Σύνοδος Κορυφής για τη προσφυγική κρίση-Τι είπαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες

Η πρωτοβουλία του πρόεδρου της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ που έχει ως στόχο να συμφωνηθούν κάποιες συγκεκριμένες δράσεις μεταξύ των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων», οι οποίες θα ενισχύσουν τη συνεργασία των γειτονικών χωρών και θα ρυθμίσουν την εσωτερική κατανομή των προσφύγων, ρίχνει «βαριά» τη σκιά του προσφυγικού στην ΕΕ.

Στην έκτακτη διάσκεψη που συγκάλεσε ο Γιούνκερ, κατόπιν παρότρυνσης της καγκελαρίου Μέρκελ, μετέχουν οι ηγέτες Ελλάδας, Αυστρίας, Βουλγαρίας, Γερμανίας, Κροατίας, ΠΓΔΜ, Ουγγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβενίας. Η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί.

Το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας περίκλειστης πόλης-προσφύγων μέσα στην Αθήνα, συζητείται κατά πληροφορίες στην εν εξελίξει σύνοδο κορυφής της ΕΕ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, στην οποία λαμβάνει μέρος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Την ιδέα για δημιουργία ενός μεγάλου κέντρου υποδοχής προσφύγων στην Αθήνα, υπό τη διοίκηση της Frontex και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες φέρεται να επιδιώκει η Κομισιόν, σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού «Der Spiegel».

Η ελληνική πλευρά εμφανίζεται να αντιδρά στο ενδεχόμενο να υποχρεωθεί να δημιουργήσει ένα στρατόπεδο προσφύγων, ή «hot spot» ή κέντρου προσωρινής διαμονής μεταναστών. Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη σύνοδο των Βρυξελλών επέκρινε μια σειρά ευρωπαϊκών χωρών – χωρίς όμως να τις κατονομάσει- ότι υιοθετούν μια στάση «όχι στη δική μας αυλή», αναφερόμενος ευθέως στις χώρες εκείνες που δεν επιθυμούν άλλους πρόσφυγες στην επικράτειά τους. Σε περίπτωση που προωθηθεί το σχέδιο για ενίσχυση της αστυνόμευσης από άνδρες της Frontex στα σύνορα της Ελλάδας με την Αλβανία και τα Σκόπια,η Ελλάδα κινδυνεύει να υποχρεωθεί να μείνει με δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην επικράτειά της.

Ενδεικτικό των εκρηκτικών διαστάσεων που λαμβάνει το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ότι το πενθήμερο μέχρι τις 21 Οκτωβρίου, συνολικά 48.000 έφτασαν στα ελληνικά νησιά, αριθμός ο οποίος καταγράφηκε από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΙΟΜ).

Εκτός από τον πρωθυπουργό και ο Γιάννης Μουζάλας, αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής εξέφρασε την ανησυχία του για τις πληροφορίες του περιοδικού Spiegel ότι μελετάται το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός τεράστιου κέντρου υποδοχής για 40-50.000 ανθρώπους στην Αθήνα.

«Μας ανησυχεί που γράφεται κάτι τέτοιο. Η κυβέρνηση έχει συζητήσει μόνο για τους χώρους στο Λαύριο και τη Θεσσαλονίκη» δήλωσε το πρωί της Κυριακής ο κ. Μουζάλας υπενθυμίζοντας τους χώρους υποδοχής 1.500 ατόμων στο Λαύριο και 1.000 στη Θεσσαλονίκη στους οποίους είχε συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση «στην περίπτωση που οι εισροές στα νησιά συνέχιζαν να είναι μεγάλες».

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι στόχος του προέδρου της Ευρωπαΐκής Επιτροπής είναι να πείσει τις 10 χώρες για την ανάγκη καλύτερου συντονισμού στο ζήτημα των ροών των μεταναστών και των προσφύγων, κυρίως δε σε σχέση με τον έλεγχο των συνόρων. Και όλα αυτά ενώ τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί οι εντάσεις και οι απειλές των πολιτικών ηγεσιών ευρωπαϊκών χωρών για κλείσιμο των συνόρων τους.

Ελληνικές διπλωματικές πηγές ανέφεραν σήμερα ότι πρώτη αναγκαία προϋπόθεση για να τεθεί ένα τέλος στην κρίση των προσφύγων είναι η παύση των εχθροπραξιών στις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση είναι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η λήψη μέτρων από την πλευρά της Τουρκίας ούτως ώστε να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των εισερχομένων στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μετέχει ωστόσο στη σημερινή σύνοδο. Ιδιαίτερο βάρος δίδει η ελληνική πλευρά και στο ζήτημα της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται εντός της ΕΕ θεωρώντας ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να αναλάβει το μερίδιο ευθύνης που της αναλογεί. Ως προς την Ελλάδα, διαβουλεύσεις αναμένεται να υπάρξουν ως προς το ζήτημα των λεγόμενων hot spots, δηλαδή των κέντρων ταυτοποίησης και καταγραφής των προσφύγων.

Η σημερινή συνάντηση κορυφής δεν αναμένεται να καταλήξει σε δεσμευτικές αποφάσεις, τις οποίες ως γνωστό μπορεί να υιοθετήσει μόνο η Σύνοδος Κορυφής των 28 χωρών μελών της ΕΕ.

Reuters: Νέες επιχειρήσεις της Frontex σε Ελλάδα, ΠΓΔΜ και Αλβανία

H EE είναι έτοιμη να διευρύνει τις κοινές θαλάσσιες επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Ελλάδας και να αναπτύξει εντός μίας εβδομάδας 400 συνοριοφύλακες στα σύνορα με τα Δυτικά Βαλκάνια για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης, σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης το οποίο αναμένεται να συζητήσουν αργότερα μέσα στην ημέρα ηγέτες χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, στη διάρκεια της μίνι συνόδου κορυφής της ΕΕ για την προσφυγική κρίση στις Βρυξέλλες, την οποία συγκάλεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με το σχέδιο δήλωσης, η ΕΕ είναι έτοιμη να ξεκινήσει νέα επιχείρηση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας Frontex (σ.σ ο οργανισμός για τη διαχείριση της επιχειρησιακής συνεργασίας στα εξωτερικά σύνορα των κρατών-μελών της ΕΕ) στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την Αλβανία και την ΠΓΔΜ.

Το σχέδιο δήλωσης, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Ρόιτερς, επισημαίνει ακόμη ότι η ΕΕ θα προσπαθήσει να επιταχύνει τη διαδικασία επαναπατρισμού Αφγανών, Ιρακινών και άλλων Ασιατών σε περίπτωση απόρριψης του αιτήματός τους για άσυλο.

Τι αναφέρει το προσχέδιο :

1. Ανταλλαγή πληροφοριών και ορισμός σημείων επαφής επικοινωνίας που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και τον συντονισμό τους έτσι ώστε μέσα στις επόμενες 24 ώρες να υπάρχουν αυτά τα σημεία επαφής ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή, ελεγχόμενη και ομαλή κυκλοφορία των προσφύγων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

2 . Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Οι άμεσες προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή προσωρινής στέγασης καθώς και για την οργάνωση ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο.

3. Δέσμευση για την αύξηση της ικανότητας των χωρών μας για την παροχή προσωρινής στέγης, τροφής, υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσους τη χρειάζονται. Σε περίπτωση που αυτά υπολείπονται, θα δεσμευτούν να κάνουν τις ανάγκες σαφές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ενδεχομένως, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Επαρκείς εγκαταστάσεις προσωρινής στέγης θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας πριν από το τέλος του έτους.

4. Δέσμευση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες (UNHCR). Αίτημα για άμεση ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας όσον αφορά την ικανότητα υποδοχής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

5. Άμεση επικοινωνία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν οικονομικά τις προσπάθειες για την παροχή καταφυγίου. Δεσμευόμαστε να συνεργαστεί με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργούν με συντονισμένο τρόπο. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγκαλέσει μια συνάντηση συντονισμού με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα σε μια εβδομάδα.   Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από κοινού

6. Να εξασφαλιστεί η πλήρη ικανότητα να εγγράφονται οι αφίξεις, με τη μεγαλύτερη χρήση των βιομετρικών δεδομένων, ιδίως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Εγγραφή δεν αντικαθιστά την υποχρέωση των κρατών μελών της υποχρεωτική καταχώριση σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου της ΕΕ.

7 . Άμεση ανταλλαγή πληροφοριών των κρατών μελών για το μέγεθος και την κίνηση των ροών μέσω των χωρών, ιδίως τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και όταν ζητηθεί για όλες φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός μας.

8. Συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ, ιδίως την Frontex και την EASO για να γίνει άμεσα η ανταλλαγή πληροφοριών. Οι εν λόγω οργανισμοί της ΕΕ καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια και να συμβουλεύει σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσονται.

9. Δέσμευση να ενισχυθούν οι εθνικές και συλλογικά συντονισμένες προσπάθειές μας για την ταχεία επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Η Frontex και η EASO καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια.

10. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex ώστε να εντείνουν την συνεργασία για επανεισδοχή μεταναστών στις τρίτες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και το Πακιστάν.   Δευτερογενείς μετακινήσεις

11. Δέσμευση ώστε να μην διευκολύνεται η κυκλοφορία των προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εν λόγω χώρας. Μια πολιτική μεταφοράς προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής.   Διαχείριση των Συνόρων

12. Δέσμευση για άμεση αύξηση της προσπάθειας για τη διαχείριση των συνόρων μας και αύξηση του συντονισμού των ενεργειών μας όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων.   Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών, της διαχείρισης των συνόρων και της επανεισδοχής.   Αναβάθμιση της κοινής επιχείρησης Poseidon στην Ελλάδα, της παρουσία της Frontex ιδιαίτερα στο Αιγαίο , και σημαντική ενίσχυση της Frontex ώστε να στήριξει την Ελλάδα στην καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων Ενίσχυση της υποστήριξης της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας. – Άμεση διμερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ – Η δημιουργία ενός νέου λειτουργία του Frontex στα εξωτερικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, που θα επικεντρωθεί σε ελέγχους εξόδου, αλλά επίσης και για την καταχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην Ελλάδα. – Αύξηση της παρουσίας της Ύπατης Αρμοστείας στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ – Συνεργασία με τον Frontex για τον εντοπισμό παράνομων διελεύσεων των συνόρων και την καταγραφή υποστήριξης και δακτυλικών αποτυπωμάτων στην Κροατία. Αποστολή μέσα σε μια εβδομάδα 400 συνοριοφυλάκων αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμό μέσω διμερούς στήριξης και, επιπλέον, η ενεργοποίηση στην Σλοβενία της ομάδας ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT)

13. Επιβεβαίωση της αρχής ότι μια χώρα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι, όταν προσέρχονται στα σημεία διέλευσης των συνόρων, δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία.   Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου

 

14. Δέσμευση για την ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας ώστε να επιταχύνουν τις ενέργειές της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Συμμετοχή της Europol και της Interpol για τη στήριξη της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων.   Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των μεταναστών

15. Δέσμευση να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων επικοινωνίας για την ενημέρωση πρόσφυγες και μετανάστες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Η Ύπατη Αρμοστεία να στηρίξει σε αυτό το θέμα.

16. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών σε εβδομαδιαία βάση, σε συνεργασία με τα εθνικά σημεία επαφής.gr


Προσερχόμενος στις εργασίες της συνόδου, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε:

«Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις σε ένα δύσκολο πρόβλημα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μία τεράστια ανθρωπιστική κρίση και άρα είναι απαραίτητο να προσπαθήσουμε να βρούμε μία κοινή λύση, μία ευρωπαϊκή λύση».

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας πρόσθεσε: «Πιστεύω ότι έχουμε μεγάλη ευθύνη, όταν καθημερινά πρόσφυγες χάνουν τη ζωή τους στο Αιγαίο. Δυστυχώς μέχρι σήμερα, ήταν πολύ δύσκολο να βρούμε λύση καθώς αρκετές χώρες υιοθέτησαν μία στάση ώστε να μην μετατεθεί το πρόβλημα σε εκείνες. Άρα πρέπει να έχουμε κοινή ευθύνη όλες οι ευρωπαικές χώρες και θα πρέπει να υπάρξουν πρωτοβουλίες. Να σημειώσω ότι αυτή η συνάντηση κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση».

«Ωστόσο ένας κρίσιμος κρίκος η Τουρκία δεν έχει προσκληθεί. Άρα σήμερα η συζήτηση θα διεξαχθεί μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στο δρόμο των μεταναστευτικών ροών. Αν εμείς δεν μπορέσουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα που βρίσκεται στην είσοδο αυτού του δρόμου, πιστεύω ότι είναι δύσκολο να βρούμε αυτή τη λύση. Από τη δική μας πλευρά θα κάνουμε οτιδήποτε ώστε να έχουμε εποικοδομητικές συζητήσεις προς την κατεύθυνση της μείωσης των ροών και φυσικά για την επίλυση αυτού του προβλήματος», συμπλήρωσε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

«Έως το τέλος του χρόνου θα έχουμε έτοιμα πέντε hot spots, στα νησιά, αλλά αναρωτιέμαι τι θα συμβεί με τις ευθύνες που έχουν οι άλλες χώρες. Άρα η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και ήδη ολοκληρώνουμε τις προσπάθειες μας στη Μυτιλήνη, στη Λέσβο και ως το τέλος Νοεμβρίου, μέσα Δεκεμβρίου, θα είμαστε σε θέση να έχουμε ακόμα 4 hot spots, στα υπόλοιπα νησιά», κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.


 

Ο Ευρωπαίος επίτροπος για την Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν έκανε λόγο προσερχόμενος στη σύνοδο για «παγκόσμια πρόκληση» και κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να την αντιμετωπίσουν μαζί.

«Ελπίζω να συνεργαστούν στενά τα κράτη-μέλη και να μη ψάχνουν «ατομικές λύσεις» ανέφερε σημειώνοντας πως ο βασικός στόχος είναι να αποφευχθεί η «ασυντόνιστη» εισροή προσφύγων στην Ευρώπη.

Η ΕΕ είναι έτοιμη να συνδράμει με περαιτέρω υλική αλλά και χρηματική βοήθεια, συνέχισε ο Αυστριακός επίτροπος, επισημαίνοντας πως οι εν λόγω εισφορές πρέπει να είναι στοχευμένες έτσι ώστε να συμβάλλουν στην εύρεση λύσεων και στη στήριξη του έργου των αρμόδιων οργανισμών, όπως τα Ηνωμένα Έθνη.


 

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μετέχει επίσης στη συνάντηση, υπογράμμισε πως η «βία δεν είναι αποδεκτή» και πως όσοι προσπαθούν να λύσουν το πρόβλημα με αυτόν τον τρόπο είναι «ντροπή» για την Ευρώπη.


 

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «εξαιρετικά μέτρα» είναι αναγκαία σε «εξαιρετικές περιόδους», ενώ συμπλήρωσε πως η σημερινή συνάντηση είναι σημαντική για την «ανθρώπινη μεταχείριση των προσφύγων». Η ίδια επανέλαβε πως η κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς τη συνδρομή της Τουρκίας -η οποία δεν μετέχει ωστόσο στη σύνοδο.


 

H επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε αναφερόμενη στα προσδοκώμενα αποτελέσματα της σημερινής συνάντησης πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για «συγκεκριμένα επιχειρησιακά μέτρα», στα οποία θα δεσμευτούν τα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης με «υπευθυνότητα» και «αλληλεγγύη».


 

O Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών και προεδρεύων του Συμβουλίου υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ Ζαν Άσελμπορν επεσήμανε πως πρέπει να δοθεί στην Ελλάδα βοήθεια, καθώς είναι αδύνατο γι’ αυτή να διαχειριστεί μόνη της τα ευρωπαϊκά σύνορα.


 

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκυπογράμμισε πως πρωταρχικής σημασίας παραμένει η προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.


 

Ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν επανέλαβε τη θέση της Ουγγαρίας, η οποία είναι να απομακρυνθεί η ΕΕ από «τις πολιτικές ανοιχτών συνόρων» που βάζουν σε κίνδυνο «τη συνθήκη Σένγκεν», ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα τόνισε και πάλι πως πρέπει να υπάρξει κοινή φύλαξη των συνόρων.


 

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός Μίρο Τσεράρ προειδοποίησε πως ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση κινδυνεύει να καταρρεύσει αν δεν υπάρξουν «άμεσες και συγκεκριμένες δράσεις επί του πεδίου» για να ανακοπεί η ροή των μεταναστών που εισέρχονται στην Ευρώπη από τα Βαλκάνια.

Σημείωσε πως αναμένει από τη σημερινή συνάντηση να βελτιωθεί η επικοινωνία με την Κροατία, κάτι που δε συνέβαινε μέχρι στιγμής και πως η γειτονική χώρα θα σταματήσει να ωθεί τις ροές στη Σλοβενία.


 

O Κροάτης πρωθυπουργός Ζόραν Μιλάνοβιτς επισήμανε πως η απαρχή του προβλήματος βρίσκεται στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και εκεί πρέπει να εστιαστεί η επίλυσή του.


Ο πρωθυπουργός της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε προσερχόμενος πως η χώρα του είναι έτοιμη να δεχτεί το ποσοστό προσφύγων που της αναλογεί, τονίζοντας πως η Σερβία δεν έχει την πρόθεση να χτίσει «τείχη και φράκτες», αλλά είναι εδώ για να αναζητήσει «μία συνολική λύση».


 

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Γκιόργκε Ιβάνοφ έκανε αναφορά σε συγκεκριμένες προτάσεις που θα κάνει στην Ελλάδα, οι οποίες αναμένει να γίνουν δεκτές, υπογραμμίζοντας ότι μέχρι τώρα η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ ήταν πολύ χαμηλή.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα