Σ. Φάμελλος: «Ο ΣΥΡΙΖΑ οφείλει να είναι σε αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία»

famellos-to-polunomosxedio-den-exei-sklira-metra-w_hr«Το κόμμα με τους δικούς του κανόνες, το καταστατικό του και την δεοντολογία του, έχει την ευθύνη για την παραγωγή πολιτικής για την επόμενη μέρα, και πρέπει να παράγει πολιτικές προς τα εμπρός, μαζί με την κοινωνία. Επίσης, ο ρόλος του είναι να ελέγχει την κυβέρνηση και γι’ αυτό επιβάλλεται η αυτόνομη και δημοκρατική λειτουργία του», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, στη σημερινή εκπομπή «Πρωινή Ζώνη», της ΕΡΤ1, αναφερόμενος στο 2ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ που ολοκληρώνεται σήμερα.
«Τα κόμματα είναι πυλώνες και κύτταρα της δημοκρατίας», πρόσθεσε ο Σωκράτης Φάμελλος. «Το κόμμα λειτουργεί ως συλλογικότητα πολιτών και ως χώρος παραγωγής πολιτικής σκέψης και οφείλει να είναι σε αμφίδρομη επικοινωνία με την κοινωνία. Εξάλλου, και η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στην έναρξη του 2ου Συνεδρίου για τη συγκρότηση της Κεντρικής Επιτροπής, ως κεντρικού πολιτικού οργάνου, αποδεικνύει την προτεραιότητα και την βαρύτητα που δίνουμε στην κομματική λειτουργία, που οφείλει να αναλάβει μεγαλύτερο πολιτικό φορτίο».

Είναι γεγονός, ότι η ταχύτητα με την οποία αναγκάστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ να αναλάβει κυβερνητικές ευθύνες, «απορρόφησε μεγάλο μέρος του διαθέσιμου κομματικού δυναμικού, σε θέσεις ευθύνης, δημιουργώντας μια ετεροβαρή σχέση προς την πλευρά της κυβέρνησης και όχι του κόμματος. Σήμερα, η κατάσταση μας δίνει τη δυνατότητα ισορροπίας, ώστε και το κόμμα, αλλά και η εσωτερική του δημοκρατία να ενισχυθεί και να παράξει πολιτική σκέψη, προγραμματικό και οραματικό λόγο σε μια σειρά ζητήματα, όπως είναι για παράδειγμα ποια Ευρώπη θέλουμε και με ποιες συμμαχίες θα επιτύχουμε το στόχο μας, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Να απαντήσει σε σύγχρονα ερωτήματα, όπως τι σημαίνει Αριστερά απέναντι στον παγκοσμιοποιημένο νεοφιλελευθερισμό, και πώς προσεγγίζουμε το στόχο μας που είναι μια κοινωνία χωρίς ανισότητες».

Ο Σωκράτης Φάμελλος επεσήμανε ότι η διεύρυνση που συζητήθηκε σε αυτό το Συνέδριο είναι «πρώτα από όλα διατύπωση του πολιτικού στόχου, αλλά και μιας άλλης κοινωνικής συμμαχίας για να τον κατακτήσουμε, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Διότι, τα αγαθά της εργασίας και της δημοκρατίας ξεπερνούν την Αριστερά, είναι πλέον ζητούμενα σε όλες τις χώρες της Ευρώπης».

Προκύπτει, λοιπόν, η ανάγκη μιας νέας συμμαχίας για την προάσπιση της εργασίας και της δημοκρατίας «κόντρα στην ακροδεξιά λογική του ρατσισμού και κόντρα στη λογική του νεοφιλελεύθερου οικονομισμού της γερμανικής Ευρώπης». Σε αυτό το πλαίσιο «σίγουρα θα καλέσουμε πρώτα από όλα την κοινωνία. αλλά και σε επίπεδο Ευρωομάδων τους Πράσινους, τα Αριστερά και τα Κομμουνιστικά κόμματα, αλλά και τη Σοσιαλιστική ομάδα. Δεν μοιράζουμε συγχωροχάρτια για την συνεργασία με το ΕΛΚ, αλλά καλούμε σε μια νέα, αναγκαία δημοκρατικά συνεργασία για την ενίσχυση της εργασίας και του κοινωνικού κράτους».

Όμως, «η πρόσκληση αυτή απευθύνεται πρώτα στην Ελληνική κοινωνία», τόνισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. Διότι, «ήταν η ίδια η κοινωνία που αποφάσισε ότι θέλει να φύγει το παλιό πολιτικό σύστημα, ότι θέλει να επιστρέψει η εργασία και δημοκρατία στην Ελλάδα. Το 38% των εκλογών δεν προήλθε εξ’ ολοκλήρου από τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για κοινωνική απαίτηση που εκφράστηκε στην κάλπη και πρέπει να εκφραστεί και στο πολιτικό επίπεδο, με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία».

Σήμερα, που αμφισβητούνται όσο ποτέ τα εργασιακά δικαιώματα και η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, που ζούμε «στην κοινωνία του 1/3, διότι τα 2/3 είναι εκτός παραγωγής, που το πολιτικό και οικονομικό σύστημα είναι καταστροφικό για τις ανθρώπινες αξίες και το περιβάλλον, που οι Παγκόσμιοι Οργανισμοί αντί να αποτυπώνουν την ανθρώπινη πρόοδο, διολισθαίνουν σε αντιδημοκρατικές λογικές, τα βασικά δημοκρατικά δικαιώματα αποκτούν εν νέου ριζοσπαστικό χαρακτήρα», είπε ο Σωκράτης Φάμελλος ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του.

Και κατέληξε: «Η χώρα μας βρίσκεται σε καλύτερη διαπραγματευτική θέση, σε σχέση με πέρυσι, και οι συνομιλίες της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους είναι πιο αποτελεσματικές και αξιόπιστες. Από την πλευρά μας, απαιτούμε δίκαιη, ισότιμη και δημοκρατικότερη αντιμετώπιση. Το ζήτημα του χρέους είναι στην κορυφή της πολιτικής μας ατζέντας και νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός, με την εναρκτήρια ομιλία του στο Συνέδριο, έστειλε σημαντικό μήνυμα στο εξωτερικό, για τη διαπραγμάτευση του χρέους και την τήρηση των συμφωνιών».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα