Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-δανειστών

fsdfsdΣυνεχίζονται και σήμερα  οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και δανειστών,με τους αρμόδιους υπουργούς να συνεχίζουν τις επαφές με τους εκπροσώπους των θεσμών,προκειμένου να συμφωνήσουν στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων για την λήψη των 2,8 δισ. ευρώ  και να αρχίσει επισήμως η δεύτερη αξιολόγηση.

Σήμερα οι διαπραγματεύσεις θα αρχίζουν με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο).

Ειδικότερα, το  πρόγραμμα έχει ως εξής:

10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος  Χουλιαράκης)

12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)

14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)

18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).

Όσον αφορά τις συναντήσεις της Τετάρτης

Ο  υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης,στη συνάντηση που είχε την Τετάρτη, με τους εκπροσώπους των θεσμών,συζήτησε το νομοσχέδιο για τη μετεξέλιξη του ΕΤΕΑΝ (Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης). Σύμφωνα με στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας που μετείχε στη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των θεσμών εξέφρασαν τη διαφωνία τους σε μία τέτοια εξέλιξη κρίνοντας πως δημιουργείται πρόβλημα καθώς θα είναι ευθέως ανταγωνιστικό στο τραπεζικό σύστημα. Επίσης, απαιτείται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού (DG Com) για κάτι τέτοιο. Πάντως, οι εκπρόσωποι των θεσμών φαίνεται ότι εξετάζουν θετικά το σχέδιο να διαχειριστεί το ΕΤΕΑΝ περισσότερους πόρους και προγράμματα.

Παράλληλα, ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε την Τετάρτη με τους θεσμούς για τα εργασιακά δήλωσε «Ήταν μία διερευνητική και διαδικαστική συζήτηση». Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά. Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού. Επίσης, όπως σημείωσε, η επόμενη συνάντηση που θα αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.

Επιπλέον,η επισκόπηση των δημοσίων δαπανών με σκοπό την εξεύρεση πόρων που θα χρηματοδοτήσουν το εισόδημα κοινωνικής αλληλεγγύης ήταν το αντικείμενο της συνάντησης χτες του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκη και της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου με τους εκπροσώπους των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, κατά την συνάντηση, που έγινε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, ενημερώθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών για τον σχεδιασμό και την πορεία των πρωτογενών δαπανών, με στόχο να εξασφαλιστούν πόροι για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και άλλων κοινωνικών προγραμμάτων.

Τέλος,μεταξύ των θεμάτων που συζητάει η ελληνική πλευρά με τους θεσμούς είναι και οι φορολογικοί έλεγχοι και οι στόχοι των εσόδων ενώ στο τραπέζι βρίσκεται και το θέμα των δύο νομοσχεδίων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την οικειοθελή αποκάλυψη των αδήλωτων εισοδημάτων. Για τα δύο νομοσχέδια η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να τα καταθέσει το συντομότερο στη Βουλή. Ωστόσο, πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν ανοικτά ζητήματα και αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών. Αυτά αφορούν τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS. Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως εφικτή την συμφωνία και την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το συντομότερο τη Βουλή. (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα