Συρία:Τα αεροσκάφη των ΗΠΑ ίσως βομβάρδισαν συμμάχους τους

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ F16Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ που μάχεται εναντίον της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ενδέχεται να σκότωσε κατά λάθος αντάρτες με τους οποίους έχει συμμαχήσει σε μια αεροπορική επιδρομή που εξαπέλυσαν τα μαχητικά του στα τέλη Μαΐου στη βόρεια Συρία, γνωστοποίησε σήμερα ένας εκπρόσωπος τύπου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ.

Ο συνασπισμός ενημερώθηκε ότι «τέσσερα μέλη των οργανώσεων που πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος» ενδέχεται να έχουν σκοτωθεί σε έναν βομβαρδισμό την 28η Μαΐου κοντά στην πόλη Μαρέα, στη βόρεια Συρία, επισήμανε ο συνταγματάρχης Πάτρικ Ράιντερ, εκπρόσωπος τύπου της στρατιωτικής διοίκησης των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή (Centcom).

«Μια έρευνα έχει ξεκινήσει» για τη διαλεύκανση του περιστατικού, εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου, ο οποίος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που μετέδωσε η εφημερίδα Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τη Centcom, ο συνασπισμός διεξήγαγε τρεις αεροπορικές επιδρομές εκείνη την ημέρα σε αυτήν την περιοχή της επαρχίας Χαλέπι,όπου τις τελευταίες εβδομάδες μαίνονται οι μάχες μεταξύ των τζιχαντιστών και των ανταρτών.

Όπως έγραψε η Wall Street Journal, οι αντάρτες που στοχοθετήθηκαν ήταν μαχητές της ταξιαρχίας Μουτασίμ, η οποία επιβεβαίωσε ότι 10 πολεμιστές της σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό.

Η αμερικανική εφημερίδα επισημαίνει ότι η εν λόγω οργάνωση είναι μεταξύ εκείνων που προμηθεύτηκαν όπλα κι άλλους εξοπλισμούς από το Πεντάγωνο στο πλαίσιο του προγράμματος της Ουάσιγκτον για την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό των Σύρων ανταρτών.

Αυτό το πρόγραμμα ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων που ξεκίνησε στις αρχές του 2015 ανεστάλη λίγους μήνες αργότερα, καθώς κατέληξε σε φιάσκο, για να επαναληφθεί φέτος τροποποιημένο.

Τον Δεκέμβριο του 2015, ο διεθνής συνασπισμός είχε παραδεχθεί ότιενδεχομένως σκότωσε κατά λάθος συμμάχους του, Ιρακινούς στρατιώτεςπου συμμετείχαν σε επιχειρήσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους κοντά στην Φαλούτζα.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα