Σόιμπλε:Διακυβερνητική συνεργασία στην ΕΕ εάν η Κομισιόν δεν εμπλέκεται

αρχείο λήψηςΟ Σόιμπλε εξέφρασε την άποψη μιλώντας στην εφημερίδα Welt am Sonntag ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται πραγματισμός: «Εάν η Κομισιόν δεν εμπλέκεται, πρέπει να παίρνουμε τα πράγματα στα χέρια μας και να επιλύουμε τα προβλήματα (με συνεργασία) μεταξύ κυβερνήσεων», ανέφερε.

«Αυτή η διακυβερνητική προσέγγιση αποδείχθηκε επιτυχής κατά τη διάρκεια της κρίσης της ευρωζώνης», συνέχισε.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ,ερωτηθείς εάν πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών θεσμών, ο Σόιμπλε απάντησε ότι αυτό θα έπαιρνε πολύ χρόνο καθώς δεν θα ήταν δυνατόν να αλλάξουν οι ευρωπαϊκές συνθήκες γρήγορα. Πρόσθεσε ότι πρέπει να αναληφθεί δράση επειγόντως και τόνισε «τα συνήθη χρονοδιαγράμματα των Βρυξελλών είναι υπερβολικά μακρά».

«Σύντομα αντιλαμβάνεσαι εάν η Κομισιόν δεν διαχειρίζεται κάτι ή ότι βρισκόμαστε σε τέλμα στο (Ευρωπαϊκό) Συμβούλιο. Και τότε οι κυβερνήσεις έχουν μια ευθύνη», επισήμανε ο Σόιμπλε, εξηγώντας πως είχε ενοχληθεί πολύ πέρυσι διότι οι Βρυξέλλες καθυστέρησαν τόσο να αντιδράσουν στην κρίση των προσφύγων και των μεταναστών.

Ερωτηθείς εάν καλεί να αφαιρεθούν αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σόιμπλε απάντησε: «Καθόλου. Λέω απλά ότι χρειάζεται να είμαστε πιο πραγματιστές και να αντιδρούμε γρηγορότερα».

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε πως τάσσεται υπέρ της περαιτέρω ολοκλήρωσης στην ΕΕ γενικά, αλλά δεν είναι η ώρα για αυτό λόγω της εντεινόμενης δημαγωγίας και του ευρωσκεπτικισμού.

Ερωτηθείς αν είναι απαραίτητο οι Βρυξέλλες να επιστρέψουν αρμοδιότητες στα κράτη μέλη, ο Σόιμπλε είπε πως τα πιεστικά προβλήματα πρέπει να αντιμετωπίζονται γρήγορα ώστε η Ευρώπη να μην καλείται να προχωράει σε περίπλοκες αλλαγές συνθηκών, που απαιτούν ομόφωνη έγκριση.

Ερωτηθείς εάν η Ευρώπη δεν μπορεί να ξεχάσει τη Συνθήκη της Λισαβόνας, που είναι ουσιαστικά το Σύνταγμα της ΕΕ, ο Σόιμπλε απάντησε «όχι, αλλά σε περιπτώσεις που υπάρχουν αμφιβολίες, πρέπει να δίνεται μεγαλύτερη έμφαση στις διακυβερνητικές σχέσεις».

Επέμεινε στο ότι η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει γρήγορα ότι είναι σε θέση να λειτουργεί και η ΕΕ να δείξει πως μπορεί να επιλύει γρήγορα προβλήματα-κλειδιά για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Στην ερώτηση εάν επιμένει στη δήλωση που είχε κάνει πριν από το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο—«μέσα σημαίνει μέσα, έξω σημαίνει έξω»—ο Σόιμπλε είπε πως χρησιμοποίησε αυτή τη διατύπωση διότι του το είχε ζητήσει ο Βρετανός ομόλογός του Τζορτζ Όζμπορν, για να ενισχυθεί η εκστρατεία υπέρ της παραμονής και για να φανεί ότι το Brexit θα ήταν αμετάκλητο.

Αναφερόμενος στη σεναριολογία περί ακύρωσης του Brexit, ο Σόιμπλε είπε πως η απόφαση γι’ αυτό επαφίεται στην βρετανική κυβέρνηση και τη Βουλή των Κοινοτήτων και απαίτησε να ληφθούν αποφάσεις το ταχύτερο.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΕΕ και στη Βρετανία για το Brexit δεν θα είναι εύκολες, προέβλεψε ακόμη o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα