Συρία: Οι αντάρτες αρνούνται να αποχωρήσουν από το Χαλέπι

ΧαλέπιΟι αντάρτες στο Χαλέπι δηλώνουν ότι θα συνεχίσουν να μάχονται, παρά τις απώλειες που έχουν υποστεί τις τελευταίες ημέρες από τις κυβερνητικές δυνάμεις και τους έχουν φέρει στο χείλος μιας καταστροφικής ήττας.

Ολόκληρες συνοικίες έχουν τεθεί υπό τον έλεγχο του συριακού στρατού και των συμμάχων του από την περασμένη εβδομάδα. Η προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων οδήγησε σε μαζική έξοδο χιλιάδων αμάχων που φεύγουν από τις γραμμές του μετώπου για να γλιτώσουν από τις μάχες και τους βομβαρδισμούς.

Καθώς οι αντάρτες έχουν περιοριστεί σε μια ζώνη πλάτους λίγων χιλιομέτρων, η Γαλλία ζήτησε να συγκληθεί αργότερα σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για να συζητηθεί η ανθρωπιστική κρίση στο Χαλέπι.

Ο στρατός και οι σύμμαχοί του υποστηρίζουν ότι κατέλαβαν τη συνοικία Σέιχ Σαΐντ στα νότια της πόλης. Οι αντάρτες όμως διαψεύδουν αυτήν την πληροφορία, λέγοντας ότι η επίθεση του κυβερνητικού στρατού αποκρούστηκε. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που εδρεύει στη Βρετανία, ανακοίνωσε ότι οι αντάρτες έχουν υπό τον έλεγχό τους μόνο το ένα τρίτο της συνοικίας.

Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, ο στρατός συνέλαβε και ανέκρινε εκατοντάδες από τους αμάχους που έφυγαν από τις ανταρτοκρατούμενες συνοικίες και αναζήτησαν ασφαλέστερο καταφύγιο στο δυτικό Χαλέπι και άλλες περιοχές που ελέγχονται από το καθεστώς. Ωστόσο μια στρατιωτική πηγή διέψευσε αυτήν την πληροφορία λέγοντας ότι δεν έγιναν μεν συλλήψεις, όμως οι εκτοπισμένοι αγνώστων στοιχείων μεταφέρονται σε «συγκεκριμένα μέρη» του Χαλεπιού.

Στις σημερινές επιθέσεις οι κυβερνητικές δυνάμεις ενέτειναν τις αεροπορικές επιδρομές, ακόμη και στην Παλιά Πόλη του Χαλεπιού, σύμφωνα με ένα στέλεχος των ανταρτών. Διασώστες στο ανατολικό Χαλέπι είπαν ότι στους τελευταίους βομβαρδισμούς σκοτώθηκαν 45 άμαχοι.

Αφού οι γραμμές των ανταρτών κατέρρευσαν αναπάντεχα σε ορισμένα σημεία του ανατολικού Χαλεπιού το Σαββατοκύριακο, κυβερνητικές πηγές είπαν ότι η επόμενη φάση θα είναι ακόμη δυσκολότερη καθώς στόχος είναι να καταληφθούν πιο πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης.

Ο Ζακαρία Μαλαχίφτζι, ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της αντάρτικης οργάνωσης Φαστακίμ, είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι οι αντάρτες της πόλης απέρριψαν το ενδεχόμενο να αποσυρθούν. Πολλοί άλλωστε είναι αυτοί που λένε ότι είναι προτιμότερο να ρισκάρουν τη ζωή τους παρά να παραδοθούν στην κυβέρνηση την οποία προσπαθούν να ανατρέψουν από το 2011.

Στο μεταξύ, από τη Μόσχα, το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είναι έτοιμες να συνοδεύσουν αυτοκινητοπομπές που μεταφέρουν ανθρωπιστική βοήθεια στις συνοικίες του Χαλεπιού που έχουν καταληφθεί από τον συριακό στρατό, όμως προς το παρόν δεν έχουν λάβει κανένα τέτοιο αίτημα από τα Ηνωμένα Έθνη ή από άλλους οργανισμούς. Ο Σεργκέι Ρουντσκόι, ένας εκπρόσωπος του υπουργείου, είπε στους δημοσιογράφους ότι οι δυνάμεις του καθεστώτος έχουν εκκαθαρίσει πλήρως τον οδικό άξονα του Καστέλο, κάτι που σημαίνει ότι πλέον υπάρχει ένας ελεύθερος διάδρομος για να ξεκινήσει η παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα