαλιστικά-αντικαπιταλιστικά συνθήματα να ακουστούν πιο δυνατά.
Προσυγκέντρωση της «Κόντρας» στην Κλαυθμώνος, στις 4μμ


Να οργανώσουμε το ελευθεριακό πνεύμα του Νοέμβρη, ενάντια στο Κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του

Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου

Σαραντατρία χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην ίδια θέση και αντιμέτωπη με την ίδια ακριβώς πρόκληση: Καλείται να θυμίσει ότι σε πείσμα κάθε φαινομενικής ακινησίας και συναίνεσης που υπηρετεί την εξουσία, η συλλογική δύναμη των καταπιεσμένων παραμένει αυτή η απρόβλεπτη και ανεξέλεγκτη κινητήρια δύναμη που δημιουργεί ρωγμές στα καθεστώτα, κατακρημνίζει κάθε εξουσία, όσο ισχυρή κι ακλόνητη αν δείχνει.

Η εξέγερση του Νοέμβρη υπήρξε μια από αυτές τις μεγαλειώδεις στιγμές της ανθρώπινης ιστορίας, που οι κοινωνίες γίνονται οι ίδιες το υποκείμενό τους, παραβιάζοντας βεβαιότητες και κανόνες και ξεπερνώντας μηχανισμούς και γραφειοκρατίες. Τον Νοέμβρη επιχείρησαν να τον συκοφαντήσουν οι κομματικοί μηχανισμοί όταν ξέσπασε, δοκίμασε να τον ενσωματώσει η αστική δημοκρατία κατά τα πρώτα χρόνια της «μεταπολίτευσης», προσπάθησε να τον καταστείλει ξανά και ξανά το Κράτος, αποπειράθηκαν να τον οικειοποιηθούν διάφοροι όψιμοι «εκφραστές» του, μέσα στον διάβα των δεκαετιών. Αν όλοι αυτοί απέτυχαν, είναι γιατί αυτή είναι ακριβώς η κύρια ιδιότητα των ελευθεριακών εξεγέρσεων, που κάνουν τη γη να γυρίζει και τον κόσμο να προχωρά: να νικούν τις συκοφαντίες, να αποφεύγουν την ενσωμάτωση, να αντέχουν την καταστολή, να ξεπερνούν τις προσπάθειες οικειοποίησης. Ο Νοέμβρης παραμένει για γενιές ανθρώπων, το σύμβολο της ανυπακοής, της εξέγερσης, το σύμβολο κάθε καινούριας μάχης που δίνει η κοινωνία σε πείσμα των καιρών και των κυρίαρχων.

Σαραντατρία χρόνια μετά, αν η ελληνική κοινωνία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία ολοένα και εντεινόμενη φτώχεια, ανεργία, υποχώρηση των δικαιωμάτων της, σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο, είναι επίσης επειδή εγκατέλειψε την εμπιστοσύνη στον εαυτό της και την παρέδωσε ασύνετα σε πολιτικούς και «σωτήρες».

Η εποχή της αυταπάτης τελείωσε και τελείωσε σκληρά. Πρόλαβε όμως πρώτα να εξαντλήσει όλα τα αποθέματα της κοινωνικής κίνησης που ζήσαμε στον ελλαδικό χώρο τα τέσσερα πρώτα χρόνια της κρίσης. Πρόλαβε να προσφέρει στο Κεφάλαιο τη δυνατότητα να πετύχει μερικές νίκες που είναι αμφίβολο αν θα τις κατόρθωνε, χωρίς τη συνεισφορά μιας κυβέρνησης, στον κόρφο της οποίας είχε προηγούμενα αποκοιμηθεί η κοινωνική αντιπολίτευση.

Τα προχθεσινά γεγονότα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ να απαγορεύει διαδηλώσεις, να θυροκολλεί την απαγόρευση στα γραφεία των οργανώσεων και τελικά να επιτίθεται για πολλοστή φορά στους διαδηλωτές με κλομπ, δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου – λάμψης, επιβεβαιώνουν τη σταθερή εναντίωση κάθε κυβέρνησης και κάθε Κράτους προς την κοινωνία, ακόμα κι όταν αυτή δε διάγει μέρες δόξας.

Κι όμως η κοινωνική κίνηση παραμένει ζωντανή: την είδαμε να εκτυλίσσεται στο κίνημα της αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, τη βλέπουμε να ανασαίνει με καλάμι στους εργατικούς και κοινωνικούς αγώνες που δημιουργούν μικρούς παφλασμούς στη νηνεμία που απαιτεί το Κεφάλαιο.

Η κίνηση αυτή έχει όλη την ελευθεριακή ευαισθησία του Νοέμβρη. Χρειαζόμαστε να της προσθέσουμε την κοινωνική οργάνωση σε κάθε χώρο καταπίεσης, στη δουλειά, στις γειτονιές, στις σχολές και στα σχολεία και τη συνείδηση της ανάγκης για ανεξάρτητη κοινωνική δράση χωρίς αυταπάτες για τη μεταρρύθμιση του Κεφαλαίου και τις καλές προθέσεις όσων την επικαλούνται.

Να οργανώσουμε από σήμερα τις αντιστάσεις μας, απέναντι στην επισφάλεια, τη φτώχεια, την αυθαιρεσία του Κεφαλαίου και των εργοδοτών, την καταστολή, τον ρατσισμό και τον φασισμό, ώστε το επόμενο ξέσπασμα να μας βρει πιο έτοιμους να νικήσουμε.

Τιμάμε την εξέγερση του Νοέμβρη, χτίζουμε την ελευθεριακή οργάνωση των κοινωνικών αντιστάσεων.

Προσυγκέντρωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε, 14.30 στην πλ. Κλαυθμώνος

roci-logo

Ανακοίνωση της Αναρχοσυνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας Ροσινάντε για την 43η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου Σαραντατρία χρόνια μετά την εξέγερση του Νοέμβρη, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται στην ίδια θέση και αντιμέτωπη με την ίδια ακριβώς πρόκληση: Καλείται να θυμίσει ότι σε πείσμα κάθε φαινομενικής ακινησίας και συναίνεσης που υπηρετεί την εξουσία, η συλλογική…

Ροσινάντε


Πολυτεχνείο 2016: Διαδηλώνουμε ενάντια στο Μνημόνιο, τον ρατσισμό και την καταστολή

Το Πολυτεχνείο δεν είναι εθνική εορτή -αυτό είναι βέβαιο. Το τριήμερο παραμένει, σαράντα τρία χρόνια τώρα, μια στιγμή του ανταγωνιστικού κινήματος. Στιγμή που κάθε χρόνο που χρωματίζεται από τις προτεραιότητες της αντίστασης.

Διαδηλώνουμε λοιπόν φέτος με την οσμή των δακρυγόνων ακόμα στα ρουθούνια μας, από την επίθεση των ΜΑΤ στην πορεία διαμαρτυρίας για της επίσκεψη Ομπάμα.

Διαδηλώνουμε με νωπή τη συγκίνηση από το φόρο τιμής που απέτισαν στους ήρωες του Πολυτεχνείου, οι πρόσφυγες του City Plaza.

Διαδηλώνουμε με αμείωτη οργή για τη μνημονιακή λεηλασία της κοινωνίας, την οποία πλέον οργανώνουν οι πρώην πολέμιοι της.

Διαδηλώνουμε με τη θέρμη μιας ελπίδας που σιγοκαίει στους χώρους της αντίστασης και της δημιουργίας.

Διαδηλώνουμε στις 17 Νοέμβρη στις 15:00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Δίκτυο για τα Πολιτικά και Κοινωνικά Δικαιώματα


 

Δελτίο Τύπου για τις διαδηλώσεις στις 17/11

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ χαιρετίζει τους χιλιάδες διαδηλωτές που κατέκλυσαν σήμερα το κέντρο της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων, σπάζοντας στο δρόμο την τρομοκρατία και αμφισβητώντας μαχητικά τις κόκκινες γραμμές που έστησε η κυβέρνηση για να προστατεψει τον εκπρόσωπο του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού Μπ. Ομπάμα.

Καταγγέλει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που, ακολουθώντας τους προκατόχους της, προσπάθησε να μετατρέψει την Αθήνα σε νεκρή πόλη και εντέλει επιστράτευσε τα ΜΑΤ, το ξύλο και τα χημικά για να διαλύσει τις διαδηλώσεις. Η καταστολη ειναι πια μόνιμος συνοδοιπόρος της αντιλαικης πολιτικης της κυβερνησης, απαράιτητηπρουπόθεση για την εφαρμογή μιας πολιτικής που εξαθλιωνει τον λαό και οδηγεί τη χώρα σε επικίνδυνες περιπέτειες, υποταγμένη στα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Η ΑΝΤΑΡΣΥΑ καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πορεία του Πολυτεχνείου στις 17/11 και σε κλιμάκωση του αγώνα, μπροστά και στα απεργιακά ραντεβού στις 24/11 και 8/12 για την ανατροπή της αντεργατικής επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ -κεφαλαίου.

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ.

ΑΝΤΑΡΣΥΑ


Πορεία Πολυτεχνείου στην αμερικανική πρεσβεία

ΕΕΚ

 


Όλες στην πορεία του Πολυτεχνείου

Η μνήμη είναι ζωντανή γιατί τροφοδοτεί τους αγώνες μας εδώ και τώρα για τον θάνατο κάθε εξουσίας.

ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΩΛΙΟ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΑΝΤΡΩΝ, ΚΡΑΤΩΝ, ΣΤΡΑΤΩΝ.

Πέμπτη 17/11

Προσυγκέντρωση Πλ. Κλαυθμώνος 15.00 μ.μ.

Μαχητική Αυτοοργάνωση Γυναικών για την Κοινωνική Απελευθέρωση

 



Να παλέψουμε συλλογικά σε σχολεία και γειτονιές για την μόρφωση και την ελευθερία
Να συντρίψουμε τις σύγχρονες όψεις του φασισμού σε κάθε τους έκφραση
Πορεία 17 Νοέμβρη στη Θεσσαλονίκη, Πολυτεχνείο 17/11 στις 17:00

Αυτόνομο Σχήμα Μαθητών “Αταξία”


Φόβοι, ελπίδες , διαψεύσεις, ανάθεση…

Να σπάσουμε τον κύκλο της κυριαρχίας.

Η κοινωνική αντιεξουσία στο προσκήνιο.

 

Η Αντιεξουσιαστική Κίνηση Θεσσαλονίκης καλεί σε πορεία στις 17 Νοέμβρη.

Συγκέντρωση στις 17.30 στην Καμάρα.


Η ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ ΛΑΡΙΣΑΣ ΚΑΛΕΙ ΣΕ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΚΑΙ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 17/11 ΚΑΙ ΩΡΑ 18:00 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟΥ


_ΟΙ ΕΞΕΓΕΡΣΕΙΣ_ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΟΥΤΟΠΙΑ

Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για νεκρούς. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για ηρωικούς ανθρώπους. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αγώνες που κερδήθηκαν. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια σημερινή ήττα σε σχέση με το χθες. Θα μπορούσαμε να πούμε ό,τι θα παίξει στις ειδήσεις των οκτώ. Για μας όμως δεν είναι αυτό η 17 Νοέμβρη.

Πολλοί έχουν μιλήσει για το πολυτεχνείο, αλλά τελικά ποιοι από αυτούς έχουν κάτι να πουν; Κάποιοι διεκδικούν έναν αγώνα σαν να είναι δικός τους την στιγμή που εκείνη την μέρα τον καταγγέλλανε. Άλλοι χτίσανε όνομα και καριέρες πάνω σε έναν αγώνα και έφτιαξαν το δικό τους βουλευτικό προφίλ. Οι περισσότεροι από εμάς δεν ήμασταν εκεί. Γιατί μιλάμε λοιπόν για το πολυτεχνείο;

Γιατί το πολυτεχνείο ήταν η πρώτη αμεσοδημοκρατική συνέλευση στην χώρα, που έγινε με σκοπό να διεκδικήσει το δικαίωμα στην ελευθερία. Γιατί έδειξε ότι ένας κόσμος μπορεί να φτιαχτεί από εμάς για εμάς. Γιατί οι αγωνιστές του δεν είναι τυχαίες αναφορές σε μία σχολική γιορτή, αλλά καθημερινοί άνθρωποι που μπορεί να έχουμε γνωρίσει, οι οποίοι πάλεψαν για το αυτονόητο. Είναι ο αγώνας πολλών ενάντια σε λίγους με όπλα. Οι λίγοι που το εκμεταλεύτηκαν για να καρπωθούν την δικιά τους πολιτική υπεραξία, δεν αλλάζουν τον αγώνα των πολλών.

Το πολυτεχνείο είναι ακόμα εδώ. Αλλά δεν είναι σαν γιορτή. Πλέον, ούτε καν σαν ανάμνηση. Είναι εδώ γιατί οι καιροί το χρειάζονται. Σαν κοινωνία έχουμε παρατήσει τον αγώνα και έχουμε παραδοθεί στην ελπίδα. Τώρα, περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε το πολυτεχνείο.

Έχουμε εγκαταλείψει τα κεκτημένα μας. Οι ώρες εργασίας συνεχώς αυξάνονται ενώ ο μισθός πέφτει. Τα δώρα, οι άδειες και οι συντάξεις έχουν πάει περίπατο μαζί με το οκτάωρο. Τα φυσικά αγαθά γίνονται βορά στο βωμό του κέρδους. Η ακροδεξιά έχει πάρει κεφάλι , ενώ η αριστερά έχει γίνει άλλη μία παρωδία του εαυτού της. Οι ΜΚΟ έχουν πάρει το ρόλο του «ήρωα» και ας κάνουν τα στραβά μάτια όταν δεν τις παίρνουν οι κάμερες. Τα ανθρώπινα δικαιώματα καθημερινά βρίσκονται υπό αμφισβήτηση, με τόσο έντεχνο τρόπο που ακόμα και μια χούντα θα ζήλευε. Ενώ η προσφυγική κρίση μαίνεται, το φάσμα του ολοκληρωτισμού σκοτεινιάζει την Ευρώπη. Υψώνονται φράχτες όπως στον Έβρο που επανέρχεται το αστυνομικό κράτος. Αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο με τα αυταρχικά καθεστώτα σε Ρωσία και Τουρκία να θωρακίζονται, με την επάνοδό του ρατσισμού στις ΗΠΑ, με τον πόλεμο στη μέση Ανατολή. Μπορεί εδώ πλέον ο εχθρός να μην κρύβεται πίσω από τανκς, αλλά έχει καταφέρει πολύ περισσότερα.

Σε μια τέτοια περίοδο λοιπόν, πρέπει να θυμηθούμε τι μπορούμε να κάνουμε κι αυτό γιατί δεν υπάρχει κάτι που δεν μπορούμε να καταφέρουμε όλοι μαζί. Το παρόν είναι αποτέλεσμα του χθες, αλλά σε αυτό το παρόν εμείς μπορούμε να χτίσουμε το αύριο. Χωρίς κόμματα, χωρίς παρατάξεις με μόνο στόχο την ελευθερία.

-Καλούμε στην πορεία που θα γίνει για το πολυτεχνείο στις 17/11 στις 18:00 στην Δόμπολη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα