Τίμερμανς:Παραληρούν και έχουν ψευδαισθήσεις όσοι πιστεύουν σε φράχτες και σύνορα για το προσφυγικό

frans-timmermans_01458138018_0Για «παραλήρημα» των Ευρωπαίων που πιστεύουν «σε σύνορα και φράκτες» για το μεταναστευτικό, έκανε λόγο σήμερα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς, παίρνοντας τον λόγο στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την ευκαιρία της συζήτησης για τον απολογισμό του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της περασμένης εβδομάδας.

«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες όλων όσοι τις εξέφρασαν κατά τη συζήτηση και μίλησαν για όσα συμβαίνουν στη Νότιο Μεσόγειο», είπε ο κ. Τίμερμανς, απευθυνόμενος στους ευρωβουλευτές. «Είναι τραγικό που τόσοι άνθρωποι ακόμα πνίγονται, παρά τις τιτάνιες προσπάθειες των ιταλικών Αρχών να σώσουν όσο το δυνατόν περισσότερους. Πρέπει να έχουμε μια συνολική προσέγγιση εδώ», τόνισε και πρόσθεσε: «Θα είμαι σαφής, η καλύτερη προστασία των συνόρων είναι μέρος της απάντησης, δεν είναι όμως πανάκια για την κρίση της μετανάστευσης. Εάν θεωρούμε ότι μπορούμε να κρυφτούμε πίσω από σύνορα και φράκτες και να ξεχάσουμε τη συλλογική ανάληψη ευθυνών εδώ, είναι πραγματικά σαν να βρισκόμαστε σε παραλήρημα. Πραγματικό παραλήρημα.

Σκεφτείτε τι θα γίνει με τις επόμενες μία ή δύο γενιές. Ο πληθυσμός της Αφρικής, τα τρία έως έξι δισ. ανθρώπους. Πώς νομίζετε ότι η Μεσόγειος θα τους ανακόψει την πορεία; Τι φράχτες θα υψώσουμε; Πόσο ψηλούς για να τους σταματήσουμε να έρχονται εδώ, εάν δεν έχουμε μία πολιτική που θα τους προσφέρει προοπτικές στις δικές τους χώρες, στα δικά τους έθνη, στην ήπειρό τους, στην πόλη, στα χωριά τους. Μην πιστεύετε, λοιπόν, στο παραλήρημα των συνόρων. Δεν είναι αυτό η μόνη απάντηση στο πρόβλημα».

«Επίσης, δεν πιστεύω στην ψευδαίσθηση, στην αυταπάτη ότι μπορούμε να ξεχάσουμε την ευρωπαϊκή συλλογική αλληλεγγύη για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την παγκόσμια κρίση. Εάν νομίζετε ότι μπορείτε αυτήν την αλληλεγγύη να την πετάξετε, άλλοι θα κάνουν το ίδιο, οπότε αυτό θα είναι και το τέλος της ΕΕ. Πραγματικά, λοιπόν, πιστεύω σε μία συλλογική και σφαιρική προσέγγιση, η οποία θα αντιμετωπίζει όλα τα αλληλένδετα ζητήματα της κρίσης της μετανάστευσης», κατέληξε, εν μέσω χειροκροτημάτων, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα