Σ.Φάμελλος: Θετική η αποτίμηση της Συνόδου για την Ελλάδα, συνεχίζουμε την προσπάθεια και σήμερα στη Σμύρνη

Στον απόηχο της χθεσινής Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής και με το βλέμμα στο 4ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που διεξάγεται σήμερα στη Σμύρνη, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, ως καλεσμένος της σημερινής εκπομπής “STUDIO 3”, στην τηλεόραση της ΕΡΤ1, ανέφερε πως “η αποτίμηση της Συνόδου είναι θετική και η συζήτηση συνεχίζεται στη Σμύρνη, σήμερα. Πρέπει να περιμένουμε τη συμφωνία της 17ης Μαρτίου, τα συμπεράσματα της χθεσινής Συνόδου, συνηγορούν υπέρ των δικών μας, αρχικών προτάσεων”.αρχείο λήψης (2)

Συμπλήρωσε δε, ότι “στα θετικά της Συνόδου Κορυφής είναι η άρνηση της λογικής των κλειστών συνόρων, η υποστήριξη – και οικονομική – της ελληνικής προσπάθειας και πολιτικής, η αποδοχή της μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα στις Ευρωπαϊκές χώρες και η προστασία της συνθήκης Σένγκεν. Γενικά, είναι θετικό ότι έχει γίνει αποδεκτή, ως πλαίσιο, η συμφωνία της Συνόδου του περασμένου Οκτωβρίου και απομονώθηκαν οι φωνές που ήθελαν να δυναμιτίσουν τη Σύνοδο”.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε “ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα τη συζήτηση που άνοιξε για την επανεισδοχή των μεταναστών στην Τουρκία και την απευθείας μετεγκατάσταση προσφύγων από την Τουρκία στην Ευρώπη, μια συζήτηση που θα συνεχιστεί και σήμερα στη Σμύρνη. Δεν θέλουμε, δεν δεχόμαστε να χαθούν άλλοι άνθρωποι στο Αιγαίο”.

Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους πρόσφυγες, οι οποίοι περίμεναν εχθές, με αγωνία, την είδηση ότι ανοίγουν τα σύνορα της Ειδομένης. “Πρέπει να ηρεμήσει το κλίμα στην Ειδομένη”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος. “Οι πρόσφυγες πρέπει να πεισθούν για την προσωρινή μετεγκατάστασή τους στα κέντρα φιλοξενίας. Βρίσκονται για μέρες μέσα στο κρύο, τη βροχή και τη λάσπη, περιμένοντας να συνεχίσουν για την Ευρώπη”.

“Δεν θέλουμε να πουλάμε εικόνες θλίψης και απαξίας στην Ευρώπη”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, “προκειμένου να πιέσουμε. Και εννοείται ότι δεν μπορούμε να αποσυμφορήσουμε τον φράχτη με τη βία. Πρόκειται για πολύ ευαίσθητο θέμα που απαιτεί σύνεση και ηρεμία”. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που “δημιουργούμε κέντρα φιλοξενίας κοντά ή σχετικά κοντά στην Ειδομένη, έτσι ώστε να δημιουργήσουμε κλίμα εκτόνωσης στα σύνορα”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος δεν παρέλειψε να αναφέρει τη συμβολή των σωμάτων Στρατού στην δημιουργία των προσωρινών κέντρων φιλοξενίας “τα οποία φτιάχνονται μέσα σε 3-4 ημέρες. Οι Έλληνες στρατιώτες και οι αξιωματικοί προσφέρουν και βοηθούν μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Αξίζει να το πούμε αυτό και να τους ευχαριστήσουμε”. Ταυτόχρονα, επικρότησε τη στάση της Αυτοδιοίκησης και των οργανώσεων Αλληλεγγύης στην όλη προσπάθεια.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ερωτηθείς για τη χθεσινή στάση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, κ. Μητσοτάκη, απάντησε:
“Όταν έχεις συνυπογράψει ένα κείμενο πολιτικών αρχηγών, το οποίο δεν παραβιάζεται στη Σύνοδο και όταν η χώρα διαπραγματεύεται, οφείλεις να είσαι αξιοπρεπής και σοβαρός. Στηριζόμενος σε non paper και διαρροές, ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε μία σπέκουλα απέναντι στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό, με στόχο να δημιουργήσει εντυπώσεις και να κερδίσει μικροκομματικά οφέλη.

Σε κρίσιμες διπλωματικές στιγμές για τη χώρα πρέπει να επικρατεί η σύνεση και η υπευθυνότητα. Φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν τα πηγαίνει καλά σε αυτούς τους τομείς”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα