Συνεχίζονται σήμερα οι συζητήσεις Αθήνας-κουαρτέτου

ScreenHunter_1929 Jul. 26 08.03

Δεύτερη μέρα επαφών μεταξύ κυβέρνησης -δανειστών σήμερα  για την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, απ’ όπου θα κριθεί η εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.

Συνάντηση σήμερα στις  στις 11:00 θα έχουν με τους υπουργούς Οικονομικών και Οικονομίας Ευκλ.Τσακαλώτο και Γ.Σταθάκη για τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, των «κόκκινων» δανείων και του ΤΧΣ.Επίσης,στις 13:00 θα έχουν συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Πάνο Σκουρλέτη, ενώ στις 14:00 αναμένεται η συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Χριστόφορο Βερναρδάκη για το θέμα του νέου Ενιαίο Μισθολόγιο στο Δημόσιο.

Πάντως όπως παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος χθες  Τετάρτη, μετά την ολοκλήρωση του α’ γύρου επαφών, οι θεσμοί εξέφρασαν αμφιβολίες για το κατά πόσον μπορούν να επιτευχθούν οι στόχοι του πρωτογενούς ισοζυγίου για έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πλεονάσματος 0,5% του χρόνου.Ο κ.Τσακαλώτος είπε «Οι θεσμοί εξέφρασαν κάποιες αντιρρήσεις για το στόχο των πρωτογενών στο -0,25% φέτος και +0,5% του χρόνου. Αν, δηλαδή, είμαστε σίγουροι ότι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους. Θέλουν κάποιες συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο αν, όντως, τα μέτρα οδηγούν στο -0,25% και στο +0,5%» .

Παράλληλα,ο ίδιος σημείωσε ότι «συμφωνούν ότι η ύφεση θα είναι μικρότερη, περίπου 1,3%». «Όπως καταλαβαίνετε μπορούν να αλλάξουν τα στοιχεία και να είναι ακόμη πιο αισιόδοξα αν πάει καλά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπάρχει επιστροφή της αισιοδοξίας στη συζήτηση» είπε.Ο υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι η δόση των 2 δισ. ευρώ θα μπορούσε να εκταμιευτεί έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας και δεν εξέφρασε ανησυχία για το ενδεχόμενο οι δανειστές να ζητήσουν νέα μέτρα.Επίσης ανέφερε
«Συζητάνε τα υπάρχοντα μέτρα να τα διατυπώσουμε ακριβώς, να τα ποσοτικοποιήσουμε και να κάνουμε και τεχνική μελέτη πώς το τάδε μέτρο οδηγεί σ’ αυτό το αποτέλεσμα και όχι σε κάποιο άλλο» .

Στο θέμα της εκταμίευσης της δόσης αναφέρθηκε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις, υποστηρίζοντας ότι «τα πράγματα έχουν πάρει λίγο – πολύ τον δρόμο τους» και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται ότι η Ελλάδα θα εξασφαλίσει την επόμενη εβδομάδα την έγκριση των θεσμών για την εκταμίευση της δόσης των 2 δισ. ευρώ.Η δήλωση Ντομπρόβσκις ήλθε να μετριάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η είδηση της αναβολής της τηλεδιάσκεψης του EuroWorking Group την Τετάρτη.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα