Σήμερα η επίσημη ενημέρωση του EuroWorking Group για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την έγκριση των 7,5 δις

A rainbow is seen behind European flags during a euro zone EU leaders emergency summit in BrusselsΣήμερα συνεδριάζει το Euro Working Group οπού και θα επιβεβαιώσει ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει όλα τα προαπαιτούμενα των συμφωνημένων μέτρων. Στη συνέχεια το Euro Working Group θα ενημερώσει και επίσημα τα κοινοβούλια των κρατών – μελών προκειμένου τα τελευταία να εγκρίνουν την αποδέσμευση της δόσης.

Η Γερμανία είναι η πρώτη από τις πέντε χώρες που απαιτείται να εγκριθεί, πριν ο ESM εκταμιεύσει τα χρήματα προς την Ελλάδα. Οι υπόλοιπες χώρες είναι η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Σλοβακία και Ισπανία , ενώ οι υπόλοιπες κυβερνήσεις ακολουθούν και αυτές τις δικές τους διαδικασίες.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών απέστειλε στην Επιτροπή Προϋπολογισμού του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου το αίτημα για την έγκριση της αποδέσμευσης της επόμενης δανειακής δόσης ύψους 10,3 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ελλάδα .

Να σημειωθεί όμως πως αναβλήθηκε η απόφαση της γερμανικής βουλής για τη δόση καθώς «η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί»

«Δεν αποδεσμεύσαμε σήμερα την εκταμίευση της επόμενης δόσης, διότι η εφαρμογή ενός μικρού υπολοίπου των συμφωνηθέντων από την ελληνική κυβέρνηση μέτρων εκκρεμεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοικωνιστών (CDU/CSU) στην Επιτροπή, Έκχαρτ Ρέμπεργκ.

Πρόσθεσε ότι «όταν αυτά θα έχουν υλοποιηθεί, θα ασχοληθούμε εκ νέου με το θέμα» διευκρινίζοντας ότι πλέον δεν υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος.

Όλγα Γεροβασίλη: Διευθετήθηκαν οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

«Οι τελευταίες εκκρεμότητες για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν ήδη διευθετηθεί ανέφερε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη .

Επιδίωξη των διαπραγματεύσεων είναι να υπάρξουν ουσιαστικές αλλαγές που θα κατοχυρώνουν το δημόσιο συμφέρον όπως:

Η αύξηση των επενδύσεων με δημόσιο όφελος από πλευράς του αναδόχου.

Το εμπροσθοβαρές των επενδύσεων αυτών.

Η αύξηση της προβλεπόμενης έκτασης πρασίνου, με αντίστοιχη μείωση της δόμησης.

Η ανοιχτή σύνδεση του χώρου με τον οικιστικό ιστό, και άλλες, τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Μοσκοβισί: Απόλυτα πεπεισμένος για εκταμίευση της δόσης την επόμενη εβδομάδα

«Είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι την επόμενη εβδομάδα, στις 16 Ιουνίου, το Eurogroup θα είναι σε θέση να αποφασίσει επισήμως την αποδέσμευση των 10,3 εκατ. ευρώ σε δόσεις», δήλωσε σε ομιλία του στη γαλλική Εθνοσυνέλευση στο Παρίσι.

Την ανάγκη νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους υπογράμμισε το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Μπενουά Κερέ, σε σημερινές δηλώσεις του.

Κερέ: Το ελληνικό χρέος χρειάζεται νέα αναδιάρθρωση

Ο Κερέ εξέφρασε, επίσης, την πεποίθησή του ότι η συμφωνία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης μπορεί να επιτευχθεί τις προσεχείς ημέρες, ενώ σημείωσε ότι η συμφωνία μπορεί να δώσει θετική ώθηση στην οικονομία της χώρας.

Το στέλεχος της ΕΚΤ αναφέρθηκε και σε μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως στις εξελίξεις στη Γαλλία και στο δημοψήφισμα για το Brexit.

Όπως σημείωσε, η αντιπαράθεση για τις μεταρρυθμίσεις στον εργασιακό τομέα της Γαλλίας τον έχει ξαφνιάσει, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτές οι μεταρρυθμίσεις οδηγούν στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

«Κάθε πιθανή δράση που θα ακολουθήσει το Brexit θα γίνει σε συντονισμό με το Ηνωμένο Βασίλειο», σημείωσε, επίσης.

Τέλος, σχολίασε ότι η ΕΚΤ δε βλέπει να δημιουργούνται πιστωτικές «φούσκες» στην Ευρωζώνη.

 

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα