Συνεχίζεται ο μαραθώνιος επαφών σε Ευρώπη και ΗΠΑ-Συμφωνία Τσίπρα και Ολάντ για άμεση ολοκλήρωση της αξιολόγησης

hbdgΆκρως ικανοποιημένο  από τα αποτελέσματα της  χθεσινής συνάντησης  του Αλέξη Τσίπρα με τον Φρανσουά Ολάντ, εμφανίζεται το Μαξίμου.Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές,η περίπου μίας ώρας  συνάντηση του Έλληνα  πρωθυπουργού με τον Γάλλο πρόεδρο  στο Μέγαρο των Ηλυσίων, στο Παρίσι,έγινε σε εξαιρετικά θερμό κλίμα. Η ελληνική πλευρά κρατάει από τη συνάντηση,ότι ο Φρανσουά Ολάντ έδειξε πλήρη κατανόηση για την ανάγκη να κλείσει άμεσα η πρώτη αξιολόγηση.

Η συνάντηση των αντιπροσωπειών είχε διάρκεια μιας ώρας, ενώ οι κ.κ. Τσίπρας και Ολαντ συνομίλησαν κατ’ ιδίαν για περίπου 20 λεπτά της ώρας. Ο Αλέξης Τσίπρας μετέφερε στο Γάλλο Πρόεδρο, ότι η συμφωνία για την αξιολόγηση, θα είχε κλείσει εδώ και καιρό, εάν οι διαφωνίες των θεσμών δεν είχαν προκαλέσει καθυστερήσεις.

Κάθε καθυστέρηση προκαλεί κόστος στην ελληνική οικονομία και αστάθεια στην Ευρώπη τόνισε ο πρωθυπουργός αναφέροντας, βάσει στοιχείων, ότι η Ελλάδα τα έχει τελικά πάει καλύτερα απ’ ό,τι αναμενόταν και δεν χρειάζονται πρόσθετα μέτρα.

Έφερε μάλιστα σαν παράδειγμα τις πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις του Ταμείου,όπου το ΔΝΤ προέβλεπε ύφεση 2,3% ενώ εχθές ανακοίνωσε ύφεση 0,2%.Η Ελλάδα διεκδικεί το δικαίωμα να αποφασίζει για το πώς κατανέμει τα βάρη μέσω των νομοσχεδίων που ψηφίζει, μετέφερε επίσης ο πρωθυπουργός στον Γάλλο Πρόεδρο.

Ο Φρανσουά Ολάντ συμφώνησε μαζί του, ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν θα πρέπει να καθυστερήσει άλλο και  εξέφρασε την εκτίμησή του για τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αλλά και για το γεγονός ότι η Ελλάδα εφαρμόζει πλήρως τη συμφωνία.

Σήμερα το μεσημέρι, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα πάει στο Στρασβούργο, όπου θα έχει συνάντηση και γεύμα εργασίας με τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς. Η περιοδεία του θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου έχει προσκληθεί να συμμετάσχει ως ομιλητής σε προγραμματισμένο δείπνο εργασίας με ανώτατα στελέχη του Ιδρύματος Άξελ Σπρίνγκερ με θέμα την κατάσταση και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να αφιχθεί σήμερα στην άλλη όχθη του Ατλαντικού,όπου αν και δεν είχε γίνει επισήμως γνωστή η ατζέντα των επαφών του,θα έχει σειρά επαφών με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισεμπλουμ και τον Αμερικανό ομόλογο του, Τζακ Λιου. Η πολυαναμενόμενη συνάντηση  με την κ. Λαγκάρντ, δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα,με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες να κάνουν λόγο για συνάντηση αργά το απόγευμα(τοπική ώρα) . Στην Ουάσιγκτον αναμενόταν αργά χθες βράδυ και ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα