Τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

maxΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας  συγκαλεί σήμερα  υπουργικό συμβούλιο με στόχο να θέσει στο τραπέζι όλα τα φλέγοντα θέματα της επικαιρότητας,με το αγροτικό,την πορεία της αξιολόγησης και το προσφυγικό να είναι τα κυρίαρχα ζητήματα.

Όσον αφορά το αγροτικό η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει τους τόνους πριν από το παναγροτικό συλλαλητήριο της Παρασκευής,επαναλαμβάνοντας  ότι είναι ανοικτή σε «εξαντλητικό και ειλικρινή διάλογο».

Παράλληλα, οι αγρότες παραχωρούν  συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να εξηγήσουν γιατί κατεβαίνουν στην Αθήνα και ποια είναι τα αιτήματά τους,ενώ φαίνεται ότι καταλήγουν σε  μια προσπάθεια εξομάλυνσης και επικοινωνίας με το υπουργείο έτσι ώστε να βρεθεί συμβιβαστική λύση και να συμφωνηθεί μια συμβολικού τύπου κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα,δεδομένου ότι   η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη άφησε να εννοηθεί ότι  η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει να φτάσουν τα τρακτέρ στο Σύνταγμα.

“Υπάρχουν νόμοι και κανόνες, νομίζω ότι η Τροχαία θα λάβει τα μέτρα της”,είπε χαρακτηριστικά.

Τώρα,σχετικά με την αξιολόγηση και το ασφαλιστικό,οι “θεσμοί” φαίνεται ότι μέσω των δηλώσεων  του  Γ.Ντάισλεμπλουμ,  περιμένουν «περισσότερη σαφήνεια στις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό», ενώ φαίνεται να ζητούν και επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα.Ώστόσο,όπως διευκρινίζουν οι πηγές του υπουργείου Οικονομικών, ο  Γ. Ντάισελμπλουμ, στην επιστολή την οποία απηύθυνε προς το Ολλανδικό Κοινοβούλιο πουθενά δεν ζητά επιπλέον δημοσιονομικά μέτρα τα οποία πρέπει να πάρει η ελληνική​ κυβέρνηση. Τα συγκεκριμένα μέτρα, όπως επανειλημμένως έχει διευκρινιστεί από τον Ευ. Τσακαλώτο, δεν αποτελούν κάποια νέα απαίτηση των θεσμών.

Την Τρίτη πάντως, η κυβερνητική εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η «μπάλα είναι πλέον στην πλευρά των θεσμών, που οφείλουν να έχουν εποικοδομητική στάση»,ενώ επανέλαβε τη θέση της κυβέρνησης για ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στο μέτωπο του προσφυγικού ζητήματος ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με την καγκελάριο Μέρκελ στην οποία ξεκαθάρισε ότι η συμμετοχή του ΝΑΤΟ στη διαχείριση των προσφυγικών ροών στο Αιγαίο μπορεί να γίνει αποκλειστικά στα τουρκικά χωρικά ύδατα.

Την ίδια ώρα ,ο  πρέσβης της Τουρκίας στην ΕΕ, Σελίμ Γιενέλ, σε συνέντευξή του στη διαδικτυακή πύλη EurActiv,ξεκαθάρισε μια μέρα μετά την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου στην Τουρκία, ότι η Ευρωπαική Ένωση δεν μπορεί να υποδεικνύει στην Άγκυρα τι θα κάνει με τα σύνορά της.όταν αυτή κλείνει τα δικά της.

«Δεν νομίζω ότι η ΕΕ είναι σε θέση να μας υποδεικνύει να ανοίξουμε των σύνορά μας, όταν κλείνει τα δικά της. Θεωρώ ότι είναι αρκετά ειρωνικό. Εμείς έχουμε βοηθήσει τους ανθρώπους αυτούς και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες στο υπουργικό συμβούλιο πιθανώς να συζητηθεί και το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών,καθώς  ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης προανήγγειλε νομοθετική παρέμβαση.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα