Συρία:20 άμαχοι νεκροί σε αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία του Χαλεπιού

syria_20Αεροσκάφη του συριακού καθεστώτος και της πολεμικής αεροπορίας της Ρωσίας βομβάρδισαν σήμερα συνοικίες του Χαλεπιού που ελέγχονται από τους αντάρτες καθώς και τρεις κοντινές κοινότητες, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 20 άνθρωποι, ανάμεσά τους τουλάχιστον πέντε παιδιά, ανακοίνωσε μια ΜΚΟ που καταγράφει τις εξελίξεις του πολέμου στη Συρία.

Στην πόλη του Χαλεπιού, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας, η ένταση των βομβαρδισμών μειώθηκε, γεγονός που επέτρεψε σε κατοίκους των συνοικιών που ελέγχουν οι αντάρτες να πάνε στις αγορές για να κάνουν προμήθειες έπειτα από εβδομάδες τεράστιων ελλείψεων, μετέδωσε ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου στην πόλη.

Οι αεροπορικές επιδρομές καταγράφηκαν δύο ημέρες μετά την πρόταση για μια «ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός» επί τρεις ώρες καθημερινά στο Χαλέπι, την οποία έκανε η Ρωσία, αλλά κρίθηκε ανεπαρκής για τη διανομή βοήθειας στους αμάχους στο Χαλέπι από τον ΟΗΕ. Ο οργανισμός ζήτησε εκ νέου να γίνεται κατάπαυση του πυρός 48 ώρες κάθε εβδομάδα.

Οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν πέραν των συνοικιών υπό τον έλεγχο των ανταρτών, στο ανατολικό Χαλέπι, την κοινότητα Χαγιάν, 15 χλμ. βορειότερα, Ντάρετ Έζα και και Ουρμ αλ Κούμπρα, 30 και 19 χλμ. δυτικά, ανέφερε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Δώδεκα άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά, σκοτώθηκαν στην κοινότητα Χαγιάν, και οκτώ στις άλλες δύο κοινότητες, διευκρίνισε η ίδια ΜΚΟ.

Παρά τις επιδρομές, οι κάτοικοι των συνοικιών του Χαλεπιού βρήκαν στους δρόμους για να κάνουν προμήθειες στις αγορές που έχουν ανεφοδιαστεί πλέον με λαχανικά και βασικά προϊόντα.

Οι αντάρτες και οι έμποροι φέρνουν τρόφιμα και καύσιμα στις ανατολικές συνοικίες του Χαλεπιού από μια εναλλακτική οδό που άνοιξε μετά την κατάληψη της συνοικίας Ραμούσα, στο νοτιοδυτικό Χαλέπι. Νέες προμήθειες κατά τα φαινόμενα έφθασαν στην πόλη σήμερα.

Το Χαλέπι παραμένει διχασμένο από το 2012 ανάμεσα στις ανατολικές συνοικίες που ελέγχουν οι αντάρτες και τις δυτικές συνοικίες που ελέγχει το καθεστώς. Η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Συρίας έχει μετατραπεί σε σημαντικό διακύβευμα του πολέμου που μαίνεται από το 2011 κι έχει στοιχίσει τη ζωή σε πάνω από 290.000 ανθρώπους.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο κάτοικοι του Χαλεπιού ζουν την αγωνία της πολιορκίας, 250.000 στις ανατολικές συνοικίες και κάπου 1,2 εκατ. στις δυτικές.

Στο μεταξύ νότια της πόλης, οι μάχες ανάμεσα στις δυνάμεις του καθεστώτος και τους αντάρτες συνεχίζονται. Οι κυβερνητικές δυνάμεις επιδιώκουν να ανακτήσουν τα εδάφη που έχασαν και να θέσουν ξανά υπό πλήρη πολιορκία τις συνοικίες των ανταρτών, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα