Τα βλέμματα στραμμένα στο Βρετανικό δημοψήφισμα:Brexit or Bremain ;

brexit-eu-referendumΑύριο Πέμπτη θα αποφασίσουν οι Βρετανοί για το αν θα παραμείνουν στην ΕΕ .Τα βλέμματα στραμμένα στο Βρετανικό δημοψήφισμα,καθώς στη περίπτωση του Brexit μπορεί να υπάρξουν μακροπρόθεσμες οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για τη Βρετανία και όλη την Ευρώπη.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν χθες δείχνουν ότι η υποστήριξη για την παραμονή της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει κερδίσει έδαφος μετά από τη δολοφονία της πολιτικού Τζο Κοξ η οποία είχε ταχθεί υπέρ της ΕΕ, αλλά μια τρίτη δημοσκόπηση έδειξε ότι οι υποστηρικτές του αποκαλούμενου “Brexit” προηγούνται με απόσταση αναπνοής.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της ORB στην εφημερίδα Daily Telegraph, υπέρ της παραμονής τάσσεται το 53% των Βρετανών, 5 ποσοστιαίες μονάδες πάνω από την προηγούμενη δημοσκόπηση, ενώ το 46% να τάσσεται κατά, μια πτώση 3 μονάδων.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του οργανισμού κοινωνικής έρευνας NatCen ο οποίος χαίρει γενικής εκτίμησης, η υποστήριξη για την παραμονή βρίσκεται στο 53% ενώ για την αποχώρηση στο 47%.

Αντίθετα, όμως, μια δημοσκόπηση που έγινε στο διαδίκτυο από την εταιρεία YouGov για λογαριασμό της εφημερίδας Times έδειξε ότι προηγούνται όσοι θέλουν το Brexit με ποσοστό 44%, μια άνοδος μιας μονάδας, ενώ αυτοί υπέρ της παραμονής βρίσκονται στο 42%, μια πτώση δύο ποσοστιαίων μονάδων. Η δημοσκόπηση αυτή έγινε το Σαββατοκύριακο μετά τη δολοφονία της Κοξ.

Στο μεταξύ ο πολιτικός και οικονομικός κόσμος, τονίζει πως ένα Brexit θα είχε απρόβλεπτες συνέπειες.

 

 

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Οι Βρετανοί χρειάζονται την Ε.Ε. και η Ε.Ε. χρειάζεται τον βρετανικό πραγματισμό»

Λίγες ώρες πριν από το βρετανικό δημοψήφισμα σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ εκφράζει την ελπίδα ότι η Μ. Βρετανία θα παραμείνει στην Ε.Ε. «Eλπίζω ότι οι Βρετανοί θα οδηγηθούν από πραγματισμό, διότι αυτή είναι μια βρετανική αρετή. Γι αυτό ελπίζω ότι το Brexit δεν θα είναι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Οι Βρετανοί χρειάζονται την Ε.Ε. και η Ε.Ε. χρειάζεται τον βρετανικό πραγματισμό», δηλώνει στη συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα.
Παρά το βρετανικό δημοψήφισμα, ο στόχος «μιας στενότερης ένωσης των λαών της Ευρώπης» δεν είναι ιστορικό λάθος, «έστω και αν οι Βρετανοί καταφανώς δεν θέλουν να αποδεχθούν κάτι το οποίο είναι ορθό. Σε τελική ανάλυση μπορεί κανείς να είναι μέλος της Ε.Ε. χωρίς να αποδέχεται τη στενότερη σχέση της ένωσης», λέει ο Γιούνκερ στη FAZ.

Επιπροσθέτως, ο πρόεδρος της Κομισιόν υπερασπίζεται την συγκρατημένη στάση του στο θέμα του μέλλοντος της Βρετανίας. «Δεν έλαβα καθόλου μέρος στη συζήτηση για το Brexit, διότι είχα την αίσθηση ότι θα μπορούσε να εκληφθεί ως πρόκληση εάν αναμιγνυόμουν η Κομισιόν στην προεκλογικό αγώνα», λέει.

Ο Γιουνκέρ δεν είναι «κατά βάση υπέρμαχος των δημοψηφισμάτων», διότι οι εκλογείς εύκολα μπορούν να παραπλανηθούν από δευτερεύοντα θέματα. Aπό την άλλη πλευρά όμως , είναι αντίθετος «αν ιδρώνει κανείς, όταν κάποιος τολμά να ρωτήσει τη γνώμη του λαού. Εξαρτάται όμως από το αν τίθεται το σωστό ερώτημα στο σωστό πλαίσιο».

Εκτός τούτων ο Ζαν Κλοντ Γουνκέρ ασκεί επίσης δριμεία κριτική στη στάση του πρωθυπουργό της Ουγγαρίας στο θέμα της προσφυγικής κρίσης. Απαντώντας στην άποψη του Βίκτορ Ορμπάν ότι ο κύριος κίνδυνος για το μέλλον της Ευρώπης δεν προέρχεται από τους πρόσφυγες αλλά από «φανατικούς του διεθνισμού» των Βρυξελλών, ο Γιούνκερ λέει ότι δεν διακρίνει σε τέτοιες απόψεις «ούτε την Ευρώπη, ούτε τις παραλείψεις και τις πράξεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής». Δεν μπορεί κάποιος (όπως ο Ορμπάν) «να χαρακτηρίζει τον εαυτό του χριστιανοδημοκράτη και συγχρόνως να αποκλείει άλλους». Μπορεί μόνο να απορεί κανείς προσθέτει ο Γιουνκέρ «όταν ορισμένοι στην Ευρώπη λένε πως κατά βάση δεν θα βρίσκει κανένας καταφύγιο σε αυτούς ή όταν λένε πως θα γίνονται αποδεκτοί μόνον εκείνοι η ταυτότητα των οποίων γράφει πως είναι χριστιανοί. Εγώ δεν πιστεύω σε αυτόν τον χριστιανισμό».

Ο Γιουνκέρ υπεραμύνεται επίσης της πολιτικής της Κομισιόν για το προσφυγικό, να μετεγκατασταθούν δηλαδή 160.000 πρόσφυγες από τη Ιταλία και την Ελλάδα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. «Στο θέμα της προσφυγικής κρίσης η Κομισιόν πράττει αυτό το οποίο επιβάλλει η αντίληψη για την αλληλεγγύη» λέει και προσθέτει: «Είμαστε η πλουσιότερη ήπειρος. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε να μπορούμε να δεχτούμε στην Ευρώπη δύο με τρία εκατομμύρια δυστυχισμένων ανθρώπων που δραπετεύουν από τον πόλεμο, την ανάγκη και την πείνα».

 

Τζορτζ Σόρος: Το Brexit θα φέρει «Μαύρη Παρασκευή»

Παράλληλα, με άρθρο του στον βρετανικό Guardian που δημοσιεύεται την Τρίτη, ο γνωστός μεγαλοεπενδυτής Τζορτζ Σόρος προειδοποίησε για σοβαρές επιπτώσεις στα βρετανικά «χαρτιά» και στην αγορά εργασίας που θα είχε ενδεχόμενο Brexit.

Ο Σόρος, υπενθυμίζεται, θεωρείται ότι έχτισε μεγάλο μέρος της περιουσίας του σορτάροντας την στερλίνα στη λεγόμενη «Μαύρη Τετάρτη» του 1992.

«Η στερλίνα σχεδόν σίγουρα θα υποτιμηθεί ραγδαία και ταχύτατα αν επικρατήσει το “Φεύγουμε” στο δημοψήφισμα» εκτιμά ο Σόρος.

Έγραψε δε χαρακτηριστικά ότι η υποτίμηση θα ήταν μεγαλύτερη και με πιο εκτεταμένες συνέπειες «από ό,τι τον Σεπτέμβριο του 1992, όταν ήμουν αρκετά τυχερός να βγάλω σημαντικό κέρδος για τους επενδυτές του hedge fund μου, εις βάρος της Τράπεζας της Αγγλίας και της βρετανικής κυβέρνησης».

«Πολλοί πιστεύουν πως το “Φεύγουμε” δεν θα έχει επιπτώσεις στα προσωπικά τους οικονομικά, αλλά αυτό είναι ευσεβής πόθος» ανέφερε ο Σόρος, λέγοντας πως θα υπήρχε «άμεση και δραματική επίπτωση στις αγορές, τις επενδύσεις, το επίπεδο τιμών και τις θέσεις εργασίας». Στην πρώτη γραμμή δε όσων θα πληγούν βρίσκονται οι πιο αδύναμοι, υπογράμμισε.

Το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία είναι μια επιλογή ανάμεσα στο κακό και στο λιγότερο κακό, υποστηρίζει σε άρθρο του στην εφημερίδα «New York Times» ο Πολ Κρούγκμαν.

Πολ Κρούγκμαν: «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα»

Ο νομπελίστας Αμερικανός οικονομολόγος τάσσεται υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ε.Ε., σημειώνοντας ωστόσο πως «δεν πρέπει να υπερβάλλουμε για τις συνέπειες που θα έχει η χώρα, αν αποχωρήσει». «Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα… Θα ψήφιζα “Remain”. Θα το έκανα με πλήρη επίγνωση πως η Ε.Ε. είναι βαθιά δυσλειτουργική και δείχνει λίγα σημάδια μεταρρύθμισης. Αλλά μια έξοδος της Βρετανίας πιθανότατα θα έκανε τα πράγματα χειρότερα, όχι μόνο για το Λονδίνο αλλά και για ολόκληρη την Ευρώπη» επισημαίνει.

Όσον αφορά στις οικονομικές επιπτώσεις ενδεχόμενης εξόδου, ο κ. Κρούγκμαν θεωρεί ότι το αποτέλεσμα είναι ξεκάθαρο.

«To Βrexit θα έκανε τη Βρετανία πιο φτωχή. Δεν θα οδηγούσε αναγκαστικά σε έναν εμπορικό πόλεμο, αλλά δίχως αμφιβολία θα έπληττε το βρετανικό εμπόριο με την υπόλοιπη Ευρώπη, μειώνοντας την παραγωγικότητα και τα εισοδήματα. Με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς μου, οι οποίοι ευθυγραμμίζονται με άλλες εκτιμήσεις, η Βρετανία στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα ήταν φτωχότερη κατά 2% περίπου» δηλώνει.

«Η Βρετανία δεν είναι Ελλάδα. Έχει δικό της νόμισμα και μπορεί να δανειστεί σε αυτό το νόμισμα, οπότε δεν κινδυνεύει από φυγή κεφαλαίων που θα προκαλούσαν νομισματικό χάος. Τις τελευταίες εβδομάδες οι πιθανότητες μιας ψήφου υπέρ του Leave έχουν ενισχυθεί, αλλά τα βρετανικά επιτόκια έχουν πάει κάτω και όχι πάνω, ακολουθώντας την παγκόσμια πτώση των αποδόσεων» υπογραμμίζει.

Κάμερον:Η Ευρώπη δεν είναι τέλεια αλλά είναι καλύτερο για την Βρετανία να παραμείνει

«Ένα Brexit θα είναι μη αναστρέψιμο» τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον απευθυνόμενος στον Βρετανικό λαό έξω από την προεδρική οικία στην Ντάουνινγκ Στριτ
Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον απηύθυνε έκκληση στους Βρετανούς, ιδιαίτερα στους πιο ηλικιωμένους ψηφοφόρους, να συλλογιστούν τον αντίκτυπο που θα έχει στη χώρα και στις μελλοντικές γενιές μια έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με μόλις δύο ημέρες να απομένουν για το δημοψήφισμα με θέμα τη συμμετοχή της Βρετανίας στην ΕΕ, δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κοινή γνώμη είναι τόσο πολύ μοιρασμένη ώστε το αποτέλεσμα θα κριθεί στο νήμα.

“Θα είσαι μόνον εσύ πίσω από το παραβάν. Μόνον εσύ, που θα πάρεις μια απόφαση η οποία θα επηρεάσει το μέλλον σου, το μέλλον των παιδιών σου, το μέλλον των εγγονιών σου”, δήλωσε σε μια σπάνια ομιλία του μπροστά από το πρωθυπουργικό γραφείο στον αριθμό 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, προσθέτοντας ότι θέλει να απευθυνθεί απ’ ευθείας σε ανθρώπους “της δικής μου γενιάς και μεγαλύτερους”.

Μέσα στην ΕΕ “έχουμε το καλύτερο από δύο κόσμους. Σκεφτείτε τα όνειρα και τις προσδοκίες των παιδιών σας” τόνισε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας πως ένα Brexit θα ήταν “τρομερός κίνδυνος” για την οικονομία της χώρας. ”

Δεν μπορούν να αναιρέσουν την απόφαση που θα πάρουμε”, υπογράμμισε.

“Αν ψηφίσουμε έξω, αυτό είναι. Είναι αμετάκλητο. Θα φύγουμε από την Ευρώπη για τα καλά και η επόμενη γενιά θα πρέπει να ζήσει με τις συνέπειες πολύ περισσότερο απ’ ό,τι εμείς οι υπόλοιποι”.

 

 

Βέβαια υπάρχει και η άλλη όψη του νομίσματος οπού αρκετοί είναι υπέρ ενός Brexit

 

 

Νάιλ Γκάρντινερ: Το Brexit θα ενισχύσει τη Μ. Βρετανία

Σε άλλο πάνελ ο Νάιλ Γκάρντινερ, διευθυντής στο «Margaret Thatcher Center for Freedom» του «Heritage Foundation», ανέπτυξε επιχειρήματα υπέρ του Brexit.

Αφού διαφώνησε με την άποψη ότι η καμπάνια για το Brexit βασίζεται στην αντίδραση ενάντια στην παγκοσμιοποίηση, υποστήριξε ότι η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί μια ισχυρή διμερή συμφωνία εμπορίου με τις ΗΠΑ. Επιπλέον, εκτίμησε ότι αν βγει η χώρα εκτός Ε.Ε., θα καταστεί ισχυρότερος παγκόσμιος παίκτης.

Όπως ανέφερε, το 80% των ευρωπαϊκών κεφαλαίων διακινείται στο χρηματιστήριο του Λονδίνου και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Παράλληλα, επεσήμανε ότι οι Συντηρητικοί τάσσονται κατά 70% υπέρ του Brexit και ότι ο Κάμερον θα παραιτηθεί σε ενδεχόμενη νίκη του «Leave». Σε μια τέτοια περίπτωση, επικεφαλής των Τόρις θα αναλάβει κάποιος σαν τον Μπορίς Τζόνσον.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του είπε ότι η Ε.Ε. χαρακτηρίζεται από δημοκρατικό έλλειμμα -χαρακτηριστικό παράδειγμα οι πέντε διαφορετικοί πρόεδροι των ευρωπαϊκών θεσμών- και ότι εν συνεχεία θα ακολουθήσει η έξοδος πιθανότατα της Γαλλίας. Κλείνοντας, εκτίμησε ότι σε χώρες όπως η Ελλάδα η κατάσταση δεν είναι πλέον βιώσιμη.

Η εφημερίδα Daily Telegraph παίρνει θέση υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ
Η Βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph έλαβε θέση χθες υπέρ της εξόδου της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προτρέποντας τους ψηφοφόρους να σημειώσουν το κουτί με την επιλογή “Leave” (“Να φύγουμε”) κατά το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί μεθαύριο Πέμπτη.

Η Telegraph, της οποίας η καθημερινή κυκλοφορία είναι σχεδόν 500.000 φύλλα, προσχώρησε στους υποστηρικτές του Brexit, οι οποίοι συμπεριλαμβάνουν επίσης και τις εφημερίδες Sun, Sunday Times, καθώς και τη δική της κυριακάτικη έκδοση.

Η εφημερίδα εξέφρασε τη θέση της σε άρθρο της σύνταξης με τίτλο “Ψηφίστε να φύγουμε για να ωφεληθούμε από έναν κόσμο γεμάτο ευκαιρίες”.

Μπόρις Τζόνσον: Αν βυθιστούμε σε ύφεση μετά από Brexit, θα βγω στην τηλεόραση και θα ζητήσω συγγνώμη

Ο πρώην δήμαρχος του Λονδίνου και μία από τις ισχυρότερες φωνές υπέρ του Brexit, έδωσε αυτή την υπόσχεση σε ακροατή, κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξής του στο LBC. Ο ακροατής ρώτησε τον Τζόνσον «Αν έχουμε Brexit και βυθιστούμε σε ύφεση, θα έχετε το πολιτικό κουράγιο να βγείτε στην τηλεόραση και να πείτε ”λυπάμαι, έκανα λάθος” και να απολογηθείτε;».

«Βεβαίως θα το κάνω», του απάντησε ο πρώην δήμαρχος. «Ετσι κι αλλιώς, δεν είμαι σίγουρος τι μου επιφυλάσσει η πολιτική μου καριέρα. Αυτό είναι πολύ σημαντικό από την οποιαδήποτε ατομική πολιτική καριέρα», πρόσθεσε.

Ο Τζόνσον επέμεινε ότι κατά την άποψή του το Λονδίνο και η Μ. Βρετανία δεν έχουν να φοβηθούν τίποτα από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα