Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες στη Ρόδο (Φώτο & Βίντεο)

Μάχη με τις φλόγες δίνουν 22 οχήματα με δεκάδες πυροσβέστες, 50 άτομα πεζοπόρο τμήμα, αεροσκάφη και ελικόπτερα για να θέσουν υπό μερικό έλεγχο τη μεγάλη πυρκαγιά που από χθες το μεσημέρι μαίνεται στη νότια Ρόδο.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Ρόδου Αγαπητό Παλλά, η φωτιά προκλήθηκε από σπινθήρα θεριστικής μηχανής, όπως παραδέχθηκε στους πυροσβέστες ένας αγρότης που θέριζε το χωράφι του.

 

Πολλές αγροτικές εγκαταστάσεις, ακόμη και οχήματα παραδόθηκαν στις φλόγες. Το χωριό Απολακκιά κινδύνευσε και οι αρχές διέταξαν τη μερική εκκένωση του καθώς η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική εξ αιτίας του καπνού.

Μια από τις πιο θλιβερές εικόνες δημοσιεύει η εφημερίδα Ροδιακή. Ενα ελάφι αναζητά τα μονοπάτια που ζούσε, τα οποία έχουν γίνει πια στάχτη.

Τη φωτογραφία δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ο γενικός γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης Αιγαίου, Νίκος Θεοδωρίδης που βρέθηκε στο σημείο της πυρκαγιάς. Το αρσενικό ελάφι ΝΤΑΜΑ ΝΤΑΜΑ, σε πλήρη απόγνωση, να αναζητεί μέσα από τα αποκαίδια τον δρόμο να επιστρέψει στο λημέρι του.

Διαβεβαιώσεις ότι κλιμάκια επιφορτισμένα με την καταγραφή ζημιών θα μεταβούν άμεσα στη Ρόδο προκειμένου να καταγράψουν τις καταστροφές στην Απολακκιά παρείχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις τόνισε, μιλώντας στο Mega, ότι αυτές που αφορούν τον ΕΛΓΑ θα υπάρξει επιτάχυνση των διαδικασιών, ωστόσο, ζημίες που θα καλυφθούν με άλλους τρόπους όπως ο κρατικός προϋπολογισμός θέλουν χρόνο.

Η πυρκαγιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο τόσο στο Φράγμα της Απολακκιάς και την Ίστριο, όσο και προς την Μονόλιθο και τα Σιάννα, στη νότια Ρόδο.

Σχετικά με την έκταση που έκαψε η φωτιά, ο αντιδήμαρχος Ρόδου εξήγησε ότι «πρόκειται για μια πολύ δύσκολη περίπτωση φωτιάς για την Ρόδο. Η πυρκαγιά έκαιγε σε μεγάλη έκταση και με μεγάλη ταχύτητα γεγονός που έκανε δύσκολη την αποτελεσματική αντιμετώπισή της. Έχει καεί μια πολύ μεγάλη έκταση, αλλά όλα αυτά θα τα δούμε μετά την οριστική κατάσβεση της φωτιάς».

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα