Συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες (Σάββατο 24 Οκτωβρίου)

synaΜια νέα πρωτοβουλία ανέλαβε το Παρατηρητήριο Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης (ΠΑΔΟΠ). Σε συνεργασία με τον Δήμο Βύρωνα και τον Σύνδεσμο Μπάιρον για τον Φιλελληνισμό και τον Πολιτισμό, το ΠΑΔΟΠ διοργανώνει συναυλία αλληλεγγύης στους πρόσφυγες το Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19.30 στον δημοτικό κινηματογράφο Νέα Ελβετία , (οδός Ν. Ελβετίας 34).

Υπενθυμίζουμε ότι πρόσφατα το ΠΑΔΟΠ πρωτοστάτησε στον Πειραιά, στις εκδηλώσεις υποδοχής του Πλοίου της Ειρήνης , το οποίο έκανε τον διάπλου της Μεσογείου με σύνθημα «ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ – ΟΧΙ ΑΛΛΟΙ ΞΕΡΙΖΩΜΟΙ» επισκεπτόμενο πολλά λιμάνια από το Κουσάντασι της Τουρκίας μέχρι το Γιβραλτάρ.

Η Συναυλία συμπίπτει με τους παγκόσμιους εορτασμούς για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΟΗΕ και έτσι θα δοθεί η ευκαιρία να αναδειχθεί και το έργο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, της οποίας αντιπροσωπεία θα παραστεί στην εκδήλωσή. Θα παραστούν επίσης αντιπροσωπείες κοινωνικών οργανώσεων των γειτονικών δήμων, όπως ελπίζουμε και για την παρουσία του υπουργού Γιάννη Μουζάλα.

Η επιλογή του Δήμου Βύρωνα για την πραγματοποίηση της Συναυλίας, δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι πρόκειται για Δήμο με αριστερές και αντιφασιστικές αγωνιστικές παραδόσεις, ούτε στο ότι η πόλη αυτή χτίστηκε από πρόσφυγες της Μικρασιατικής Καταστροφής. Οφείλεται και στο γεγονός ότι στην πόλη έχει δοθεί, από την γέννηση της το 1924, το όνομα του μεγάλου ποιητή, υπέρμαχου της κοινωνικής δικαιοσύνης και κορυφαίου των Φιλελλήνων, Λόρδου Βύρωνα, ο οποίος είχε αναπτύξει και φιλοπροσφυγική δράση. Έτσι γράφει και η σχετική μαρμάρινη πλάκα, που είχε τοποθετηθεί το 1924, στο τότε Διοικητήριο διακίνησης της βοήθειας προς τους πρόσφυγες, η οποία διασώζεται στο κέντρο της ιστορικής πλατείας Αγίου Λαζάρου, δίπλα στην εκεί προτομή του Μπάιρον.

Πράγματι, όταν ήρθε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα, με πρώτο σταθμό την Κεφαλονιά, ο Μπάιρον είχε αναλάβει και τη συντήρηση προσφύγων του αγώνα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας, ενώ είχε μεσολαβήσει – όχι λίγες φορές – προς τις Τουρκικές και τις υπό δημιουργία Ελληνικές Αρχές για την προστασία και την απελευθέρωση δεκάδων αιχμαλώτων. Πρόκειται για πτυχές της δράσης του Λόρδου Βύρωνα, που είναι ελάχιστα γνωστές στον Ελληνικό λαό.

Το πρόγραμμα της συναυλίας θα περιλαμβάνει τραγούδια των Μίκη Θεοδωράκη, Μάνου Λοΐζου και Ζουλφί Λιβανελί, τα οποία θα ερμηνεύσει ο εξαίρετος Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ την αφήγηση θα κάνει ο γνωστός ηθοποιός Μανώλης Μαυροματάκης, με συμβολή στα κείμενα από τον καθηγητή Κώστα Καλημέρη.

Η είσοδος στη συναυλία θα είναι ελεύθερη. Ωστόσο, θα υπάρξει δυνατότητα, όσοι και όσες επιθυμούν να συνεισφέρουν βόηθεια για τους πρόσφυγες είτε χρηματική (κατά προτίμηση) είτε σε είδος. Η βοήθεια θα παραδοθεί μέσω του Δήμου Βύρωνα στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ακολουθήστε το The Indicator στο Google news

Σχετικά Νέα