Σ. Φάμελλος : “Δεν αμφισβητούνται και δεν κόβονται οι συντάξεις”

famelos708Σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος, αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε από την καθυστέρηση της καταβολής των επικουρικών συντάξεων, είπε ότι “οι επικουρικές συντάξεις θα καταβάλλονται την δεύτερη εργάσιμη ημέρα του κάθε μήνα”, ενώ σχολίασε πως “κάποιοι προσπάθησαν να εκμεταλλευτούν αυτή την καθυστέρηση, δημιουργώντας μια εικόνα μη καταβολής τους και πανικό στους συνταξιούχους”.
“Το αρμόδιο Υπουργείο, η Κοινοβουλευτική Ομάδα και η κυβέρνηση οφείλουμε να προβλέπουμε και να προλαμβάνουμε τις καθυστερήσεις και να ενημερώνουμε την κοινωνία”, συνέχισε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος. “Η καλή ενημέρωση θα μπορέσει να λύσει τα θέματα παραπληροφόρησης, διότι ένας συνταξιούχος, ή ένα σπίτι γερόντων στηρίζονται μόνο στη σύνταξη, δεν έχουν άλλη ελπίδα και δεν πρέπει να τους ανησυχούμε”.

Η μεγάλη αλλαγή που συντελείται στα ασφαλιστικά ταμεία, “δεν κρίθηκε μόνο στην ψήφιση του σχετικού νόμου. Θα κριθεί και στο πεδίο της πραγματικής ενοποίησης, στην οργάνωση του Ενιαίου Ταμείου και στην εξυπηρέτηση εργαζομένων και ασφαλισμένων. Διότι, το δύσκολο δεν είναι μόνο να σχεδιάσουμε ένα ασφαλιστικό σύστημα με ισότιμες ρυθμίσεις για όλους. Είναι και να το θέσουμε σε λειτουργία, ακυρώνοντας την γραφειοκρατία, τις καθυστερήσεις και τα στεγανά που υπήρχαν έως σήμερα. Πρόκειται για τιτάνιο έργο”.

Ο Σωκράτης Φάμελλος επανέλαβε ότι “οι συντάξεις έως το ύψος των 1300 ευρώ είναι εξασφαλισμένες” και πρόσθεσε ότι παρά το γεγονός ότι υπήρχε δέσμευση της χώρας για άμεση κατάργηση του ΕΚΑΣ– με το email Χαρδούβελη – εφαρμόζουμε μία τρίχρονη προσαρμογή από το κοινωνικό επίδομα του ΕΚΑΣ προς την εθνική σύνταξη και το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης. Γι’ αυτό και έχει πολύ μεγάλη σημασία η νέα πρωτοβουλία που ανακοίνωσαν η κ. Φωτίου και το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής για την πιλοτική του εφαρμογή που πρέπει να επεκταθεί στο σύνολο των χαμηλοσυνταξιούχων το συντομότερο δυνατό”.

Στη συνέχεια, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στο θέμα της σύμβασης με την COSCO για τον ΟΛΠ, λέγοντας: “Η συμφωνία με την COSCO ήταν μέσα σε αυτές που υποχρεωθήκαμε να αποδεχθούμε, κατά τη διαπραγμάτευση του Ιουλίου. Είχαμε, λοιπόν, μία σύμβαση που είχε προκηρυχθεί με απόφαση και όρους από την προηγούμενη κυβέρνηση”. Ωστόσο, “καταφέραμε το ενδιάμεσο χρονικό διάστημα να δημιουργήσουμε την Κρατική Αρχή Λιμένα και τη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, ώστε το κράτος, η πολιτεία, να κρατήσει τις αρμοδιότητες και τις αποφάσεις, που ενδιαφέρουν την κοινωνία, στο δημόσιο χώρο”.

Και διευκρίνισε: “Για παράδειγμα, κρατάμε στη δημόσια σφαίρα αποφάσεων τα ζητήματα χρήσεων γης, τα περιβαλλοντικά ζητήματα του λιμανιού, τις ακτοπλοϊκές συνδέσεις των λιμένων. Η αρχική σύμβαση περιελάμβανε ακόμα και τον απίστευτο όρο της καταβολής ενοικίου για τους χώρους που χρησιμοποιεί το λιμενικό και η ακτοφυλακή, στο λιμάνι του Πειραιά! Δηλαδή, το κράτος δεν είχε προβλέψει να κρατήσει χώρο για αυτές τις δύο υπηρεσίες ασφαλείας της θάλασσας και του λιμένα!”.

Ταυτόχρονα, “προστατεύουμε και εξαιρούμε από τη σύμβαση τον αρχαιολογικό χώρο της Κυνόσουρας, τον χώρο των λιπασμάτων της Δραπετσώνας, τον οποίο παραχωρούμε στην τοπική κοινωνία, όπως και πολλά ακίνητα, που δεν είναι στην παράλια ζώνη”. Κυρίως όμως, στη νέα σύμβαση “εξασφαλίζουμε τα συμφέροντα και τα δικαιώματα των εργαζομένων και επιδιώκουμε μέσω της σύμβασης την αύξηση της εργασίας”.

Στην κατακλείδα της τοποθέτησής του, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε πως “όταν διεκδικείς και διαπραγματεύεσαι ζητάς περισσότερα για να πάρεις αυτό που αντιστοιχεί στο δημόσιο συμφέρον. Θέλουμε να κερδίσουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε. Προφανώς θα το κάνουμε χωρίς να τινάξουμε τη σύμβαση στον αέρα, αλλά εάν πας σε μια διαπραγμάτευση για να χάσεις, ε, δεν κερδίζεις τίποτα για την πατρίδα σου”.

Και σχολίασε: “Δεν θα διαπραγματευτούμε στα κρυφά. Αντίθετα, όλα θα γίνουν δημόσια, μέσα στη Βουλή και μπροστά στην κοινωνία. Και επίσης, οι υπηρεσίες και οι λειτουργίες του Δημοσίου θα παραμείνουν και θα λειτουργούν προς όφελος της κοινωνίας και όχι ως πελάτες του όποιου διαχειριστή του ΟΛΠ”.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα